Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лицензът на компанията "Олимпик" е отнет заради сделки през 2017 г. Те са повлияли на баланса му към края на годината - покупка на застраховател в Бразилия за 150 млн. евро. както и друга сделка за 24 млн. евро. Одиторите на застрахователя са оценили, че тези активи не могат да бъдат приети на тази стойност. Преизчисляват се показателите и се стига до отнемане на лиценза на регулатора. Тези данни представи зам-шефът на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн пред парламента.

Тя входира своята оставка днес заради създалата се ситуация с фалиралата застрахователна компания "Олимпик".

"Искам да поясня, че няма правомощие, което комисията да не е осъществила", допълни Агайн. Кипърският регулатор е потвърдил, че комисията е била длъжна да изпълнява реципрочни действия, Н тези които Кипър налага.

На твърденията, че регулаторът не е обърнал внимание на индикацията, че застрахователят е предлагаш по-ниски цени - тя посочи, че "Олимпик" са предлагали полици над средната за пазара.

Агайн увери, че обезщетенията са гарантирани от кипърския Гаранционен фонд, който покрива несъстоятелност на застрахователи.

За да може да започне изплащане на обезщетенията, първо трябва съда в Никозия да се произнесе и да се назначи официален ликвидатор.

От 17 август има назначен временен ликвидатор, а до произнасянето на съда, той пази активите на дружеството.

Очаква се средата на септември съда да се произнесе и да одобри ликвидацията на компанията. Тогава българският Гаранционен фонд ще може да започне да ги изплаща, а след това да изиска тези средства от кипърския фонд.

Тя поясни, че няма гаранционен фонд, които да покрива средствата по предварително прекратените полици.

Около 200 лв. е средната загуба на 29 хиляди клиенти на компанията, чиито застраховки "Гражданска отговорност" изтичат след януари 2019-а. Те ще бъдат изплатени след ликвидацията, а тези клиенти стават кредитори на дружеството.