Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Николай Нанков Кадър: Нова тв
Николай Нанков Кадър: Нова тв

Губил към близки хора, затова знам, че е важна справедливостта. Това заяви по Нова тв министърът на регионалното развитие Николай Нанков за катастрофата при Своге. Ще вземем всички мерки да бъде гарантирана справедливостта, каза той.

Една от версиите е в хипотезата на лоша пътна инфраструктура и то на пътната настилка. Ще дадем информация на прокуратурата. 

Той съобщи, че пет пъти пътната агенция пише до фирмата "Трейс Своге". Констатирани са 22 точки с дефекти по цялото трасе на пътя и краен срок за отстраняването им -  15 август. Ремонтът не се случва. 

За спиране на пътя не можем да говорим, предприети са действия по редуциране на скоростта в участъка, в който стана катастрофата.

По договора, пътят е въведен в експлоатация в 2016 г., всички констатирани дефекти в гаранционните срокове се отстраняват за сметка на изпълнителя. 

Нанков съобщи, че този път е ремонтиран при 3 правителства, бюджетът по договора е увеличаван. След ремонта пътят е приет от 20-членна държавна приемателна комисия без никаква забележка. Няколко месеца след това, при зачестили пътно-транспортни произшествия, от полицията сигнализират Областно пътно управление, поставят се нови знаци за повишена концентрация за произшествия.

АПИ са уведомени на 19 август, че дефектите не са отстранени. 

Когато има едни подобни отношения, редът е държавата да си търси правата по съдебен ред, каза министърът.   

Той заяви, че всички длъжностни лица, с действие и бездействие, ще понесат своята отговорност. 

Новоремонтиран път започва да дава дефекти, това е странно. 48 подобни участъка има в страната, които правят аквапланинг, те се ремонтират приоритетно, каза още Нанков.

Нанков заяви, че след като фирмата не е отстранила дефектите, ше стартира процедура по привеждане на банковата гаранция на изпълнителя. Той ще проверява дали това е направено. Този мярка обаче прекратява гаранционната поддръжка. "Не съм убеден, че парите по гаранцията ще стигнат за ремонт," каза още той.