Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Задържаните собственици СНИМКА: Анелия Перчева
Задържаните собственици СНИМКА: Анелия Перчева

Шефовете на две от петте тайни фабрики за цигари са задържани. Единият е Сава Шопов, който е държал базата в Горна Оряховица. 

За тайната манифактура в Тутракан пък е отговаряла жена. Това се разбра в Пловдивския районен съд, където бяха доведени 19 души, свързани с предприятията. Повечето от закопчаните са работници и шофьори. Някои от тях влязоха в залата по джапанки. Общо три жени са сред арестуваните. Срещу всичките е предявено обвинение за държане и продажба на акцизни стоки без бандерол. Четирима са на свобода с парични гаранции, а още четирима се издирват. 

"Продължаваме да събираме доказателства. Най-вероятно ще се стигне до привличане към наказателна отговорност за организирана престъпна група", заяви прокурорът по делото Георги Гешев. По думите му петте бази в Тутракан, Горна Оряховица и Дупница са били свързани не само чрез цеха в пазарджишкото село Калугерово, откъдето са се зареждали с тютюн, но и са имали общ тир. С него е транспортирана готова продукция. Според разследващите, всяка от фабриките е произвеждала по 100 хил. кутии на ден. 

"Това прави 500 хил. кутии за петте предприятия. Такива мащаби са съмнителни", коментира пред журналисти адвокат Красимир Елдъров, който е защитник на задържания собственик на манифакурата в Горна Оряховица Сава Шопов. Другият му клиент бил болен от рак. За него Елдъров ще настоява за по-лека мярка.

Както вече "24 часа" съобщи, петте тайни фабрики бяха ударени на 24 срещу 25 август през нощта. До тях се стигнало след разследване за пране на пари на двама пловдивчани, чиито доходи не съответствали на приходите им. Въпросните двама мъже също са сред арестуваните.