Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Участие на хористите от Световрачене на фестивала "Белокаменица"
Участие на хористите от Световрачене на фестивала "Белокаменица"

Певческият хор към пенсионерския клуб в Световрачене взел втора награда на фестивала във врачанското село Царевец, на връщане от който автобусът му падна в Искърското дефиле. Хористите си тръгнали по-рано и не могли да си получат наградата, разказаха за “24 часа” организаторите на фестивала.

“Още преди да започне записването, те се обадиха, че са научили за фестивала “Белокаменица”, и поискаха да участват. Обяснихме им, че не може да ги запишем тогава, но те бяха запомнили и в деня на официалното кандидатстване позвъниха отново”, съобщиха организаторите на фестивала. Представител на групата обяснил, че имат голямо желание да участват и никога не са били в този край. “Ще съчетаем участието, искаме да си направим екскурзия”, разказали хората.

“Случи се леко забавяне. Те трябваше да пеят в 12,45 ч, но програмата закъсня с 15 минути. Излязоха на сцената с цветчета в косите - по едно бяло и червено за жените, бяха поставили и зелени и жълти орнаменти, наподобяващи трева, имаха и мъж. Всички бяха с носии, жените имаха и пендари на вратовете си”, разказаха представители на фестивала “Белокаменица”. Групата от Световрачене изпълнила 3 песни и била бурно аплодирана. 

“Обясниха ни, че няма как да останат, защото са на екскурзия и отиват до манастира “Седемте престола”, върнаха събитията назад организаторите.

След като хорът си тръгнал, се оказало, че освен публиката и журито много ги е харесало. Те били избрани за втора награда. “Искахме да им я пратим, но явно, докато сме обявявали, че я печелят, те са се борели за живота си”, посочиха организаторите на “Белокаменица”.