Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Специалисти: Суетният навик невинаги води до желания резултат, а може да предизвика и оплешивяване

Каква е причината мъжете, които си боядисват косите - от Бенчо Бенчев през Берлускони, та чак до Тръмп, да изглеждат толкова еднакво?

В сравнение с навика да променят изцяло визията си, като носят перуки, модата мъжете да боядисват косата си датира сравнително отскоро. Но е факт, че методът за разкрасяване на застаряващи представители на силния пол вече е добил повсеместен характер.

Като започнем от кинозвезди като Брад Пит, Джон Траволта, Никълъс Кейдж, Том Круз, Джони Деп, певците Род Стюард и Роби Уилямс и футболиста Дейвид Бекъм, та стигнем до световни политици като Доналд Тръмп и Силвио Берлускони. У нас също предимно наситени лешникови нюанси се мяркат все по-често на най-неочаквани места. Примери - колкото щеш. Напоследък мъжете от шоубизнеса, спорта, а и хората във властта в България масово прибягват до този женски метод,

за да скрият възрастта си,

като понякога това е свързано и с присаждане на допълнителни косми по главата.

Телевизионният водещ Юксел Кадриев, шоуменът Васил Василев – Зуека, футболистите Боби Михайлов и Наско Сираков, политици като Лютви Местан, бившия военен министър Николай Ненчев, уволнения заради конфликт на интереси зам.-вътрешен министър Феим Чаушев, както и скандалният зам.-председател на общинския съвет в Бургас Бенчо Бенчев също редовно вземат мерки срещу опадането и обезцветяването на косите си.

В последните години немалък брой депутати (за тях четете подробно на стр. 18) у нас също се борят с ЕГН-тата си по този недотам оригинален начин. Обикновено замислено като прикриване на посивели коси,

резултатът от боядисването

нерядко може да е по-лош, отколкото е било първоначалното състояние на окосмяването по темето.

Според експертите принципно голяма разлика между косата на мъжете и жените няма. А що се отнася до цвета – както и при кожата, той се обяснява със съответното

съдържание на меланин в космите

По-високо съдържание на естествения пигмент имат хората с по-тъмна коса, а по-ниско - тези със светла или руса коса. За съжаление по генетични причини с течение на времето обичайно съдържанието на веществото намалява и това води до толкова нежеланото посивяване на естественото окосмяване. Всъщност побеляването на косите засяга и двата пола, но въпреки това традиционно козметичната индустрия произвежда отделни продукти за мъже.

За тях специалистите препоръчват боядисването да се използва по-скоро като камуфлаж, който леко да прикрива неблагоприятните ефекти от остаряването. Явно изкушението с един замах да премахнеш прошарените коси обаче е по-силно от съветите на стилистите и затова мнозина прекаляват с изкуствените багрила. Именно това е и причината те да изглеждат доста еднакво след процедурата.

“Има доста желаещи, но обикновено съветвам мъжете, които са решили да направят тази сериозна промяна във външния си вид, добре да си помислят предварително - коментира проблема пред “168 часа” дългогодишният фризьор Мария Серафимова от София. - Иначе процедурата е лесна и се съобразява с индивидуалните качества на косата на клиента.

При това въпреки разпространеното мнение няма разлика дали ще се използва дамска, или мъжка боя за оцветяването. По-скоро терминът “мъжки” в случая

се определя от съответния нюанс, който обикновено е по-мек, за да стои възможно по-естествено.

Различна е по-скоро цената – докато за мъжете при нас средната цена е 8 лева, то при жените дори с боя, внесена отвън, най-често тя е поне двойно по-висока. Освен това мъжете, които са предприели тази стъпка, трябва да знаят, че новото им амплоа изисква ежеседмична поддръжка, тъй като горе- долу в такъв срок става видим естественият цвят на корените на косата. Съзнавам, че за много хора е примамливо, и все пак, моето лично мнение е, че за мъже не бива да се препоръчва боядисване, тъй като процедурата изтощава косата.”

Това е и една от неблагоприятните последици за мъжката коса според учените. Установен факт е, че за разлика от жените при мъжете фоликулите на космите имат повече мастни жлези. Те от своя страна отделят около 50 % повече себум (така се наричат мазнините по кожата на главата), отколкото има върху женския скалп. По този начин се натрупва и повече пърхот – а той е идеална среда за различни болестотворни паразити и гъбички, които могат да доведат до преждевременно опадане на косата, която заради тестостерона и без това е

по-застрашена

при мъжете

Изкуственото оцветяване може да доведе до допълнителни щети и изсъхване на косата. Затова особено ако сте със слаба коса, трябва да избягвате боядисването.

"Определено не бих препоръчала двойна обработка - избелване и последващо оцветяване на момчета с опасения за загуба на коса. Избелителят е силен химикал, който може да доведе до допълнително увреждане на косата", казва в тази връзка Серафимова.

На всичкото отгоре в използваните оцветители има над 5000 различни вида химикали, като много от тях се сочат като потенциално рискови за канцерогенност. Ненапразно в рамките на Европейския съюз използването на определени вещества в боите за коса е ограничено и със специална директива.

Основният проблем обаче е, че къде по-добре, къде по-зле оцветяването на косата при мъжете има доста спорен ефект и в очите на противоположния пол. Доказват го резултатите от научно изследване по темата. Оказва се, че точно най-разпространеният тип боядисани българи - с изкуствено

леко червеникава коса тип “Бенчо Бенчев”

- имат най-малки шансове за успех сред нежната половина от човечеството.

Куриозно, но еднакъв червеникав оттенък на косата се забелязва и при египетските мумии. Според учените обаче той станал такъв не приживе, а след смъртта на фараоните, които може и да са били с чисто бели коси. Причината е, че косата съдържа смес от черно-кафяво-жълт еумеланин и червен феномеланин. Еумеланинът е по-малко химически стабилен от феномеланина и се разгражда по-бързо, когато се окислява, а червеникавият цвят се появява постмортем именно заради него.

Френски психолози от университета в Южен Бретан изследвали реакциите у противоположния пол на различните типове мъжка коса с покани за танц от четирима 20-годишни мъже. Оказало се, че 27% от жените са склонни да кажат "да" на рус мъж, 30% на кестеняв, 35% на такъв с черна коса и едва 13% на този с червеникав оттенък на косата.

Едноцветното постоянно боядисване създава плосък, равномерен цвят по цялата глава, което

може да изглежда неестествено

Затова съвременната тенденция е да се използват множество бои - обикновено един цвят като основа с добавени акценти в други нюанси.

По-специални грижи в това отношение имат суетните мъже, които са прибягнали до присаждане. При тях оцветяването на новата растителност по главата изисква особени грижи и то не се прави в обикновен фризьорски салон, а в клиниката, където е направена трансплантацията или е коригиран скалпът. Като съответно и цената е по-висока.

Типичен пример в това отношение е бившият италиански министър-председател Силвио Берлускони.

През 2010 г. основателят на "Майкрософт" Бил Гейтс започна агресивна атака срещу него, обвинявайки го, че харчи повече за изтънялата си коса, отколкото за хуманитарни помощи. Милиардерът Гейтс изля гнева си, като каза, че спорният политик е главната

фигура в неговия "списък на срама"

А по повод трансплантацията на коса на Берлускони Гейтс е цитиран от германския всекидневник “Зюддойче цайтунг” да казва, че "богатите хора харчат много повече за лични проблеми като плешивост, отколкото за борба с маларията".

Действително 50-ият италиански премиер е известен със специалното внимание, което отдава на косата си – въпрос, който дълго занимава медиите на Апенините, а и в цял свят. След като се подлага на присаждане, той започва да използва всевъзможни оцветители, подобрители и вещества за придаване на изкуствен обем. И вероятно е имал някакво основание, тъй като без тези средства едва ли би бил толкова харизматичен, твърдят експерти по публичен пиар. Това особено ясно проличава, когато политикът е

нападнат от психопат през декември 2009 г.

Месец след това във вестниците се появяват бляскави снимки на министър-председателя, докато е бил на сватбата на своя колежка, и само два дни по-късно, когато косата му е видимо по-зле. Заради това Берлускони дори спешно е прегледан в болница в Милано. Оказало се, че лекарите свързали влошеното състояние на косата му с нападението през декември, когато психопат нахлузи на главата му сувенир на Миланската катедрала, оставяйки го с разкъсан нос и два счупени зъби.

Специалистът по пластична хирургия и дерматология от Торино проф. Франко Бутафаро казва, че министър-председателят обикновено е използвал специални спрейове, прахове и дори молив за грим, за да подобри визуалните ефекти от присаждането на коса след 2004 г.

"Изглежда, медийният магнат обикновено използва спрей на основата на силиций или оцветен крем, за да затъмнява пролуките между отделните нишки на косата, както и молив за грим, за да определи по-рязко линията на косата си. Но ако първоначалната трансплантация е била по-добра, нямаше да има нужда от грим", добавя проф. Бутафаро.

Макар като цяло учените да са изучили процесите, които водят до неприятното посивяване на косите, засега все още няма отговор на много въпроси.

Така умирането на меланоцитните стволови клетки причинява посребряването, но остава неясно защо стволовите клетки на един космен фоликул може

да не успеят

да се активират

в продължение на десетилетие за разлика от тези в съседни фоликули, разположени на по-малко от един милиметър.

Така и остават без научна обосновка и многобройните описания на рязко побеляване заради остър стрес. Колкото и поддръжниците на тази теория да дават примери с оцелели от бедствия и катастрофи, като потъването на "Титаник" или случки с политици на високо ниво като Бил Клинтън или Барак Обама, засега нищо не е доказано. Съществуват единствено известни доказателства за това, че хората, изложени на хроничен стрес побеляват по-рано, но пак не е намерена конкретна връзка Известно е, че стресовия хормон кортизол се натрупва в човешката коса с течение на времето, но дали той има някакъв ефект върху цвета на косата все още не е известно.

Със сигурност обаче е установено, че пушачите са четири пъти

по-склонни да започнат да се прошарват преждевременно, в сравнение с непушачите. Изследване на British Medical Journal от 1996 г. установява, че тютюнопушенето наистина е виновно за белите коси.

Макар и рядко, понякога се наблюдава и обратният процес. Сивата коса може временно да потъмнее след възпалителни процеси, след алопеция, индуцирана от електронен лъч, и след някои схеми на химиотерапия.

В тази връзка извън комерсиалните реклами, вече има и сигурно средство, което връща естествения цвят на косата. Лекарство, разработено за лечението на левкемия, има изненадващ страничен ефект - изглежда, че може да възстанови цвета на сивата коса. Френски лекари, които лекували 133-ма пациенти с медикамента Gleevec на швейцарската фармацевтична компания Novartis, открили, че пет мъже и четири жени, които са били със сива коса, възвърнали естествения си цвят.

Лекарите, водени от Габриел Етиен от университета в Бордо, публикуваха своите открития в New England Journal of Medicine. Един от лекарите заяви, че е трудно да се определи истинският брой, тъй като някои от пациентите са боядисвали косата си. Процесът на възстановяване на цвета обикновено трае около пет месеца, въпреки че при един пациент цветът на косата се върнал след 14-месечна терапия.

Защо медицинските експерти не разрешават използването на лекарството само заради чудодейния страничен ефект, четете в хартиеното издание

Още по темата:

     Нашите политици посягат към боята след влизането ни в ЕС

Бенчо Бенчев: Милионерът, който посрещна демокрацията със 100 хил. лв. в джоба