Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Йордан Пацев излежава присъда за убийство в пловдивската община. Снимки: 24 часа
Йордан Пацев излежава присъда за убийство в пловдивската община. Снимки: 24 часа

37-годишният Йордан Пацев, който преби до смърт клошар, носи кашони и пие фреш на бюро

Присъда за жестоко убийство излежава на лек режим в пловдивската община бившият полицай Йордан Пацев. Наш екип го засече с още един затворник да пренасят кашони, а сетне да пият фреш на бюро в избеното помещение.

"Сутрин ги карат и вършат обща работа до 17 часа. След това ги прибират в затвора", обясни секретарят на градската управа Ангелина Топчиева. Преценката кой да бъде пратен в общината се извършвала от затворническата администрация.

"Не познаваме осъдените, нито се интересуваме от тях. Наш служител следи къде ходят на обяд", допълни Топчиева. През по-голямата част от деня Пацев и колегата му седяха на сянка и пиеха фреш.

"Винаги сме ползвали услугите на затворници. Поне от 10 години, откакто съм в общината. Носят стекове с минерална вода. Вършат каквото ги накараме", разказа общинар. По думите му имало много свестни осъдени. Наскоро пратили момче, което попаднало зад решетките заради катастрофа по непредпазливост.

Нито той, нито Топчиева се наеха да коментират защо извършител на тежко убийство е пратен на лек режим в градската управа.

37-годишният Йордан Пацев и баща му Петър получиха по 10 г. затвор от пловдивския окръжен съд. Впоследствие ВКС силно намали наказанията им с аргумента, че убийството на клошаря не е умишлено, а по непредпазливост. Така бащата се размина с 3 г. условно, а синът - с 4 г. ефективно.

Бащата Петър Пацев (вляво) се опита в съда да поеме вината, за да спаси сина си, но номерът му не мина.
Бащата Петър Пацев (вляво) се опита в съда да поеме вината, за да спаси сина си, но номерът му не мина.

На 7 април 2013 г. двамата пребиха до смърт несретника Камен Щерев с прякор Шабан край Аджисан махала. Клетникът си запалил огън да се сгрее и с нищо не ги предизвикал. Баща и син се нахвърлили върху него с ритници, а полицаят извадил палката и започнал да го налага с все сила. Родителят заставил клошаря да гаси пламъците с голи ръце. Почти умрял, 27-годишният Шабан бил закаран в болница, където издъхна от тежките травми. Първоначално бащата на полицая се опита да поеме вината, за да спаси сина си. Съдът обаче отхвърли това. Пред магистратите двамата твърдяха, че счупените ребра на несретника не били от побоя, а от изкуствените сърдечни масажи.