Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЕМИЛ РУСАНОВ
ЕМИЛ РУСАНОВ

Революционният календар на фейсбук страницата “Будилник” бе стартиран неуспешно през юли, когато 30 емигранти в Лондон протестираха пред българското посолство. В неделя има нова дата, на която сънародниците ни ще се нахъсват против правителството в София, а на 16 септември обещават протест пред Народното събрание тук

Лидерът на протеста освен върл поддръжник на “социализма на ХХI век” споделя и идеите на Слави Трифонов за мажоритарни избори и референдуми, симпатизанти на Цветан Василев качват материали на страниците му във фейсбук

На 26 август, неделя, българи в Лондон ще нахъсват недоволството си от властта в София.

След тази репетиция те се канят да излязат пред българския парламент, а на 22 септември, Деня на Независимостта, идеологът им Емил Русанов ще направи нова партия по подобие на еквадорската социалистическа ПАИС.

Емигрантът в Лондон се стреми към политическа кариера, след като вече веднъж неуспешно се пробва през 2014 г. като евродепутат в Лондон от ЕП (Europeans Party). Това е британска партия, която представлява интересите на проевропейски настроените имигранти и местни във Великобритания. Русанов е зам.-шеф на ЕП, а лидер е румънският зъболекар Томи Томеску. Партията е създадена като отговор на агресивната политика срещу имигрантите на националистическата партия UKIP с председател Найджъл Фараж.

Самият Русанов силно харесва идеите за референдуми, но не в Швейцария, а в Еквадор. 4-и мандат там управляват социалисти, определяни като леви популисти, които строят свой социализъм. От публикациите на Русанов в социалните мрежи се разбира, че той е върл почитател на предишния президент Рафаел Кореа, който

три мандата

прокарва в

Еквадор

“социализма

на XXI век”.

Миналата година Кореа отстъпи президентството на своето вице - Ленин Морено, който продължава линията. Русанов постоянно препоръчва опита на еквадорските социалисти популисти и дава линкове на последователите си към материали за тях.

Революционният календар на Русанов може да бъде видян на фейсбук страницата “Будилник парти”. Там той рекламира и фолк концертите в своята кръчма “Дивият петел”, където са гостували почти всички известни чалга звезди от България.

На 10 август в групата на “Будилник”

възхваляват

протестите в

Румъния.

Новините за националния протест, който да копира румънския, вървят и в масови български сайтове от дни. Самият Русанов някъде в мрежата им благодари да рекламата и има за какво.

Макар че се възхищават на зрелищните сблъсъци в Букурещ, от кръга “Будилник” досега не успяват да акумулират достатъчно гражданска енергия.

Шумно промотираният юлски протест пред посолството ни в Лондон не събира очакваното множество - от 200 хиляди българи в английската столица идват 30.

Въпреки претенциите за значимост той не се превръща в събитие, но провокира гневни реакции у наши сънародници. Емилия Атанасова избухва във фейсбук: “Пиша по повод на т.нар. протест срещу правителството на България, който беше проведен преди няколко дни в Лондон пред българското посолство. Емил Русанов, човекът, който го организира, издава в. “Будилник”, но той не е лицето на българите в Лондон. Той от известно време проявява интензивна симпатия към Слави Трифонов и неговите лозунги. Русанов се подигра. Подигра се с нас, българите, които живеем в Лондон,

употребявайки

нашето име

за пошли

политически

цели!

Атанасова, която живее от 15 г. в Лондон, се занимава с фамилна терапия. Тя твърди, че популярността на Русанов се е сринала от “въпросната седянка” пред посолството, въпреки че проявата била предхождана от сериозна тролска активност в групите на българите в Лондон.

Тази активност се поддържаше от пет процента от членовете, които обаче явно бяха овладели групите, защото триеха коментарите на всеки, който не е съгласен с тях...”

Според Емилия Атанасова тридесетината протестиращи пред посолството били “възрастни, с очевидна симпатия към съветското време”. Тя уточнява, че не е “Будилник”, аз съм достоен българин, който иска и се бори да види България такава, каквато е в надеждите ми.”

Очевидно Емил Русанов не разчита на своята съименничка Емилия Атанасова за протеста в София, където той има намерение “да се помете мафията в парламента” на 16 септември.

Издателят на “Будилник” е регистрирал и фейсбук група “Българи в България и чужбина против геноцида на Борисов”. Преди 2 месеца, когато пред посолството ни в Лондон се събрали тридесетината съидейници на Русанов, планирали да демонстрират и пред посолството ни в Мадрид и пред консулството ни във Франкфурт. Имало нагласа недоволните да скандират и пред европейските институции в Брюксел, за да обяснят, че хората в България са подложени на геноцид. Самият Русанов се хвали, че групата му наброява 10 хиляди. Прави го на 30 юни в предаването на Сашо Диков по тв BiT, която по това време е свързвана с укрилия се в Белград банкер Цветан Василев. Медии виждат съвпадение, защото във фейсбук страницата на предприемчивия българин често публикуват хора от страницата и блога “Войната срещу КТБ”, които са създадени от бивши служители и симпатизанти на банкера Цветан Василев, както сами са се определили.

Така или иначе, грандиозните планове от началото на лятото не се сбъдват и пред българските посолства и в Брюксел не се появяват хората на Русанов.

Сега пак ще пробват протести пред дипломатическите служби на България по света. Пак на 16 септември, дори има и час - 11 часа.

1200 души са подкрепили призива досега. До вчера

60% от тях

бяха заявили

готовност да се

приберат в София

за протеста.

Сред тях има емигранти от Великобритания, Германия, Испания, Франция, Италия и Швеция. На традиционното си вечерно общуване в реално време живеещите в чужбина българи избрали датата за сваляне на правителството.

Протестът е под мотото “Не преговаряме с престъпници и национални предатели”. Организаторите му са радикално настроени - искат не просто сваляне на правителството, но и

съд за всички

управлявали от

1989 г. досега.

Според революционерите в парламента вече не трябвало да има партии, нито бройката на депутатите да е 240. Искат мажоритарни избори и управление по швейцарски модел. Решени са да потърсят сметка за откраднатото до момента, дори и да отнеме време.

Хората от “Будилник” се нахъсват, че България трябва да бъде управлявана от партия, която досега не е била във властта. И зоват за смяна на системата на управление по швейцарския модел - чрез референдуми преди вземането на всяко важно решение в държавата. Допитването до народа трябвало да става на базата на блокчейн технологиите. Според лондонските съзаклятници народът трябва да решава включително как да се разпределят местните и националнят бюджет, европейските фондове и проекти.

Настояват за електронно дистанционно гласуване - нещо, което парламентът вече въведе с Изборния кодекс.

Кръгът “Будилник” се обявява също за смяна на избирателната система - мажоритарен пряк избор с възможност за отзоваване на всички длъжности в държавата - главен прокурор, министър-председател, президент, министри, кметове и полицейски началници. Това е идентично с исканията на “Шоуто наСлави”. Мажоритарният избор е нещо, за което от предаването от години се борят.

Така изглежда агитационният плакат за протеста на българските емигранти.
Така изглежда агитационният плакат за протеста на българските емигранти.