Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Потънал преди 97 години американски кораб започна да изпуска мазут във водите край бреговете на Созопол. Еколозите се притесниха, че разливът може да предизвика екологична катастрофа, но държавата обеща да вземе мерки. 

Министерството на транспорта преговаря с две фирми, които да източат мазута от потъналия "Мопанг", който предизвика разлив на 5 мили от бреговете на Созопол. Това съобщи министърът на транспорта Ивайло Московски, който заедно с екоминистър Нено Димов пристигнаха спешно в Бургас, за да се включат в кризисния щаб, свикан от областният управител Вълчо Чолаков за овладяване на ситуацията.

Плавателният съд е заседнал на дълбочина 30 метра след остров Свети Иван край бреговете на Созопол и предизвика паника, че може да омазни плажовете на юг от Бургас в разгара на сезона.

За да не се повтори случая с нов разлив от кораба, Московски обяви, че се търси начин за източване на мазута от танкерите на кораба. По данни на специалисти те били с вместимост 600 тона, но в момента съхранявали около 150 тона. Пробите от него били изпратени към лабораторията в Плевен към Изпълнителна агенция "Околна среда" и се очаквало да излязат до края на седмицата, добави министър Димов.

Министри и експерти отрекоха версията, че мазутните топчета, които се появиха през последните дни на плажовете около къмпинг "Градина" и "Черноморец", да са били причинени от изпуснатия мазут от танкера.

"Несериозно е да се говори такова нещо. това са стари фракции, които най-вероятно бурното море е довлякло до брега", заяви кметът на Созопол Панайот Рейзи.