Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СПОМЕН: Васил Банчев показва някогашната хлебопекарна на кооперацията.
СПОМЕН: Васил Банчев показва някогашната хлебопекарна на кооперацията.

 

"Кражби, айдуци, кражби, айдуци... Това беше съдбата на кооперацията. Мъчихме се да я спасим няколко пъти, но не се получи. Всеки взе каквото можа и за хората не остана нищо", очертава с показалец празното поле, където допреди няколко години се е простирала кооперацията на врачанското село Баурене, бившият й председател Петър Петров.
Стопанският двор, където е бръмчала техниката на стопанството и са се произвеждали

по-евтини стоки

за магазина и хлебопекарната на кооперацията, днес е осеяна с рушащи се постройки и кал поляна. След като столичен бизнесмен завлича реколтата, съдия-изпълнител отнема част от сградите и техниката, управителният съвет разпродава останалата собственост и ликвидира стопанството окончателно. По подобна схема са източени и заличени и другите кооперации в района. Днес от общо 14 функционира само една в Криводол.
Първият удар на обединените селски производители в Баурене нанася прекупвачът Гайдарски. Бизнесменът, чието първо име никой не знае, подмамва тогавашното ръководство, като предлага по-висока от изкупната цена за произведените от кооперацията в Баурене пшеница и ечемик. Гайдарски внася 18 хил. лв. предплата за стоката и започва да извозва зърното.
"Такава добра организация прави, че за една седмица извозва 750 тона жито и 150 тона ечемик. Вдига всичко и изчезва дим да го няма, без да довнесе останалите 75 хил. лева. След тоя грабеж кооперацията остава без нито една стотинка в касата, без зърно и с дългове от над 120 хил. лв. към доставчици на семена и комбайнерите, ожънали откраднатата реколта", припомня ситуацията, в която става председател на кооперацията в Баурене 76-годишният агроном Петър Петров.
Преди 10 години кметът на селото и няколко от кооператорите пристигат в дома му, за да го склонят да поеме

закъсалото стопанство

Петров се съгласява и се заема да намери длъжника. Докато полицията издирва безуспешно мистичния Гайдарски месеци наред, новият шеф на кооперацията го открива за няколко дни. Прекупвачът на зърно току-що си е купил къща в друго село в района. Едрият мъж свива безпомощно рамене и обяснява, че е направил покупката за друг човек. Софийски бизнесмен му дава 150 хил. лева, с които Гайдарски трябва да предплати зърно от още 7 кооперации в района. След като прибира реколтата на осемте села, столичанинът изчезва, без да изплати останалата сума и завлича селяните със стотици хиляди левове.
"По-късно разбрахме, че въпросният бизнесмен е офейкал от България. Купил къща и ресторант в Унгария и станал кръчмар", разказват земеделците от Баурене.
След измамата кооперацията им е във финансов колапс. Новият шеф Петър Петров е с вързани ръце. Няма нито семена, нито пари да купи посев. Намира изход, като убеждава кооператорите да

кредитират

пролетната кампания със собствени средства. Един продава прасе, друг вади спестяванията си изпод дюшека и с дружни усилия успяват да спасят сезона. Не всички са толкова съпричастни. Докато кооператорите кредитират, членовете на контролния съвет прибират дивиденти.
"Един от тях каза, че намерил ечемик на тънкана. Взе пари от касиерката и замина да докара семената със служебния ЗИЛ, но се върна празен...", припомня си ситуацията бившият работник Васил Банчев.
Вместо да направи сделка, шефът кооператор изхарчил служебните пари.
"Поканих го да възстанови средствата. Той все обещаваше, но така и не ги върна. По-късно разбрах, че от енергото го хванали да краде ток и му съставили акт. С парите на кооперацията покрил дълговете си", разказва тогавашният председател на стопанското сдружение Петър Петров.

Набезите на членовете

на контролния съвет продължават.
"Надпреварваха се кой колко ще открадне. Всеки вземаше, каквото си иска, без да плаща. Все едно им е бащиния. Един извози 104 бали сено в склада си, друг изнесе 250 кг житни отсевки, трети - дървени трупи, тухли и други строителни материали от рушащите се вече сгради. За капак си раздаваха и заплати, без да се съобразяват, че не сме покрили дълговете си", спомня си бивш работник в кооперацията.
Стопанството не разполага с 38 хил. лв., които трябва да плати на комбайнерите, ожънали откраднатата реколта. Съдия-изпълнител описва имущество на стопанството и прибира инвентар, техника и сгради на почти двойно по-висока стойност. Селяните са убедени, че това е краят.
"Кооперацията беше ликвидирана, а с нея и поминъкът на селото. Въпреки това аз не се предадох и продължих да работя с чужди машини, с чужди семена и пари. Успях да засея и с получената продукция да се разплатя с доставчиците", разказва Петър Петров.
Членовете на контролния съвет имат различна представа за работата на кооперацията. Вместо да влагат, повечето от тях вземат от нея, разказва 76-годишният агроном. Петров настоява за свикването на общо събрание, на което да бъде обсъдено

разграбването на стопанството

Вместо съживяването на кооперацията, в дневния ред фигурира една единствена точка - освобождаването му от поста председател. Само един от ръководителите на кооперацията е против, а Петров е изгонен с предупреждението, че ако отново стъпи в селото, ще му строшат краката. Четири месеца по-късно стопанството на Баурене остава в историята на селото. Обработването на земята е поето от едър арендатор, който купува и част от разпродадените постройки. В чий джоб отиват парите - и до днес не е ясно.
"Сега гладуваме и мизеруваме, но сами сме си виновни", поклаща глава бившият работник Васил Банчев.
Според 60-годишният мъж спасение няма. Кооперациите изчезват, както замират и българските села - ограбват се, опоскват се и се заличават.
"Дано един ден и България да не заприлича на тоя празен разграден двор," допълва мисълта на колегата си бившият шеф на кооперацията Петър Петров и се втренчва в калното поле, където допреди време е била заличената вече кооперация.

Работа без пари

Петър Петров приема работата в селската кооперация не заради огромната "заплата" от 150 лв., а защото вярва, че този модел стопанство работи и не е овехтяла комунистическа структура. Пенсионираният агроном влага лични средства в съживяването на стопанството и през 2-те години, 5 месеца и 4 дни, през които го ръководи, не получава нито стотинка за работата си.
"Или съм най-загубеният човек в района, или съм за рекордите на Гинес да работя толкова време без пари. То моето е кучешка работа. Прегорял съм, писал съм го хикс", махва с ръка, за да заличи спомена за заработените 3800 лв., които никога няма да получи мъжът.

Полицията търси измамника в Гърция

ДОКАТО 8 кооперации търсят стотиците хиляди левове от извозеното си зърно, полицията също издирва измамника.
"След като намерихме Гайдарски в село Нивянин и разговаряхме с него, се обадихме до разследващите във Враца. От следствието ни обясниха, че същия ден той се бил обадил и казал, че е в Гърция", разказва Петър Петров.
76-годишният мъж завежда дело срещу Гайдарски за източването на поверената му кооперация. След няколко месеца получава известие от прокуратурата във Враца, че въпреки че е довел до фалит 8 кооперации, срещу бизнесмена няма достатъчно основания да бъде образувано дело.

 

 

ТЕМИДА: Бившият председател Петър Петров разглежда сигналите, които е изпратил до прокуратурата заради източването на кооперацията.
ТЕМИДА: Бившият председател Петър Петров разглежда сигналите, които е изпратил до прокуратурата заради източването на кооперацията.