Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Жертвите хоспитализирани след свръхдоза с K2, месен с фубинака, купен в парка до Университета Йейл

Някои припаднали както си карали велосипед, други имали халюцинации, високо кръвно и се задушавали

Масово предозиране с опасен синтетичен наркотик от черния пазар стресна властите в Ню Хейвън, щата Кънектикът. Около 100 души потърсиха бърза помощ за 24 часа на 14 и 15 август, след като се почувствали зле. Някои дори изгубили съзнание.

Телевизиите предадоха репортажи, на които се виждат припаднали на земята в парка "Ню Хейвън Грийн" до Университета Йейл – едни докато карали колело, други - на тревата или на пейки. Спешното разследване на здравните власти и ДЕА (Агенцията за борба с наркотиците) установи, че повечето от жертвите са взели свръхдоза от опасния синтетичен наркотик K2, смесен с фубинака, друг свърхсилен синтетичен канабиноид, смятан за 50 до 85 пъти по-мощен от K2.

Здравните власти в Кенектикът обявиха тревога. Трима души са арестувани за продажбата на наркотиците до момента, съобщи Ен Би Си Кенектикът.

Първите случаи на предозиране

са регистрирани вечерта на 14 август в парка край Йейлския университет. Някои от хората били изпаднали в безсъзнание, други имали халюцинации, високо кръвно и проблеми с дишането. Симптомите на предозиране, които бяха широко разпространени в местните медии, включват невъзможността на човек да се събуди, посинели устни или нокти, лепкава и бледа кожа, трудно и бавно дишане, гърчове и други.

На 15 август сутринта са регистрирани следващите 18 случая и броят им продължава да расте. 71 души са хоспитализирани и след като са били изписани, отново са приети в болница със същите симптоми. "След шестото обаждане вече знаехме, че има проблем - каза на пресконференция началникът на извънредните ситуации на града Джон Олстън и допълни, че жертвите са употребили синтетичен канабис - К2.

Първоначалните резултати от тестовете показват, че хората са взели свръхдоза чист К2 – изкуствен наркотик, съставен от химикали, чието въздействие наподобява това на марихуаната, но ефектът от употребата му е трудно прогнозируем. По-късно става ясно, че няколко от

пациентите с опасност за

живота имали и

фентанил в кръвта,

като вероятно са го приели преди да използват K2.

"Чухме от хората, пострадали в парка тази сутрин, че са взели и синтетичния наркотик PCP (известен на жаргон като ангелски прах, б.а)", каза директорът на Службата за бърза помощ Санди Богуцки пред репортери. "Някои от реакциите на пациентите в спешното отделение дават основание да се предположи, че има и наличие на опиоид" - допълва той.

По-късно длъжностни лица съобщиха резултатите от изследванията на ДЕА, според които фубинака е намерен в почти всички взети проби за K2. Синтетичният канабиноид, който е 50 до 85 пъти по-мощен от K2 и "представлява опасност за здравето", според статия от 2017 г. в "Ню Ингланд Джърнъл ъф Медсин", стана причина за масовото колабиране на над 30 души по улиците на Бруклин през 2016 г.

"Искаме да сме сигурни, че хората разбират,

моля, не използвайте този K2. Очевидно

е замърсен"

– призова началникът на полицията на Ню Хейвън Антъни Кембъл на 17 август. "Резултатите установиха, че наркотикът е K2.

Един от химикалите в него е фубинака, което причини сериозни здравословни проблеми на хората". Той допълни, че няма смъртни случаи, но химическият наркотик може да доведе до фатален изход. Според Националния институт за борба със злоупотребата с наркотици, фубинака е

много по-мощен

и опасен

и може да бъде животозастрашаващ.

Предозиране със синтетичната марихуана K2 също причини множество здравословни проблеми в Ню Хейвън през февруари, както и на 4 юли, когато имаше и един смъртен случай. K2 причини смъртта на двама души в Чикаго и хоспитализация на 100-тина в щата Илинойс през април тази година. В девет от случаите в тестовете, показали положителен резултат в Илинойс, е открит и опасен химикал, използван за отрова за плъхове.

Джон Олстън-младши, шеф на извънредните ситуации в Ню Хейвън, заяви по време на пресконференция, че проблемът с опиатите се простира далеч отвъд града.

“Това е национален проблем

- каза Олстън. "Всяка агенция - полиция, пожарна, бърза помощ, болници - всички са на крак в този момент." Според него трудно властите ще се справят с това. Съветът за обществено здраве на града предупреди, че използването на всякакви улични наркотици може да доведе до смърт и усложнения за здравето. "Няма контрол върху качеството на тайно произведените вещества, които се разпространяват от такива дилъри", казва Ури Шафир, помощник-специален агент, отговарящ за офиса на ДЕА в Ню Хейвън.

"Днешната извънредна ситуация е дълбоко обезпокоителна и илюстрира сериозната заплаха, която представляват незаконните наркотични вещества за здравето на хората - каза губернаторът Даниел Малоу в изявление. "Говорих с кмета Тони Харп и го уверих, че държавата ще продължи да бъде ангажирана и готова да подпомага усилията на местните власти за преодоляване на такива случаи винаги когато е необходимо", заяви Малоу.

Полицията арестува за инцидента 53-годишния Джон Паркър и 37-годишния Феликс Мелендес.

Според началника на полицията на Ню Хейвън Антъни Кембъл Паркър е идентифициран като един от дилърите, които са продали К2. Той е е заловен с 32 торбички от K2 и е обвинен за притежание и нелегална търговия с наркотици.

Мелендес е бил арестуван за нарушение на заповед за пробация и притежание на контролирано вещество. Арестуван е и трети заподозрян. Според шефа на полицията един от заподозрените се е опитал да привлече "верига от клиенти".

Американският сенатор Ричард Блументал се срещна на 17 август с представители от Ню Хейвън и заяви, че новите синтетични наркотици са убийци, които идват от Китай и Мексико.

"Те се правят от химици аматьори, смесени са с други замърсители

и предозирането им е фатално" - каза Блументал. "Надявам се, че администрацията ще остави настрана въпроса с митата и търговските войни и ще фокусира усилията си в борбата със синтетичната дрога, която идва отвъд нашите граници" - каза Блументал.