Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Турция се вдига на бунт срещу световния ред, но не е само тя

САЩ наложиха санкции на Турция. Ще клекне ли Ердоган?

Добрият командир знае, че никога не трябва да издава заповеди, които няма да бъдат изпълнени. Тръмп май наруши този принцип и сега вероятно трепери дали Ердоган ще клекне.

Едва ли. Турският вожд и без това кръшка на Чичо Сам вече при 3-ма президенти. Сега обаче настъпи часът на истината – ако Ердоган откаже да пусне евангелисткия пастор Андрю Брънсън, заради когото САЩ наложиха санкциите, значи ще се развежда с НАТО и ще влезе в някакъв по-свободен и все още неоформен геополитически блок. Ако го освободи скоро (до 3 месеца), значи все пак е целунал ръката на Тръмп. Ако го освободи след това, значи просто иска да свали Тръмп, но без да скъса с НАТО засега.

С какво засяга нас? България е поне 30% в орбитата на Турция, но освен това още 30% от икономиката ни е в орбитата на Русия чрез едни или други олигарси. Ако Турция напусне НАТО и се сближи още с Русия, дали това няма да ни повлече и нас?

Нещата ще се

развият бързо,

защото през ноември в САЩ има избори, на които ще се реши съдбата на самия Тръмп. Ако демократите надделеят, той ще бъде импийчнат, а може и да отиде в затвора. Това ще е катастрофа и за цялата Републиканска партия. И тук идва тънкостта на момента - пасторът Брънсън, когото Анкара обвинява в превратаджийство, е американски евангелист. Евангелистите са най-важната и организирана сила, която стои зад републиканците. Това лято лидерите им се срещаха няколко пъти с Тръмп и настояваха да удари по масата и да освободи Брънсън.

Ако Ердоган пусне Брънсън преди изборите, евангелистите ще подкрепят републиканските кандидати за парламента с ентусиазъм. Ако не – пак ще ги подкрепят, но с половин уста и половин портмоне. Затова сега съдбата на Тръмп е отчасти в ръцете на Ердоган.

Историята се повтаря. През 1980 г. президентът Картър изгуби изборите от Роналд Рейгън главно защото Иран не освободи 66-имата американски заложници, пленени при превземането на американското посолство в Техеран. През пролетта на същата година Картър изпрати в Иран военна операция, но тя се провали плачевно, и то без никаква помощ от страна на иранците – оказа се, че американските военни хеликоптери на можели да хвърчат над пясъците. Пясък им влизал в турбините. Кой да им каже? Тогава имиджът на Картър рухна.

За да добавят към унижението, аятоласите пуснаха заложниците точно в момента, в който Рейгън произнасяше речта си за встъпване в длъжност през януари 1981 г. С което Техеран каза: Ето на, ние ви избрахме президента, гяури!

Иранските революционери искаха да разменят заложниците срещу детронирания шах Реза Пахлави. САЩ не го дадоха. Сега е точно същото - Ердоган иска САЩ да му предадат религиозния лидер Фетула Гюлен, който живее в Пенсилвания и явно работи за Чичо Сам. Според Анкара той е организаторът на неуспешния преврат в Турция през 2016 година. След преврата стотици хиляди турски гюленисти бяха арестувани, осъдени или поне уволнени. И

тъй като Гюлен

е нещо като

мюсюлманския

Сорос,

то е все едно Орбан да хвърли в затвора всички грантоеди на американските фондации и мислещите танкове в Унгария. Не че не иска, но не му стиска. А на Ердоган явно му стиска. Сега ще видим кой от двамата повелители на тълпите има задна скорост – Тръмп или Ердоган.

Разбира се, обвиненият в превратаджийство пастор Брънсън е само капката, която преля чашата. Разривът между Турция и САЩ е много по-дълбок и залозите са много по-сериозни от един евангелист, пък бил той конспиратор или не. Преди да рухне СССР, Турция бе най-верният васал на САЩ. Започна явно да изневерява през 2003 г., когато не разреши да се използва базата в Инджирлик в офанзивата срещу Ирак. След това близкоизточните й ходове започнаха все по-често да пречат на американските. Например в конфликта между Катар и Саудитска Арабия Анкара е твърдо зад Катар, а Вашингтон – зад саудитците.

В цялата схема за изолиране на Иран голямата пречка е именно Турция, тя няма намерение да налага никакви нови санкции. Освен това Анкара все повече се сближава с Русия, строи руски атомни централи и прокарва нови газопроводи, а последната антинатовска постъпка е, че реши да купи свръхмодерните руски зенитни ракетни комплекси С-400. САЩ пък спряха доставката на изтребителите от пето поколение F-35, докато не се разбере от кой отбор смята да играе техният неверен партньор.

Веднага след

санкциите

Ердоган публикува в “Ню Йорк таймс” статия, която завършва със следните думи:

“Вашингтон трябва да се откаже от погрешната представа, че нашите отношения могат да бъдат асиметрични, и да осъзнае факта, че Турция има алтернативи. Неуспехът да се обърне този уклон към едностранчивост и неуважение ще ни принуди да търсим нови приятели и съюзници”.

Какви са тези нови съюзници? По-миналата седмица Ердоган каза, че Турция би трябвало да се включи към БРИКС – икономическия и политически форум за сътрудничество между Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. Макар и рехава организация засега, тя е друг цивилизационен избор, който отхвърля еднополярния свят. И ако Турция се включи в него, рано или късно ще трябва да напусне НАТО.

Умните глави във Вашингтон спорят в момента дали Русия, или Китай е враг №1 на САЩ. В същото време Турция бързо се сближава и с двете и санкциите могат само да ускорят този процес.

Но проблемът е, че през последните месеци цели континенти попаднаха под санкции – къде меки, къде свирепи. Свирепи са срещу Русия, Иран и Северна Корея, по-меки и дори нежни са срещу Китай и Европа, Турция, Канада и Мексико - срещу тях просто се вдигат митата. Но компаниите от добрите държави, които си позволят да продължат да търгуват с лошите, също ще опознаят пълната сила на американския гняв. Така санкциите се интегрират и мултиплицират, обхващайки в единна мрежа от наказания цялото земно кълбо – и врагове, и приятели, и олигарси, и честни частници. Вместо в глобализиран свят тази есен ще заживеем в санкциониран свят.

Дали Тръмп не отхапа повече, отколкото може да сдъвче?

Турският президент Реджеп Ердоган

СНИМКА: РОЙТЕРС

Как Ердоган може

да свали Тръмп

Американският президент Доналд Тръмп

СНИМКА: РОЙТЕРС