Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

25 август 2005 г.

Малко преди 23,30 ч босът на ВИС-2 Георги Илиев пристига в любимия си “Буда бар” в Слънчев бряг. Заведението е част от комплекса “Мултиплейс”, собственост на Главния.

39-годишният президент на “ВАИ холдинг” веднага се насочва към любимото си сепаре, винаги запазано единствено за него и компанията му.

Тъкмо е седнал на масата, когато се надига и започва разговор по телефона. Георги Илиев се разхожда из “Буда бар”, докато говори с един от най-близките си хора - изпълнителния директор на “Локомотив” (Пловдив) Емил Наков.

След края на разговора босът се връща на масата и понечва да седне, леко приведен, но в този момент се хваща за гърдите и се свлича на земята. По-късно свидетели ще кажат, че са чули шум като от пиратка.

Илиев е убит пред многобройната си охрана, няколко човека от персонала и 20-ина клиенти от съседните маси.  

ГЕОРГИ ИЛИЕВ
ГЕОРГИ ИЛИЕВ

Аутопсията показва, че куршумът е попаднал много близо до сърцето, разкъсал е основни кръвоносни съдове, предизвиквайки остра анемия. Георги Илиев веднага е откаран в Бърза помощ на Слънчев бряг, но там лекарите само констатират смъртта му.

Новината за убийството на митичния висаджийски бос се разнася мълниеносно, а докато изпадналият му в паника антураж е блокирал поликлиниката, в Слънчев бряг пристига цялото ръководство на полицията в Бургас начело с тогавашния шеф ген. Красимир Петров.

“Мултиплейс” и целият район около него са блокирани от полиция. На 26 август сутринта идва и топкриминалистът Ботьо Ботев. Районът около лобното място на Георги Илиев е претърсен няколко пъти същия ден, но нищо не е открито.

Оръжието - бутикова флоберка с поразяващи патрони

Оръжието на престъплението е намерено 2 дни по-късно. Междувременно е направен повторен оглед на тялото. Първоначално балистици смятат, че е стреляно от високо, и затова се проверяват покривите на отсрещните хотели “Хризантема” и “Тракия”, собственост на тогавашния председател на общинския съвет в Несебър Димитър Янков, убит показно през 2007 г. На покривите обаче нищо не е открито.

На 27 август служител на “Хризантема” забелязва странни съоръжения в зеления плет, който огражда градината пред хотела. Намерени са два малки лазера, ползвани за фиксиране траекторията на куршума. На 28 август е намерено и оръжието. То е скрито в короната на един от храстите край хотела. То е колекционерско и скъпо. Става дума за “Аншуц”, 22-и калибър, с патрони “Стингър”, които предизвикват по-тежки и болезнени поражения.

Райко Кръвта - основният заподозрян

През годините разследващите работят по различни версии. На 4 септември 2005 г. във Варна е открито тяло на удавник. То е със завързани тежести, а дланите липсват. Това навява предположение, че мъртвият може да е килърът на Жоро Илиев. Говори се, че трупът е на едър руснак, но до по-конкретни следи така и не се стига.

В началото на 2006 г. разследването е спряно, но след месеци е възобновено заради версията Райко Кръвта. Криминалисти събират данни за конфликти между Георги Илиев и по-ниски нива в наркоструктурите, към които принадлежи перничанинът Васил Арарски-Райко Кръвта. До МВР достига информация, че Илиев подозирал връзка между Райко Кръвта и убийството на близкия си приятел Васил Горчов-Кьоравия, един от тарторите в Югозападна България.  

Така изглежда комплексът “Мултиплейс” през август 2005 г. Стрелката посочва къде е бил Георги Илиев в момента на стрелбата.
Така изглежда комплексът “Мултиплейс” през август 2005 г. Стрелката посочва къде е бил Георги Илиев в момента на стрелбата.

В среща между висаджийския бос и Райко Кръвта перничанинът отричал да има нещо общо, но явно се е почувствал застрашен, смятат запознати.

Райко Кръвта е убит 48 дни след боса на ВИС - на 13 октомври 2005 г., пред хотел “Струма” в Перник. Разследването за убийството на Илиев е възобновено, за да се разпитат лица от обкръжението на перничанина. Събират се данни, че Арарски и негови хора са прекарали част от лятото на 2005-а в Равда, за да проучват навиците на Илиев. Имало 2 плана - според единия Илиев трябвало да бъде застрелян на луксозната си яхта, на която прекарвал с часове. Като легенда се носи историята, че Райко дори се снабдил с водолазен костюм и проигравал различни сценарии в едно от несебърските пристанища. План “Б” бил “Буда бар”, в който Георги имал навик да ходи. Враговете му били наясно, че се движи с многобройна охрана, но не обичал да вижда гърбове на гардове пред себе си.

Мистерия остава кой е натиснал спусъка срещу Илиев, но се предполага, че това е добър стрелец от обкръжението на Арарски. През 2013 г. тази версия лансира и тогавашният главен секретар на МВР Светлозар Лазаров.

“Има данни, че членове на пернишките килъри, които вече не са сред живите, са съпричастни към убийствата на Георги Илиев и Васил Кьорчев - Кьоравия”, обявява Лазаров.

С разбиването на “Килърите 3” версията, че стрелец от обкръжението на Райко Кръвта е натиснал спусъка срещу Илиев, изглежда все по-достоверна. Опитни криминалисти са убедени, че екзекуцията на боса на ВИС е подготвена поне от трима. Това им дава надежда, че още има шанс убийството да бъде разкрито.

На 10 февруари 2017 г. делото е удължено с 5 месеца заради допълнителни разпити на свидетели.

12 г. след екзекуцията в Слънчев бряг по убийството отново се работи интезивно, чува се и предположението, че делото може да бъде прехвърлено в спецпрокуратурата заради данни за организирана престъпна група.

Наследството на “ВАИ холдинг”

Дълго време след екзекуцията на Георги Илиев “Мултиплейс” остана затворен.

През 2008 г. той е продаден и вече не е част от империята на “ВАИ холдинг”.

Хотелският комплекс “Астория” и съседният “Дюн” на плажа, дискотека “Айсберг” и базарът около нея са имотите в Слънчев бряг, които се свързват с името на Илиев. Фирми, близки до някогашната ВИС, управляват на концесия един от плажовете в Слънчев бряг и имат търговски обекти и заведения в курорта.

Години наред за имотите на бившата ВИС в Слънчев бряг се грижи основно Веселин Стоименов - Весо Дебелия.

На 7 януари 2016 г. той е застрелян в София. Убийството му не е разкрито.