Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бенчо Бенчев СНИМКИ: Елена Фотева
Бенчо Бенчев СНИМКИ: Елена Фотева

Ако не обжалва, общинарят ще трябва да плати 50 000 лв. гаранция до 15 дни

Бенчо Бенчев е взел Димитър Желязков от Солун на 2 август с един от автомобилите си и през ГКПП между двете държави и го е отвел в Турция. В периода от 2 до 4 август той му е предоставил стая в хотел "Рамада" на името на Бенчев, съобщи преди минути на брифинг окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев.

Той уточни, че срещу Бенчев са повдигнати две обвинения  - за укриване, за което се предвижда до 5 г. лишаване от свобода, но не по-тежко от наказанието за укривания и за държане на боеприпаси без надлежно разрешително. В спалнята на Бенчев в имението му в кв.Меден рудник са били открити 57 броя бойни фабрично произведени патрони, калибър 7,62 по 32 мм., уточни  Чинев. За това престъпление законът предвижда от 2 до 8 г. лишаване от свобода.

Относно наложената на Бенчев мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 50 000 лв. окръжният прокурор на Бургас заяви, че той е съобразен с имущественото състояние на обвиняемия и по делото имало събрани достатъчно доказателства за това.

Максимално допустимият срок, в който Бенчев може да внесе гаранцията , е 15 дни от днес, уточни Чинев. Все още обаче не е ясно дали мярката за неотклонение, както и наложената забрана на общинаря да напуска страната ще бъдат обжалвани.

"За първото обвинение в медийното пространство достатъчно дълго бе обяснявано, даже доколкото си спомням зам.главният прокрор Гешев каза, че може би ще бъде повдигнато такова обвинение. За другото смятам, че няма доказателства. Бенчев има две оръжия, откритите боеприпаси са за тях, няма извършено престъпление. Прокуратарта вероятно е повдигнала това по-тежко обвинение, за да наложи забрана за напускане пределите на България. Не виждам с какво г-н Бенчев е опасен. Той не е имал намерение да се укрива. Не считам тази мярка за наложителна и задължителна. Емоциите ще отминат, надявам се прокуратурата обективно ще изясни какво се е случило, съпричастен ли е Бенчо Бенчев. Надявам се производството да бъде прекратено.Срещата на хората не означава, че е извършено престъпление", заяви адвокат Иво Найденов, защитник на Бенчев. 

Като нелепа случайност определи за пореден път ситуацията самият Бенчев на излизане от Следствието , където днес му бяха предявени обвиненията. 

Прокурор Георги Чинев
Прокурор Георги Чинев