Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снежа, Христинка и Славчо загиват в катастрофата.  СНИМКИ: БОРИС КРЪСТЕВ
Снежа, Христинка и Славчо загиват в катастрофата. СНИМКИ: БОРИС КРЪСТЕВ

Всяко семейство в Световрачене е дало жертва - загинал или ранен

Единственият мъж в хора Славчо изпаднал от рейса, загинал

Всяко семейство в Световрачене е дало жертва - загинал или ранен, в жестоката катастрофа край Своге.

“Тук сме малка общност. Ако някой загинал или ранен не ти е кръвен роднина, то или е женен за някого от роднините ти, или е кръстник на детето ти например”, разказаха жители на софийското село. “Аз нямам роднини, които да са били в рейса, но

загиналата

Иванка

е кръстница на

сина ми”,

казва баба Дора.

“16 от 17-те жертви на трагедията са от село Световрачене. Сред тях е и дете на 14 години, което пътувало с баба си и вуйчо си. Бабата Дарина починала, а вуйчото Симеон е настанен в тежко състояние във ВМА в София. Преди инцидента той успява да качи снимка на автобуса в сторито си във фейсбук. Профилът му вече е закрит, но “24 часа” успя да намери кадъра, който е направен в с. Царевец. “Пак ли на екскурзия”, гласял един от коментарите към снимката. “Е, никога не пропускам”, отвръща Симеон. 

Автобусът два часа преди катастрофата
Автобусът два часа преди катастрофата
 

9 от по-тежко пострадалите при катастрофата, които се лекуват в София, също са от Световрачене”, съобщи пред “24 часа” кметът на селото Светла Николова.

Тя обясни, че в неделя вечерта е бил информиран и последният близък на загинал или пострадал. Националният осигурителен институт (НОИ) ще консултира близките на загиналите. Мобилен екип от експерти ще посети селото(виж карето на 7-а стр.). В понеделник там се появиха застрахователи, за да помогнат на хората да си получат обезщетенията. 

Рано сутринта в понеделник цялото село мина през местната църква. Там попът отслужи заупокойна молитва и литургия в памет на загиналите.

Хората влизаха

с наведени глави

и сълзи в очите

“Чу ли за Василка”, питаше жена своя съселянка, която не знаеше, че бабата е починала. Двете дълго обменяха имена, преди свещеникът да изчете малките имена на всички загинали. При прочитането на “Иванка” в църквата се чу леко шумолене. Всички се питаха коя Иванка е загинала.

Само след секунда обаче свещеникът даде най-тъжния отговор, отново прочитайки “Иванка”, а множеството разбра - и двете са поели по последния си път.

Отецът изчете всичките 16 загинали - към този момент се знаеше за толкова, а хората обсъждаха историите им. 

Василка завинаги остана на 73 години. На оня свят ще се събере с покойния си съпруг. Жената повежда хорото в с. Царевец на фестивала “Белокаменица”. 

Последната снимка на хора
Последната снимка на хора
Пенсионерите от Световрачене вземат втора награда на фестивала, но така и не дочакват грамотата. Тръгват си по-рано, а организаторите се чудят как да им я пратят, когато разбират, че автобусът е паднал и има много загинали. Василка оставя деца и внуци. Наскоро се родила и правнучката ѝ Радост, на която тя не успя да се порадва...

Снежа също танцува и пее. И тя вече ще срещне съпруга си на небето. За нея скърбят син, двама внука и правнук. Подобна е съдбата и на Христинка. Тя е единствената жертва, която не е от Световрачене. Жената живеела в с. Гумер.

Славчо е единственият мъж, който участва в хора на фестивала “Белокаменица”. Винаги ходел с бастун. “Беше му малко къс и затова Славчо ходеше прегърбен. Дори бастунът му беше леко извит, макар че Славчо не беше дебел”, разказва баба Стояна и усмивка се прокрадва по лицето ѝ при спомените за съседа ѝ. Мъжът изпада от автобуса, преди той да полети в Искърското дефиле, и умира на място.

И той като колегите си от хора е вдовец. Има две дъщери и внуци.

Радвал се и на

правнуци, които

много обичал и

които често му

гостували

Славка е името на друга загинала. И тя пяла на сцената. Според местните била най-добрата певица в хора. “Имаше ангелски глас”, казва нейната приятелка Стефка.

“Пяхте ли добре”, пита дъщеря майка си, докато възрастната жена и приятелите ѝ пътуват в автобуса. Жената отговаря: “Не, маме, още пеем”, и от автобуса се чува поредната мелодия. Майката е сред загиналите, а историята разказва дъщеря ѝ.

Съдбата е

най-жестока към

Цветелина

Станоева

Тя е майка на загиналия в катастрофата 14-годишен Георги. Нейната майка Дарина също умира в рейса ковчег. Единствено брат ѝ Симеон оцелява. Той е без опасност за живота. 

Хора от селото палят свещ в памет на загиналите си близки.  СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Хора от селото палят свещ в памет на загиналите си близки. СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

“Бях на работа и чухме за трагедията. Едно от момчетата - Милен, разбра, че баба му е починала. Майка му е организатор на екскурзията. За щастие, поне тя ще оцелее, защото е само със счупвания”, разказа колега на Милен. Хората в селото са категорични, че вината не е на шофьора. От пенсионерския клуб често организирали еднодневни екскурзии със същата фирма. Дори наскоро се върнали от Гърция. И там били на посещение в манастир - Серския.

Пенсионерският клуб е затворен и едва ли ще бъде отворен скоро, тъй като уредничката му е една от пострадалите в тежката катастрофа. На вратата стои бележка за записване на друга екскурзия в края на септември. Вероятно тя ще бъде отменена. Днес са повечето от погребенията на загиналите. Очаква се цялото село да отиде на гробищата в селото. 

Черен флаг бе спуснат от кметството в Световрачене.
Черен флаг бе спуснат от кметството в Световрачене.

Молитви и в цяла София,

Фандъкова предложи Столичната

община да поеме погребенията

Няколко панахиди и заупокойни молитви се проведоха вчера заради жертвите на катастрофата от събота в Своге.

Освен в Световрачене молитви имаше и в манастира “Седемте престола”, където хората се отбили преди катастрофата.

“Последното място, където тези хора са посетили, това беше нашият манастир. Само час и половина след това научихме за трагедията, която се е случила”, каза игуменът на светата обител архимандрит Антим.

От Софийската митрополия също отслужиха панахида.

Молитви за успокоение на душите на загиналите прозвучаха във всички столични черкви.

По предложение на кюмета на София Йорданка Фандъкова Столичната община ще поеме разходите за погребенията на загиналите в катастрофата край Своге. Финансова помощ ще получат и семействата на оцелелите.

Това стана ясно по време на молебена за изцеление и заупокойната литургия, отслужена в понеделник в памет на жертвите от софийското село Световрачене.

Организирана е и кръводарителска акция в I МБАЛ - София, и в Националния център по трансфузионна хематология.

Свидетел: Шофьорът искаше да се хвърли в реката.

Повтаряше: Аз съм виновен

Шофьорът на катастрофиралия край Своге автобус Григор Григоров, е бил в шок и е искал да се хвърли в реката, но са го спрели, разказа пред Би Ти Ви Пламен Пенчев, свидетел на инцидента.

Само няколко души от преминаващите коли по време на катастрофата са се включили към спасителните екипи в Своге.

Пламен среща смъртта още в първите минути, в които слиза да помогне на пострадалите в обърнатия автобус.

“Детето въобще не мърдаше, но баба му до него беше жива, жената почина някъде след около час. Най-грозната гледка беше, когато една заклещена жена казваше: “Елате да ме вземете и мен”, спомня си Пламен.

Въпреки че младият мъж е викал за помощ, само няколко души са се отзовали.

През цялото време шофьорът Григоров повтарял: “Аз съм виновен, само аз”.