Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На 82 години се спомина един велик американски политик – Джон Маккейн. Той бе достоен борец срещу комунизма, истински републиканец, чувствителен към всяка неправда по света, доблестен защитник на демокрацията. Бог да го прости!

Но аз съм поразен, че се намериха долни хора, за да охулят посмъртно сенатор Маккейн. А още по-възмутително е, че го правят от „русофилски” позиции.Това определено са прости и невярващи в Бога хора. Само ненормалници могат да се радват на смъртта на един човек. И то какъв Човек!

Джон Маккейн е критикувал и съветската, и руската политика. Критикувал е, защото цени свободата и демокрацията. А тях ги нямаше нито в СССР, няма ги и днес в Русия. Джон Маккейн бе противник на съветската политика, защото тя подкрепяше много диктаторски режими – в Европа и по света. Това бе принципна негова позиция и историята доказа, че е бил прав, защото Съветския съюз се разпадна. Това е именно доказателството, че е бил прав републиканецът-консерватор Джон Маккейн.

Джон Маккейн бе противник и на безумните опити днес на Кремъл да сготви нов политически гювеч от имперската руска идея и съветската идея. Дали тази отвратителна манджа ще се нарича „руски свят” или „евразийство”, за него нямаше значение. Той виждаше опасността в това свободата и демокрацията отново да бъдат подменени с авторитарни и васални на Москва режими. И реагираше. Затова и категорично подкрепи младите хора в Украйна, когато те издигнаха глас за европейско бъдеще. И остро се противопостави на окупацията на украинския полуостров Крим, на дестабилизацията на Югоизточна Украйна. Той настояваше за твърд и решителен отговор на руските агресори и до голяма степен успя да го постигне. Защото е факт, че целият демократичен свят еднозначно и категорично наложи санкции на кремълския режим. Дори и България въведе санкции на Русия. Друг е въпросът как ние спазваме тези санкции. Но казвам „дори и България”, защото редица български политици се държат като пристанали на Путин булки. А някои от тях не престават да мрънкат срещу санкциите. Но сенатор Джон Маккейн успя.

На 8 юни 2014 г. в София сенатор Джон Маккейн получи Почетния знак на президента на България Росен Плевнелиев по повод 10-годишнината от членството на България в НАТО и за личния му принос за развитието на двустранните отношения и за подкрепата му за българското членство в Алианса. А по време на срещата си тогава с премиера Пламен Орешарски той настоя категорично за енергийна независимост на Източна Европа и България от Русия. И заяви: „"САЩ ще работят със своите задокеански сътрудници за постигането на тази цел възможно най-скоро". На това Орешарски нямаше какво да отговори и само измънка, че т.нар. „Южен поток” май няма да го бъде. И така стана.

Хулят днес сенатор Джон Маккейн. Той още не е погребан, а те го обиждат, клеветят, мразят го и му се подиграват. Но кои са те? Едва ли това са българи. Личи си, че са русофили. Грозни са техните думи на „радост”. И затова искам да им кажа нещо много ясно и дано ме разберат. Само Бог е този, който отрежда на нас простосмъртните, дните и годините. Само Бог е съдник на нашите дела. Само той решава, кога да си отидем от този свят. Джон Маккейн си отиде на достолепна възраст – на 82 години. А аз съзирам някаква върховна Божия справедливост в това той да надживее годините на Съветския съюз, да живее по-дълго от съветски и руски „вождове”като Ленин, Сталин, Хрушчов, Брежнев, Черненко, Андропов, Елцин. И дори по-дълго от виетнамския комунистически лидер Хо Ши Мин и от китайския диктатор Мао ДзеДун. Само Михаил Горбачов ще го надживее, но и той заслужава дълго да живее – защото наистина много помогна да се разпадне СССР.

Сенатор Джон Маккейн бе преживял ужаса на войната във Виетнам. А това бе справедлива война, защото бе война срещу настъплението на комунизма. Американците сгрешиха като не го избраха за президент. Но кой е казал,че американците не грешат. Хора са като всички нас. И затова грешат. Бог е обичал Джон Маккейн и затова го е дарил с дълъг и достоен живот. И когато сега го прибира при себе си Той знае, защо го прави. Защото го обича. Защото Господ обича всички хора, но аз си мисля,че обича повече тези, които вярват в Него. А Джон Маккейн вярваше в Бога, в доброто, в справедливостта, в ценностите на свободата и демокрацията. И затова живя дълго, надживя много диктатори и сега, сигурен съм, е вече в един по-добър свят. Там където няма да го достигнат хулите и клеветите, където има само Светлина! Вечна му памет!