Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лятото е време, в което най-мощните клубове се надпреварват кой от тях ще направи най-добрата сделка. Това е точният момент за попълване на яловите зони и привличането най-желаните играчи на пазара. Разбира се, последното не се случва лесно и е голямо предизвикателство както за президентите и спортните директори на клубовете, така и за футболните агенти. Въпреки че в някои първенства трансферните прозорци затвориха, а в други има още малко време за преговори, вече се откроиха големите победители и губещи.

В първата категория със сигурност попада "Ювентус". От години „бианконерите“ реално нямат конкуренция на местно ниво в Серия А. Грандът от Торино мечтае за титла в Шампионска лига и през това десетилетие на два пъти стигна до финалния мач, но отстъпи на испанските колоси "Барселона" и "Реал" (Мадрид). В две поредни кампании на пътя на Юве застанаха „кралете“, предвождани от Кристиано Роналдо. Сега обаче футболист номер 1 е от другата страна. Италианският тим купи петкратния носител на „Златната топка“ за 100 млн. евро, като в сделката са заложени и допълнителни 12 млн. евро за юношеските клубове на легендата по новото правило за солидарност. Роналдо бързо започна да връща инвестицията с хиляди продадени фланелки, повишаване цената на билетите за срещите и повишаване на интереса не само към "Ювентус", но и към целия италиански шампионат.

Още актуални новини от света на спорта четете на 7777.bg/news/sport

„Старата госпожа“ бързо се раздели с Гонсало Игуаин, оказал се излишен в Торино и го прати в някогашното страшилище "Милан". Съставът на Масимиано Алегри има равностойни играчи на всяка позиция, а като ключова сделка може да се отбележи и задържането на Дъглас Коща. Бразилецът игра в отбора под наем от "Байерн" (Мюнхен), но стана една от най-важните единици на Юве и накара клуба да плати за него 40 млн. евро. Италианският шампион си върна Леонардо Бонучи от "Милан" и взе без пари Емре Джан, чийто договор с "Ливърпул" изтече.

Мащабна селекция направи и Барселона. Новият капитан на каталунците Лионел Меси вече обеща на привържениците купата в Шампионска лига, защото в Испания не се вижда как някой може да спре състава на Ернесто Валверде към първото място. Ръководството на Барса продължи договорите на лидерите Меси, Жерар Пике и Сержи Роберто. Успя да вземе Малкълм в последния момент под носа на Рома и намери адекватни заместници на Паулиньо и Андре Гомеш в лицето на Артур и Артуро Видал. Освен това на „Камп Ноу“ пристигна един от най-стабилните бранители от испанското първенство – Клеман Ленгле, който чудесно ще подсигурява зоната с вече утвърдените Пике и Самюел Умтити.

В графата „победители“ спада и още един представител на Ла Лига – "Атлетико" (Мадрид). Силата на „дюшекчиите“ се видя в дуела за суперкупата на Европа срещу "Реал" (Мадрид). Най-успешният треньор в историята на клуба Диего Симеоне осигури може би най-добрия играч, който да захранва Диего Коща с прецизни пасове – Тома Лемар. Атлетико взе и Желсон Мартинс без пари от "Спортинг" (Лисабон), както и един от най-стабилните млади дефанзивни полузащитници – Родри, оставил отлични впечатления с екипа на "Виляреал". Не бива да забравяме и факта, че "Атлетико" задържа лидера си Антоан Гризман, който бе първи в списъка на "Барселона", а само преди година бе с единия крак в "Манчестър Юнайтед".

Още актуални новини от света на спорта четете на 7777.bg/news/sport

Респектираща селекция направи и "Ливърпул". Миналогодишният финалист в Шампионска лига постави рекорд, за да вземе вратаря Алисон от "Рома". Мениджърът Юрген Клоп вече ще има повече опции в средата на терена след привличането на Наби Кейта от Лайпциг и Фабиньо от Монако.

Челси също може да бъде доволен от свършената работа през лятото. На „Стамфорд Бридж“ вече играе най-скъпият вратар в историята – Кепа Арисабалага, известен с магическите си рефлекси. Новият треньор Маурицио Сари се радва и на класни халфове в лицето на Жоржиньо и Матео Ковачич, когото Реал пусна под наем. Освен това „сините“ се справиха успешно с парирането на опитите на европейския клубен шампион да привлече белгийската перла Еден Азар.

Но как стои въпросът с големите губещи? Без съмнение тук лидерското място е за най-титулувания клуб в света. С лека ръка "Реал" загуби своя голмайстор номер 1 в историята и най-разпознаваем играч – Кристиано Роналдо. „Белите“ отново бяха твърде пасивни на трансферния пазар – този път напълно необяснимо, защото освен в атака, трябва да се решават проблеми и в защита. Досега на „Сантяго Бернабеу“ дойдоха вратарят Тибо Куртоа, десният бек Алваро Одриосола и бразилският тийнейджър Винисиус, който обаче едва ли веднага ще стане голям нападател.

Още актуални новини от света на спорта четете на 7777.bg/news/sport

Изключително трагично е положението в "Спортинг" (Лисабон). „Лъвовете“ достигнаха дъното, след като фенове на отбора биха футболистите по време на тренировка заради незадоволителни резултати през миналия сезон. След това пък "Спортинг" загуби най-добрите си играчи – Желсон Мартинс и Руи Патрицио напуснаха без трансферна сума, а Уилям Карвальо премина в "Бетис" срещу едва 20 млн. евро.

"Рома" също се раздели с ключови футболисти като вратаря Алисон и Раджа Наинголан, въпреки че в клубната каса постъпиха 100 млн. евро. Те обаче не бяха инвестирани в подсилването на състава с утвърдени имена.