Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Негово Светейшество не спира да изненадва и да печели възхищението не само на католиците.

Папа Франциск отново надмина очакванията, а Вим Вендерс отново надмина себе си. "Папа Франциск. Човек на думата" е уникален филмов проект, показващ ни една от най-известните съвременни личности от съвсем близо. Никога досега папа не е участвал в такава документална лента и не е разкривал толкова много от живота си.

Папа Франциск е известен като иноватор и отново успя да докаже, че най-бързият път до сърцата на хората е, когато самият ти се покажеш като човек. "Папа Франциск. Човек на думата" не е просто филм, а мащабно, невиждано, великолепно произведение, разкриващо ни един свят, стоял зад заключени врати векове наред.

Да снима документална лента за папата, може би е едно от най-големите предизвикателства за Вим Вендерс, който също винаги е бил иноватор, изненадващ зрителите. Този път изненадата е повече от голяма. Това не е просто сух документален филм за главата на Римокатолическата църква. Напротив, това е вълнуващо пътешествие със самия папа - в Европа, Африка, Южна Америка и Азия; една сърдечна и вдъхновяваща проповед за всичко, което ни вълнува днес: неравенство, бедност, емиграция, екология, материализъм, но и любовта, семейството, щастието.

Лентата е уникална възможност на всеки обикновен човек да общува сякаш лице в лице със самия папа и да чуе неговите лични убеждения за света; да види не просто една личност със световно значимост, а обикновения човек, който постига всичко с добротата си, с вярата и със своите думи.

Вим Вендерс споделя пред Би Би Си: "Папа Франциск има по-силно присъствие на екрана от някои от най-големите филмови звезди, с които съм работил. То идва от сърцето му, от неговите убеждения и вяра и от желанието му да говори с всички нас. Той е невероятно скромен, истински, смирен човек." Режисьорът е убеден, че този филм ще развълнува не само католиците, защото в него папата се обръща към всички хора с вяра в сърцето.

Папа Франциск винаги е търсил директния подход към хората. Той е първият папа, участвал в лекция на научната и социална платформа TED. Във видео за световната конференция през 2017 г. заявява: "Колко прекрасно би било, ако развитието на научните и технологичните иновации вървеше заедно с повече равенство и социално приобщаване. Колко прекрасно би било, докато откриваме нови далечни планети, да преоткрием нуждите на братята и сестрите, които са в орбита около нас. Колко прекрасно би било, ако братството - тази красива и понякога неудобна дума, не бе сведено само до социална работа и вместо това се превърнеше в неотменна нагласа в политиката, икономиката и научните избори, както и във взаимоотношенията между хората, народите и държавите. Само чрез образоване на хората в истинско братство, в конкретна солидарност ние ще сме в състояние да превъзмогнем "културата на разхищението", която не се отнася само за храната и стоките, но преди всичко за хората. Нашите технико-икономически системи днес поставят продуктите в основата си вместо хората."

Папата изтъква колко важна и колко пренебрегвана днес е солидарността, която обаче според него не може да бъде програмирана или контролирана, а е свободен отговор, роден от сърцето: "Когато човек осъзнае, че животът, дори и сред толкова много противоречия, е дар, че любовта е източникът и смисълът на живота, как може да устои на желанието да направи добро на друго същество? За да вършим добро, ние се нуждаем от памет, нуждаем се от кураж и се нуждаем от креативност."

Папата подчертава колко важен е всеки един човек, как дори най-обикновеният може да се окаже ярка свещ, напомняща, че светлината може да преодолее тъмнината. Той проповядва колко важна е ролята на надеждата - но не като наивен позитивизъм, а като добродетел на сърцето. Изтъква и покваряващата сила на властта, ако тя не е осъзната и не минава през смирението: "Нежността не е слабост. Тя е твърдост.

Това е пътят на солидарността. Пътят на смирението. Позволете ми да кажа това високо и ясно: колкото по-могъщи сте, толкова повече действията ви оказват влияние върху хората, толкова по-отговорни сте да действате смирено. Ако не го направите, силата ви ще ви унищожи и вие ще унищожите другите. В Аржентина има една поговорка: "Властта е като пиене на джин на празен стомах."

Чувствате се замаяни, напивате се, губите равновесие и ще нараните себе си и хората около вас, ако не свържете властта си със смирението и нежността. Чрез смирение и конкретна любов, от друга страна, властта - най-висшата, най-силната - става обслужване, сила за добро. Бъдещето на човешкия род не е единствено и само в ръцете на политиците, великите лидери, големите компании. Да, те носят огромна отговорност. Но бъдещето е най-вече в ръцете на тези хора, които разпознават другия като "ти" и себе си като част от "ние". Ние се нуждаем един от друг."

Папата не за първи път разчупва каноните и доказва, че човещината е на първо място. В началото на 2016 г. заради сериозната епидемия от зика, върлуваща в Латинска Америка, той си позволи да заяви, че в такава ситуация избягването на бременност не е "абсолютно зло". Изказването му предизвика множество дебати дали това означава, че е възможно от Ватикана да отменят или поне да облекчат пълната забрана за контрацепция. Това само по себе си е вид успех за страни, в които използването на предпазни средства официално не се одобрява.

През юни същата година пък се изказа в защита на хомосексуалистите. Папа Франциск призова те да не бъдат съдени и дискриминирани: "Църквата трябва да поиска прошка за многократното си лошо държание към хомосексуалните. Като казвам църквата, имам предвид християните. Защото църквата е свята, а ние сме грешници."

А през ноември 2016 г. даде пълномощия на всички католически свещеници да опрощават абортите. Той се изказа благосклонно и за разведените, и за двойките, живеещи без брак. Това само малка част от новаторските решения на папа Франциск, които го превръщат в истински революционер.