Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Изборът на раждане не е като избор на интимна прическа, макар да се отнася към една и съща област на тялото

Не мразете лекарите, това е патология - показва моралната криза и общия упадък на нашето общество. Лекарите, както адвокатите и журналистите, са обществена ценност. Без тях обществата страдат, а индивидите губят живота, здравето, имота или свободата си.

Забелязвам нов прилив на хейт към медицинското съсловие - лекари, акушерки и медицински сестри, след трагичния случай в сливенската болница “Д-р Иван Селимински”, където млада жена загуби живота си при раждане. Бог да я прости и искрени съболезнования на близките ѝ, които изживяват най-страшните дни в живота си. Това безспорно е ужасен инцидент, който трябва да бъде изяснен докрай. Дори да е лекарска грешка, не бива да се обръща в поредната хейтърска кампания, дирижирана от разни “мами”. За една година едва 5 жени загиват по време на раждане, тоест медицинската грижа у нас като цяло е добра. За тези 5 жени, за съжаление, фатално не е била добра, но това не е повод за генерализация. Особено от многознайни “мами”.

Раждането е сложен процес. Разбира се, най-добре е да бъде чисто физиологично, но са допустими и други акушерски техники, които са част от медицинската експертиза, която “мамите” нямат.

Многознайковските им коментари, че не е трябвало да се използва форцепс, а да се пристъпи към цезарово сечение, са израз на войнстващата некомпетеност, която е водещият патос на съвременна България - неуважението към експертизата. Ако този трагичен случай е резултат на грешка, виновните лица трябва да бъдат наказани,

но не да се

стигматизира

съсловието

Реакцията е резултат на масовото погрешно разбиране, че медицинската помощ е нещо като фризьорска услуга. Че както си избираш омбре прическа, можеш да си избереш начина, по който да родиш.

Ако имаш повече пари, ще си платиш за по-скъпа боя или моден коафьор. Не е същото с родилната помощ, което е преди всичко медицинска помощ.

Да се твърди, че трябва масово да се ражда с операция, е тъпотия. Хилядократно е по-голям рискът от една коремна операция, отколкото физиологичното раждане. Всяка анестезия е пряк риск за живота на родилката и плода. Операционните усложнения са чести. И това не е лайфстайл. Ако медицински обстоятелства го налагат, то се прави, но това не е избор на интимна прическа, макар да се извършва в една област на тялото.

Не ми се иска да влизам в многознайковския хор, но форцепс се прилага при започнало раждане, когато главата на плода е навлязла в родовите пътища и срязването на корема може да убие чрез заколване детето. Изобщо

експертизата

трябва да се

уважава,

част от това уважение е да се установят причините за инцидента и виновните да понесат своята отговорност.

Преди този трагичен случай бяха оповестени публичните декларации на имуществото на лекарите, заемащи началнически длъжности в държавните болници. Някои от тях декларират състояние за милиони левове. И това отпуши друга вълна от хейт.

Кой заслужава да бъде милионер, ако не водещите лекари на България? Ако някой от списъка е натрупал богатство чрез злоупотреби, да понесе отговорност. Нали затова се правят тези декларации по КПКОНПИ.

Но започна водопад от омраза към лекарите като цяло, почиваща на представата, че те трябва да са окаяни бедняци с по 510 лв. заплата за 16-часов работен ден. Да са всеотдайни роби, но да не ламтят за богатство, което е симптом на същата морална криза и болест на обществото. Професиите с обществена ценност трябва да се ценят!

Коментарът е от "24 часа"