Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Партиите са бизнес организации, длъжни са да си уважават инвеститорите

БСП трябва незабавно да върне парите, които е взела от бургаския общинар Бенчо Бенчев, за да го направи зам.-председател на общинския съвет в перлата на българското Черноморие. Сделките трябва да се уважават.

Вярно, Бенчев се оказа ятак на Митьо Очите и вече има две обвинения. Това е голямо неудобство за БСП, но да е мислила преди да сключи сделката. В този мръсен бизнес, наречен политика, също трябва да има почтеност.

Колко пари е броил г-н Бенчев на партията, за да го направи водещ общинар? Това не е обявено на всеослушание, но има няколко жокера. Например според една медия миналата година той подметнал, че е дал доста повече, отколкото струва новият му ролс-ройс. Базовата цена на последните модели от тази благородна марка тръгва от 320 хиляди долара, а къде спира - трудно е да се каже. Пак миналата година “Ролс-ройс” се похвали с едно специално поръчково изпълнение за 13 милиона. Долара. Но вероятно колата на г-н Бенчев е от по-скромните.*

Та ако приемем хипотетично, че той е субсидирал БСП с около 300 хиляди евро, то с тези пари по време на избори вероятно могат да се купят поне 10 - 15 хиляди гласа - много повече, отколкото е получила общинската листа на партията през 2015 г. и ще получи през 2019 година.

Разбира се, БСП разчита и на безплатен електорат в Бургас, навярно много хора гласуват само заради левите идеи и носталгията. Но ние знаем, че идеите без добре подсигурен партиен живот не струват и пукнат грош. А и привличането на хора с ролсове по партийните висини по принцип отблъсква идеалистите.

Горната сметка е хипотетична и може да е много далеч от истината. А може и да не е. Но замислете се сами - възможно ли е БСП да е продала за жълти стотинки своя най-висок, най-влиятелен и най-доходен пост в Бургас? Това ще е голяма излагация! А още по-голяма излагация е да му го подари безплатно само защото е близък с Митьо Очите. Гарантирано г-н Бенчев е дал сериозни пари и вероятно вече си ги е избил.

Та пак повтарям, срещу такава крупна сума партията е длъжна да го подкрепи в труден момент. Вместо това БСП веднага се отрече от него, изхвърли го от общинската си група и дори настоява той да се откаже от мандата си. Къде е бизнес етиката на столетницата? В сериозните мафии за такова неуважение към договорите направо убиват.

Затова според мен г-н Бенчев не трябва да връща мандата, докато БСП не му върне парите в пълен размер. Те ще му трябват за адвокати и другите правосъдни екстри.

Но не това е важното! Главното е че в България трябва да има стабилна бизнес среда и честни търговски отношения. За целта трябва да погледнем реалността в очите и да я прегърнем, а не да вярваме в Дядо Мраз (Коледа), в щъркелите и във верността към левите идеи.

Отмина времето на детските приказки. Населението вече добре знае, че българският бизнес се движи не от невидимата ръка на пазара, а от политическите сделки.

Политическото влияние стои в корена на всички обществени поръчки, приватизации, концесии, европейски субсидии и други форми на преливане от общото към частното.

Следователно, ако искаме да имаме здрава бизнес среда, трябва да се започне именно от сделките между частния бизнес и дилърите на властта, т. е. от партиите. Очевидно е, че партиите са се превърнали в бизнес организации. Те не само купуват гласове, но и продават челните места в избирателните листи, общински и държавни постове. Често дори награждават своите спонсори с най-високите отличия на републиката, стига това да ги блазни.Суетата излиза най-евтино.

Важното е да осъзнаем и да признаем, че партиите са бизнес организации, които търгуват с власт, и от тях се иска елементарна търговска почтеност.

Откъде накъде търговците ще бъдат длъжни да ни връщат парите, ако са ни продали дефектна стока, а партиите - не? Откъде накъде партиите ще бъдат освободени от всякакви задължения към своите инвеститори? Това внася хаос по цялата верига от чистата политика към бизнеса.

Как може г-н Бенчев да защити своите договорни права? Нищо чудно да е вземал разписки или да е документирал своите плащания с други средства. Той е изключително успешен бизнесмен с опасни приятели, така че едва ли би си оставил магарето в калта.

Но пък ако има разписки и ако ги покаже на обществото, какво ще прави БСП тогава? Ами ако полицията ги е намерила при обиска на дома му в “Меден рудник” и сега мълчи заради тайната на следствието? Утре Б. Б. ще подметне нещо в характерния си шеговит стил, Корнелия Нинова ще скочи разярена - и право в капана.

Така че, ако не може да му върне сумите с лихви, за самата партия

е много по-здравословно да защити г-н Бенчев и да му гарантира, че дори да го осъдят, президентът Радев ще го амнистира.

Митьо Очите също трябва да бъде защитен и евентуално амнистиран, защото очевидно доста е плащал и ще плаща тепърва, иначе нямаше да е на свобода толкова години, изпълнени с престрелки, следствени дела, скандали и мокри поръчки.

Същото важи не само за БСП, но и за всички български партии на прехода, включително и управляващите днес.

Всички до една търгуват с властта доколкото могат. А могат главно заради пропорционалната избирателна система, което им дава възможност да продават челните места в своите листи.

Ако г-н Бенчев трябваше сам да печели избори - съветник с над 50 на сто от гласовете в даден едномандатен район, едва ли щеше да се появява с ролс-ройси да другарува с Митьо Очите.

*В едно от интервютата си г-н Бенчев споделя, че ролсът е автомобил за хора над 60 години, за по-младите бизнесмени повече подхожда едно "Бентли". В Англия обаче има поверие, че ако човек е новобогаташ, тоест ако не е наследил парите си, да си купи ролс-ройс е много лоша поличба - очаква го фалит. Явно това поверие се базира на богат емпиричен опит.