Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Фалшивата реклама с Теодора Духовникова твърди, че актрисата е дала интервю пред Нова тв за качествата на маската.
Фалшивата реклама с Теодора Духовникова твърди, че актрисата е дала интервю пред Нова тв за качествата на маската.

Измамници продават за по 50 долара фалшиви фейсбук профили с 3-годишна история, а купувачите ги използват за разпространение на лъжливи новини и менте реклами със звезди, съобщиха от ГДБОП за “24 часа”.

Профилите се търгуват в даркнет - част от интернет, която изисква специфични програми за достъп. Те са пълни със съдържание, за да изглеждат истински. Хората, които ги създават, качват в акаунтите снимки, имат доста приятели, обновяват статуса си.

Дори се създават общности от фалшиви профили, които са сприятелени един с друг. Хората, които ги отглеждат, ги продават за по $ 50 в биткойни, за да не може трансакцията да бъде проследена.

Най-често

профилите са на

красиви жени

Данните на ГДБОП сочат, че купувачите в България използват акаунтите за различни неща. Например за манипулиране на рейтинг на различни страници и статии. Често от подобни профили се пишат фалшиви положителни и отрицателни мнения във фейсбук страници. 

Измамниците продават фалшивите профили за
Измамниците продават фалшивите профили за

Най-популярното приложение обаче е за първоначално разпространение на фалшиви новини. Целта е информацията да се прекопира от медии, които цитират профила. Веднага след това измамниците изтриват акаунта.

Друга измама е да се използват лица и имена на знаменитости без тяхно знание. Жертва на интернет фалшификаторите стана актрисата Теодора Духовникова. Тя се оплака във фейсбук, че името и лицето ѝ се ползват измамно за реклама. “24 часа” научи, че става дума за крем против бръчки. За целта бе използван наскоро създаден сайт, който си измисля интервю с Духовникова пред национална медия. В него тя хвали крема и казва, че това е “тайната ѝ”.

По подобен начин друг сайт, който рекламира крем,

използва лицето

на тв водещата

Ани Салич

Двата лъжливи материала се разпространяват във фейсбук от фалшивите профили.

Салич и Духовникова разбират за измамата, след като техни приятелки, сприятелили се с менте профилите, им пишат и ги питат дали наистина ползват козметичните продукти.

Теодора Духовникова сезира ГДБОП. Потърсена от “24 часа”, тя отказа да коментира.

От същата измама пострада и журналистката Миролюба Бенатова. Рекламата с нея обаче вече е изтрита.

От началото на годината двойно са зачестили случаите, при които измамници правят фалшиви профили на знаменитости, за да рекламират продуктите си. Те

крадат снимки

от истинските

акаунти на

публични

личности,

но за разлика от фалшивите профили, които се търгуват по 50 долара, са създадени съвсем скоро. Така седмица, след като столичният кмет Йорданка Фандъкова подаде сигнал, че неин фалшив профил иска пари уж за благотворителност, се появи друго менте.

Този път профилът рекламираше кредити. От ГДБОП бързо закриха и двата акаунта.

Друг мошеник пък се правил на Андрей Слабаков във фейсбук. Измамници създали негов фалшив профил в края на юли. Характерното е, че името е изписано доста необичайно - Andreyy Slabakkov. От акаунта

пращат покани

на хората да

харесат страница

на финансова

къща

Дори под угрозата профилът да бъде закрит, мошениците създават още един и пишат статус “Добавете ме в този профил ----> Anddrey Slabakoovv”. В коментарите обаче потребител предупреждава, че това е измама и от месеци се използват менте профили на знаменитости, които нямат никаква история и пращат покани за харесване на конкретната финансова къща. След сигнал ГДБОП закрива и двата фалшиви акаунта.

Опитите за кражби на профили също зачестяват от началото на годината. Там обаче основно си изпатиха знаменитости, които се простиха с акаунтите си в инстаграм. Подлъгани от менте мейл, че социалната мрежа иска да добави към профилите им знака за оригиналност, те дадоха мейлите и паролата си. В писмата имаше линк, озаглавен “Потвърди акаунта ми”.

Когато човек цъкне върху него, му се отваря прозорец на страница, изглеждаща досущ като инстаграм. За да “получат” знака, от известните се иска да въведат потребителското си име и парола. Всъщност обаче те са попаднали не на истинския инстаграм, а на огледална страница, а

попълнят ли

данните, ще ги

изпратят на

измамниците

Схемата е известна като фишинг и е една от най-старите интернет измами.

Сред пострадалите бяха тийнсензацията Ева, фитнес моделът Биляна Йотовска, аткьорът Юлиан Вергов. Тийнейджърите искаха 200 долара в биткойни, за да върнат акаунтите. Случаят все още се разследва. “24 часа” научи, че има подобни атаки и във фейсбук, но те не са насочени към знаменитости. От съображения за сигурност няма да съобщим как става сдобиването с паролата.

Гейове крадат снимки на звезди, педофили се правят на деца

Известни българки са жертва и на друг тип фалшиви профили във фейсбук. Гейове използват имената и снимите им, за да събират голи фотоси от мъже, казаха от ГДБОП.

Една от пострадалите е писателката, журналистка и пиар експерт Калина Паскалева. Асеновградски гей свалил няколко от снимките ѝ и почнал да се представя за красавицата във фейсбук. Целта му била да пише на мъже, които да му изпращат голи снимки.

Паскалева разбрала случайно за измамата и веднага докладвала профила на измамника. Казва, че освен хомосексуалиста завистливи жени си правели акаунти с нейното име и снимки. “Пишат излагащи неща, целта им е да ме оцапат”, казва пловдивчанката.

Педофилите пък се представят за деца, за да общуват с малчуганите. Те използват различни психологически похвати, за да се сближат с децата. Често им показват материали с порно, за да занижат прага на техните задръжки. След това педофилите приканват децата да се покажат голи на уебкамерата. Тогава правят запис и почват да изнудват малчуганите за нови кадри. Понякога дори ги карат да включат и свой приятел. Ако детето откаже, педофилът го заплашва, че ще разпространи кадрите до всичките му приятели във фейсбук.

Други педофили пък директно канят малчуганите, често под 13 г., на среща. Такава тактика използвал и Асен Стоянов, който наскоро бе даден на съд. Той общувал с деца от дом за сираци.

Под чуждо име Спас-Александър завлече десетки с пари за самолетни билети

Най-голямата фейсбук измама у нас е дело на Спас Василев. Остап Бендер от Кочериново поддържа 4 години фалшив профил, кръстен “Александър Николов”. С него той завлече десетки хора с над 100 000 лв., обещавайки им “евтини самолетни билети”.

Спас крадял снимки от французина Александър Мартинез. Заблуждавал хората, че работи в “Ер Франс” и затова има контакти за евтините билети. 

Спас крадял снимки за фалшивия си образ от французина Александър Мартинез (на малката снимка).  КОЛАЖ: “24 ЧАСА”
Спас крадял снимки за фалшивия си образ от французина Александър Мартинез (на малката снимка). КОЛАЖ: “24 ЧАСА”

Преди да измисли фалшивата самоличност, Спас завърта няколко измами с личния си профил, но го арестуват. Затова създава прикритието.

Сприятелява се с известни личности, журналисти и дори политици.

Няколко пъти участва и в тв предавания със скайп интервюта без картина. Оправданието му е, че камерата се е развалила.

Профилът е отлично поддържан, Спас-Александър изказва мнения по редица наболели проблеми, постоянно качва нови снимки. Затова и хората му се доверяват. След като измамата лъсна, през октомври м.г., той се предаде в ГДБОП.

Оттогава е в ареста. По едно от трите му дела е осъден условно. То е за “подвизите” му, преди да стане Александър Николов. С личния си профил Василев измамил своя учителка и банкер с 1000 лв. за самолетни билети. По-късно въстановил парите, но отнесе 7-месечна присъда, която изтърпя.

Веднага след изтичането ѝ от Софийската районна прокуратура поискаха нов арест за Василев по друго дело. То е за 6 измами на обща стойност 37 000 лв.

Продължава и мегаразследването за измамите с профила на Александър Николов.