Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Полицаите гонят 19-годишния Калоян Димитров 10 мин в уличките около НДК, преди да го заловят.  СНИМКА: btvnovinite.bg
Полицаите гонят 19-годишния Калоян Димитров 10 мин в уличките около НДК, преди да го заловят. СНИМКА: btvnovinite.bg

Задигнал пежо, докато е на ключ, имал 2 присъди

19-годишен крадец бе заловен след гонка с чужда кола, след като камера за видеонаблюдението в София засече регистрацията на автомобила. Преследването продължи 10 минути преди обед вчера в центъра на София, в уличките около НДК.

Калоян Димитров откраднал “Пежо Експерт” в неделя в столичния кв. “Орландовци”. Колата била оставена на ключ - запалена, от собственичката, която отишла за минутка до магазина. Тъкмо се връщала, когато видяла, че колата ѝ потегля с мръсна газ. Жената веднага подала сигнал и пежото било обявено за издирване.

В понеделник Димитров се качил в крадения автомобил и потеглил. Камера обаче засякла регистрационния номер. Служители в центъра за видеонаблюдение веднага подали сигнал до полицията.

Патрул от Четвърто районно настигнал Димитров и опитал да го спре, но той натиснал газта. Последвало преследване, в което се включили 4 полицейски коли. След като униформени блокирали пътя на беглеца с кола, Калоян слязъл и хукнал да бяга. Полицаите тичали след него до 22-о СУ, където го заловили. То се намира близо до НДК.

Димитров е задържан за 24 ч, очаква се прокуратурата да му повдигне обвинение. Въпреки възрастта си младежът вече има 2 присъди. Първата е за измама от края на 2015 г. Тогава Димитров излъгал мъж, когото срещнал на улицата, че брат му е в полицията и трябва да даде 60 лв., за да го освободят. Тъй като бил непълнолетен, го осъдили на обществено порицание. Година по-късно той и 2-ма негови приятели счупили стъклата на 3 коли и задигнали касетофоните им. Калоян получил 1,5 г пробация. Той е с основно образование, няма данни да е работил.

Над 3500 са камерите в София, разпознават номера на коли

С над 3500 камери разполага системата за видеонаблюдение на Столичната община.

Камерите наблюдават възлови кръстовища, детски градини, училища, паркове, площади, подлези и др.

В общинския център за видеонаблюдение има служител на полицията, за да може при нужда да се реагира бързо. Част от камерите разпознават автоматично номера на автомобили, а други могат да правят анализ. Последните 290 камери бяха монтирани за европредседателството. Тогава видеонаблюдението на общината и на МВР бе обединено в нова единна система за сигурност.