Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Дунев Кадър: Нова тв
Румен Дунев Кадър: Нова тв

Много гръцки граждани си купуват български коли, тъй като всички такси и дори "Гражданска отговорност", са много по-евтини тук. Това заяви бившият автомобилен състезател Румен Дунев пред Нова телевизия по повод изказването на премиера, че стотици коли с български номера се карат в чужбина, но при инцидент застраховките им се изплащат от български фирми.

За Румъния беше по-голям този проблем, но след мерки на правителството, това драстично намаля, каза и Алекси Стратиев, бивш шеф на КАТ.

Да има периодични шофьорски изпити, защото при напредване на възрастта реакциите на хората се забавят, поиска Дунев в коментар на зачестилите инциденти на пътя и с възрастни хора. 13% от загиналите водачи са над 64 г., много са и инцидентите със загинали възрастни пешеходци, допълни Стратиев.

Възрастните шофьори са рискови, защото се забавя реакцията им, обясни Дунев. И даде за пример: нормалната реакция на водач на МПС е 0,4 секунди. Ако той не очаква инцидент - 1 секунда, а ако са изморени или възрастни - до 2 секунди, което може да е рисково,допълни той.

Ролята на семейството също е важна - те трябва да вземат ключовете на възрастния водач и да му осигурят друг транспорт. Това важи и за младия шофьор, където родителите трябва да преценят доколко са готови да седнат сами зад волана, смятат експертите.