Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимка: Ройтерс
Снимка: Ройтерс

Двама души бяха измъкнати живи изпод притисналите ги развалини на виадукта, който се срути тази сутрин в Генуа. В действие е пуснат протоколът, използван от спасителните служби в Италия в случаите на опустошителни земетресения.

Пожарникари, кучета, дресирани да търсят оживели изпод развалини, и представители на „Гражданска защита” са ангажирани в момента в спасителните акции. Десетки коли са притиснати сред развалините на моста. Няколко камиона са заклещени по поречието на Полвечера. Рухналият виадукт е паднал и върху част от складовете на „Ансалдо Енерджия”, една от главните индустрии за производство на енергия в Италия. Входът на фабриката се намира точно под виадукта.

„Ситуацията е объркана, има много развалини. Рухвайки, мостът е направил на пух и прах всичко под себе си”, казват пред в.”Стампа” източници от властите.

Предполага се, че причина за рухването е неиздържалата структура на виадукта. Преди това обаче не е имало никакви сигнали за подобна възможност, казва пред „Раи Нюз” представителката на пожарникарите Амалия Тедески.

„Видях с очите си рухването на моста на 20 м от колата ми. Имах чувстото, че ток минаваше отгоре надолу, сякаш един от тирантите, държащи виадукта, беше поразен от мълния”, казва Давиде Ричи, един от автомобилистите, минаващи наблизо. Според него първо се натрошил централният пилон, а после се срутило и всичко останало.

Мостът в Генуа преди рухването Снимка: Уикипедия
Мостът в Генуа преди рухването Снимка: Уикипедия