Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Със страховитите прогнози по-лесно се управлява -

субсидират се вецове и електроавтомобили, които са пълен крах

30 години чакам океаните да нахлуят и да се повишат с 5 м,

а нивото всяка година се повишава с по 2,5 мм

- Г-н Рачев, лансират се различни идеи колко души трябва да умрат, за да може Земята да изхрани останалите. Какво мислите за тези прогнози?

- Принципно сме много, но какво от това? Храна има достатъчно. Човечеството добива почти 3 млрд. т зърно - по половин тон на глава от населението, никога не е имало толкова много. Земята може да изхранва и 15 млрд., и 30 млрд. души при едно нормално управление на ресурсите, но не може да издържи 3 млрд. автомобила от този тип, който караме в момента. Всяка година са необходими 15 млрд. тона нефт, газ, които с помощта на химически продукти се превръщат във въглероден диоксид и променят химическия състав на атмосферата. А с това и всички климатични връзки.

Тогава се появяват политиците и обявяват, че от утре трябва да минем на велосипеди, но те, излизайки от луксозния си апартамент, се качват в луксозната си кола, отивайки в луксозния си офис. Защо не отидат в Африка и не обяснят на хората там как да се хранят, как да използват енергията си, защо не видят нашите проблеми, нали сме ги избрали, за да ги решават? С помощта на пералните днес перем с 5 пъти по-малко вода и с 5 пъти по-малко енергия. Тоест природоползваме пет пъти по-малко. Не правим кафе на огромни котлони, а в кафемашини, които изразходват много по-малко енергия. И ако с енергията някак можем да се справим,

с водата е по-трудно Нея няма как да я заместим. 30% от България е на постоянен или временен режим. На много места няма вода. Това лято процентът ще е по-малък, защото язовирите са пълни, но при едно сухо лято хората не могат да си сготвят. Помните едно Габрово колко дълго време бе на режим.

Истината е, че Парижкото споразумение не се изпълнява. Въглеродните емисии на ЕС

не само че не намаляват, а през последните три години се увеличават. Няма основание за излишен оптимизъм и е добре да се концентрираме върху това, което ни обединява - освен свободата и въздухът.

- Как ще коментирате прогнозата на Потсдамския университет, че навлизаме в гореща епоха, в която температурите ще се повишат средно с 5-6 градуса, а нивото на океаните ще нарасне с 5-6 метра?

- Тази публикация услужливо излиза в един топъл период за Германия. В северната част има суша от два месеца и половина и фермерите търпят сериозни загуби. Само по отношение на зърното те са 1,2 млрд. евро. Германия изкара най-топлото си лято от много години насам, за малко да подобри националния си рекорд. Но това не означава, че климатът се е променил. Едно климатично събитие не е в състояние да измени нещата. Там имаше и други горещи лета, ако помните 2003 г., когато преждевременно починаха 30 хил. германци заради продължителната горещина и суша. Затова смятам, че тази публикация сега е услужлива.

Безкрайно обичам дългосрочните прогнози, защото никой не ги помни. Говоря откровено и професионално, над 35 години се занимавам с тази материя. От 30 години очаквам океаните да нахлуят и да се повиши нивото с тези 5-6 м, това дори е записано и в документите на ООН, но такова нещо няма. За последните 100 години морското ниво се е покачило средно с 12-13 см и всяка година се увеличава с 2,5 мм. Това е темпът за последните 10 години. Всъщност публикацията (на Потсдамския университет - бел. ред.)

развива един от най-тежките сценарии

Винаги се разработват по-мек, по-твърд, този е най-твърдият. Допуска се, че до края на века температурата ще се увеличи с 4-5 градуса и ако това е така, по всяка вероятност ще стане еди-какво си. Логиката е следната - те са много красиви и ако и аз съм красив като Брад Пит, ще ме сложат на корицата на някое списание. Разбира се, това никога няма да стане. Нарочно използвам това сравнение, за да могат читателите да разберат основата на нещата.

Ще ви дам само два аргумента, които обезсмислят тази прогноза. С увеличаването на температурите се

увеличава изпаряването

Водните пари в атмосферата са най-големият парников газ, десетки пъти по-мощни от въглеродния диоксид. Факт е, че има какво да се изпарява - две трети от Земята е вода. Те се изпаряват и парниковият ефект, завиващ като одеяло земята, се увеличава, става още по-топло, следват още по-големи изпарения и още по-голям парников ефект. Но тук има нещо, което противоречи - когато водната пара попадне в атмосферата, тя се издига във височина, превръща се в облаци, които скриват слънцето и хвърлят сянка. Увеличава се облачността и намалява пряката слънчева радиация. Ето един нормален компенсаторен елемент, в който ние не участваме. Същото е с тялото, което има уникална

система за терморегулация

По този начин и Земята се охлажда.

Ето ви два мощни механизма, които противоречат на тази прогноза. Притеснителното е, че увеличението на температурите продължава - най-топли са 2016, 2015, 2014 и 2017 г., като през 2016 тя е с почти 1 градус по-висока от средната за миналия век. Засега никой не може да каже дали това е в резултат само на човешка дейност или е част от естествените флуктуации на Земята, защото в близките няколко стотици хиляди години е имало и по-висока температура от тази. Да не говорим за времето на динозаврите, когато е било по-топло с 8 градуса и животът е кипял и във водата, и на сушата. Така че фактът, че става по-топло, не е толкова трагичен. Никога досега в своята история човечеството не е било толкова богато и нахранено, колкото в момента. Никога досега детската смъртност и смъртността от глад не са намалявали така. Вече

1,3 млрд. китайци

и 1 млрд. индийци се хранят 2-3 пъти на ден, благодарение на това, че е топло и влажно и че реколтата е обилна. Ако е топло и сухо, нищо няма да се ражда, а сега се радваме на най-големите добиви на зърно, на плодове и зеленчуци. Никога не се е яло и толкова много месо и всичко това се дължи на климата. Така че в тези страховити прогнози има икономически смисъл.

-Какъв?

-Политиката е концентриран израз на икономиката. Някой трябва да ни плаши непрекъснато, за да слушаме. Днес е топло, утре е топло, значи след 5 години Черно море ще кипне като супа. Няма да стане. И аз от студент все ги мисля американците, а все ги догонваме.

Част от учените обичат пари, а политическата класа обича страховити сценарии, за да може уж да ни защити от тях - с лозунги от типа "Ще спрем ТЕЦ-овете, ще минем на ВЕИ, които ще са субсидирани, ще купуваме електроавтомобили. Те също ще са субсидирани." Но всичко това е пълен крах. 

Как ни прецакват със зелените технологии, четете в хартиеното издание.