Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Шефовете на полицията и прокуратурата в Пловдив дадоха извънредна пресконференция за разбитите 4 фабрики за нелегални цигари СНИМКА: Анелия Перчева
Шефовете на полицията и прокуратурата в Пловдив дадоха извънредна пресконференция за разбитите 4 фабрики за нелегални цигари СНИМКА: Анелия Перчева

Четири модерни фабрики за производство на нелегални цигари разкриха криминалистите в страната. Единият от заводите е в Тутракан, вторият е в Горна Оряховица, а още два са разбити в Дупница. Това обявиха на извънредна пресконференция в Пловдив окръжният прокурор Румен Попов, шефът на полицията Атанас Илков и наблюдаващият прокурор Георги Гешев.

23-ма души са били задържани, 4-има от тях впоследствие са освободени под гаранция. Останалите са в ареста за 72 часа. Срещу всичките 23-ма е повдигнато обвинение за държане на акцизни стоки без бандерол. Предвиденото наказание е от 2 до 8 години. 

4-има души са обявени за общодържавно издирване. "В Калугерово е имало много скъпа машина за нарязване на тютюн, откъдето са се снабдявали нелегалните фабрики. Всяка една от тях е била с денонощен режим на работа, като на ден са се произвеждали по 200 мастербокса", обясни окръжният прокурор Румен Попов. 

Акцията срещу нелегалните манифактури е била проведена в четвъртък срещу петък през нощта. Намерени са общо 42 тона акцизен тютюн на стойност около 7 млн. лв. Иззети са и 190 000 кутии цигари. Конфискувани са 11 камиона.

"Работниците в тези предприятия са получавали по 1500 лв. заплата за 15 дни. Те са били транспортирани при изключителна конспирация. Нямали са телефони в себе си", заяви Румен Попов.

Криминалистите са били смаяни от луксозните условия в предприятията. В едно от тях е имало 12 бани, фитнес, тенис, столова - всичко, от което са се нуждаели хората, които са били там денонощно. 

И 4-те нелегални фабрики са се помещавали в отдалечени халета. В Горна Оряховица нелегалният завод за цигари е бил в бивша тухларна, в Тутракан - в затворен консервен завод. Едно от предприятията за цигари в Дупница пък е било в бивше военно поделение. В Тутракан нелегално са били произвеждани цигари "Ева слимс", в Горна Оряховица - "Капитал", в Дупница "Марбле". В незаконните фабрики са намерени обаче и други заготовки за различни марки цигари. Стоката се е пласирала както в страната, така и в чужбина. 

Шефът на полицията Атанас Илков уточни, че до четирите нелегални фабрики се е стигнало заради разработка срещу двама пловдивчани за пране на пари. Те не са работели, а са живеели охолно, имали са по няколко апартамента и скъпи коли. Единият от тях е бил едновременно организатор и работник в една от фабриките.