Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ласка Минчева. Снимка: Архив
Ласка Минчева. Снимка: Архив

И Вихра Смилова също като майка си работи цял живот за БНТ. Била е секретарка на Иван Гарелов

Сега не може да говори, хранят я със сламка и има нужда от специални грижи на много строг лекарски режим

Лекарите дават надежди за лечението в Куба, но за целта са нужни около 3000 лв. на месец

“Дъщеря ми е онкоболна четвърта степен. Ракът е в белия дроб, с разяден черен дроб е, с разсейки навсякъде в гръдния кош. Има и три тумора в мозъка отскоро. Оперирана е от гръбнака, понеже целият ѝ гръбначен стълб е пак в метастази. Освен това е с много силна анемия.”

Това каза пред “24 часа” голямата българска режисьорка Ласка Минчева. Повечето зрители я свързват с дългогодишната ѝ работа в БНТ.

Но сега повече от всичко тя е майка, бореща се за живота на единственото си дете. 51-годишната ѝ дъщеря Вихра Смилова има рак и метастази на много места в тялото си.

“Миналата седмица

преживя

силен инсулт,

дясната ѝ

половина цялата

е неподвижна,

не може да говори, нищо да гълта, със сламка приема пасирана храна. Трябват специални грижи на много строг лекарски режим със системи е и инжекции. На първо време гледат да оправят инсулта”, разказва Минчева.

Дъщеря ѝ Вихра е плод на любовта с балетист, за когото се омъжва почти веднага след завършването на висшето си образование в Румъния. Малко след това се развеждат.

По това време Минчева вече гради кариера в БНТ, а заради многото ѝ ангажименти грижите за детето поемат родителите на Ласка Минчева в Дубна. Сега обаче телевизионната легенда няма на кого да разчита.

Вихра е безработна и живее абсолютно сама.

“Никой няма около

нея, само ние двете сме.

Аз съм

пенсионерка и

съм незряща

За да отида при нея, винаги имам нужда от помощ”, обяснява разтревожената майка. Засега е важно първо да се излекува инсултът, а после лекарите дават надежди за лечение в Куба, където се прилага и противораково лекарство. “Лечението ще струва около 3000 лв. на месец в този хоспис”, уточнява Минчева.

Апел за помощ отправи и Любен Дилов в личния си профил във фейсбук. “Нашата слънчева колежка и приятелка Вихра Смилова, която стотици пъти ни е помагала през годините, сега самата има нужда от помощ. Тя се бори сърцато с изключително тежко заболяване и за майка ѝ - също любима наша колежка – Ласка Минчева, е непосилно да се справи сама с постоянно нарастващите разходи. Отделете каквото можете от сърце”, призова Дилов. 

Постът на Любен Дилов-син
Постът на Любен Дилов-син

Пред “24 часа” той разказа, че познава Вихра още от 1992 г., когато стартира култовото предаване “Ку-ку”. Тогава Смилова е вече секретарка на Иван Гарелов и на практика е човекът зад кадър, който организира публицистиката на БНТ. “За нея “Не може” и “Не става” не съществува”, сподели впечатления Дилов. За да се облекчат спешно страданията на дългогодишната служителка на БНТ Смилова, той вече е влязъл в контакт с братя Диневи, в чиито награди за журналистика “Св. Влас” тя също помага.

Името на майка ѝ Ласка Минчева се свързва с почти всички големи културни събития и формати като “Мелодия на годината”, “Златният Орфей”, “Ален мак”, новогодишните програми на БНТ, големите концерти на “Планета” в НДК. Сега повече от всякога се нужда е от помощ.

Преди около два месеца апел за помощ отправи и друга отчаяна майка - Маргарита Петкова. Дъщеря ѝ Надежда Огойска имаше нужда от средства за лечение в Турция. Диагностицирана с рак преди две години, сега е на финалната права на лечението си след кампанията “Надежда за Надежда” във фейсбук, в която се включиха и много популярни хора, сред които и първата дама Десислава Радева.

Сметката, на която всеки може да дари, за да се включи в събирането на средства за дъщеря ѝ Вихра, е:

ДСК - Ласка Минчева

IBAN: BG56STSA93000001583965

BIC: STSABGSF