Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

5 часа лекарите в плевенската болница “Д-р Георги Странски” са се борили за живота на родилката
5 часа лекарите в плевенската болница “Д-р Георги Странски” са се борили за живота на родилката

l Здравното министерство

наказва лекарите

l Пълна упойка при секцио

се прави само в краен случай,

твърдят специалистите

Медицинският одит е открил пропуски в предварителния преглед от анестезиолог при проверка в плевенската болница за смъртта на 38-годишната родилка Маргарита. В края на юли тя умря при планирано раждане със секцио и не успя да види новороденото си момченце.

Ден преди операцията анестезиолог е провел предоперативна консултация с родилката, но

не е извършил

преглед на

устната кухина

и подвижността на шийната област на гръбначния стълб (най-горната част на гръбначния стълб, б.р.), се твърди в доклада на инспекторите.

Именно анатомични особености в устната кухина обаче довели до това да не може да се извърши наложилата се по време на секциото ендотрахиална интубация (обдишване чрез специална тръба, която осигурява нормална проходимост на дихателните пътища), пише още в доклада.

“Прегледът на устната кухина и шийната област на гръбначния стълб е формален и дори да бъде направен, рискът от летален изход остава. Анатомични особености има при всяка една родилка”, коментираха пред “24 часа” специалисти анестезиолози.

Дали предварителният преглед е можел да установи това и защо все пак се е стигнало до пълна анестезия, не е ясно.

Пълна анестезия при родилки се прави, но не се препоръчва, защото рискът е голям, категорични са специалистите.

Обикновено при секцио се поставя спинална упойка. Това е частична анестезия и чрез нея се обезболява само определена област на тялото, а пациентът остава буден. Ако все пак се прави пълна упойка, то трябва определно състояние или ситуация да я налагат или да е по желание на родилката, която трябва да е информирана за рисковете, обясниха практиката анестезиолози.

Според доклада на одита раждането е планирано да се извърши под обща анестезия по преценка на анестезиолога и по желание на пациентката.

“Екипът е пристъпил към ръчно обдишване. В този период е установено повишено съпротивление на дихателните пътища, тежък бронхоспазъм и хипотония (ниско кръвно).

Вследствие

при родилката

настъпва

задушаване,

довело до пренатално страдание и за плода”, обясняват инспекторите. Реанимационните действия на лекарите в Клиниката по акушерство и гинекология са продължили от 9 до 14 ч, след което е взето решение за преустановяването им поради настъпила необратима сърдечна и съдова слабост, се казва в документа.

Резултатите от проверката са дадени на прокуратурата, а на медиците ще бъдат наложени санкции, съобщиха от здравното министерство.

Наред с това изпълнителна агенция “Медицински одит” е отправила препоръка към плевенската болница в срок до 30 септември да разработи и приложи писмена процедура за оценка на риска при осъществяване на ендотрахеална интубация.

Лекарите от болницатаДо месец ще дадем алгоритъм за оценка на риска при интубации

БУРЯНА БОЖИНОВА

Запознати сме със становището на Министерството на здравеопазването за смъртта на 38-годишната Маргарита, която почина в университетската болница в Плевен при планирано секцио на 26 юли. Въобще нямам право на изявления по заключенията на експертите, които твърдят, че има нарушения в диагностично-лечебния процес. Не мога да коментирам и съмненията за проблем с упойката на починалата родилка.

На лекарите специалисти също е забранено да говорят, тъй като по случая има досъдебно производство и болницата е страна по него.

Това каза говорителят на болницата Момчил Цветков пред “24 часа” във вторник следобед.

Той допълни, че здравното министерство е дало препоръки на УМБАЛ-Плевен, да разработи писмена процедура за оценка на риска при осъществявяне на ендотрахеална интубация.

Този алгоритъм ще бъде направен в посочения срок - 30 септември, съобщи пиарът Цветков.