Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ели Христова СНИМКА: Архив
Ели Христова СНИМКА: Архив

„Частната собственост беше отнета по един псевдо начин. Политическата класа употреби съда, защото дворецът "Врана" е лична собственост. Това е домът на Симеон Сакскобургготски. Има документи, които показват, че неговият дядо е купувал тази земя“. Това каза пред bTV  адвокатът на Симеон II Ели Христова.

Вчера съдът реши на първа инстанция, че дворецът „Врана“ е на държавата, а не на царя.

"Лъжа е, че царското семейство не е притежавало частна собственост. Лъжа е, че държавата е построила двореца "Врана". Хората не са запознати с всички документи. Държавата влиза в имота "Врана" през 1946 г. и го докарва до съсипия. За да се отърве от него, го прехвърля на Столична община. Сградите са били пред рухване. Държавата не е дала нито един лев за двореца "Врана". Държавата реши да се саморазправи с царското семейство. Това дело корумпира държавата. Точно поради тези причини младите хора не искат да остават да живеят в България", категорична беше адвокат Христова.

На съвсем противоположното мнение бе адвокат Мариана Попова, която защитава интересите на държавата. "Ясно беше доказано, че дворецът "Врана" е държавна собственост. Държавата не е оказвала никакъв натиск. Тя има право да защити своите интереси. Държавата избра нашия екип и ние анализирахме много подробно целия казус. Останалите дела за "Царска Бистрица", за "Сарагьол" също показаха, че всички тези имоти са държавни. Видно е, че всички средства са дошли от държавния бюджет. Няма нито едно доказателство, че Фердинанд или Борис са давали частни средства. Не трябва да оспорваме присъда, която е влязла в сила", обяви адвокат Попова.

"Изумена съм от това, което чувам. Ние тук не можем с колегата да разиграем съдебен процес, движил се с години. Всички документи от преди 120 г. насам говорят, че царят като частно лице е купувал за себе си и е плащал той. Държавата няма нито един документ, с който да докаже, че е дала и 1 стотинка за двореца "Врана", закупуването му и каквото и да е. Държавата спечели делата, макар че според мен тя загуби моралния си облик и загубиха българските гражданите, които не могат да разчитат на закона и справедливостта“, каза адвокатката на Симеон II.