Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Реджеп Тайип Ердоган Снимка: Ройтерс
Реджеп Тайип Ердоган Снимка: Ройтерс

Изключително сериозна криза разтърсва турската лира и икономиката на страната. Недоверието на международните финансови институции спрямо новата президентска система от една страна и растящите като лавина проблеми със САЩ предизвикаха срива на турската лира. В петък котировките на американския долар достигнаха рекордно високи нива - 6.7 - 6.8 долара срещу една турска лира. Обменните курсове само в един ден надхвърлиха 23 процента.

За съжаление прогнозата е, че "рекордите" ще продължат, пише БТА.

Според експерти Партията на справедливостта и развитието /ПСР/, или Ердоган, за пръв път е изправена пред такава сериозна криза откакто е на власт от 2002 г.

Професор Хайри Козаноглу от университета Алтънбаш посочи, че в момента турската икономика е в колапс. Външният дълг на Турция е достигнал 466 млрд.долара, а дълговете на нефинансовите фирми са 340 млрд. долара. Според експерта причината е неолибералната политика на управляващата ПСР.

"ПСР, която следва неолиберални политики, започна да действа против собствените си правила и собствена логика. Започна да се държи крайно арогантно. Без да се съобразяват с финансовите институции, без да им отправят подходящи послания, сметнаха, че ще могат да продължат пътя си като потъпкват институционалните структури на капитализма, пренебрегвайки всички правила и така корабът заседна в крайбрежните скали", коментира експертът.

По думите му президентът Доналд Тръмп успя по най-добрия начин да се възползва от безпътицата в турската икономика.

"В момент, когато турската икономика дори не помръдваше от безизходицата, в която изпадна, правителството се зае с непосилни за неговите размери инициативи във външната политика, в дипломацията. От тази ситуация се възползва Тръмп, който търсеше противник, на когото да покаже колко е силен. И го намери в лицето на Ердоган. Тоест разреши на Китай, на Русия, а и на ЕС в бъдеще да приклещят турската икономика, ако пожелаят", казва проф.Козаноглу.

Много сериозно затягане на коланите прогнозира експертът, според когото без прилагане на такава политика не е възможно да се реализира дори най-малък напредък в тежката икономическа ситуация.

Опозиционните на Ердоган Добра партия на Мерал Акшенер и Партията на щастието на Темел Карамоллаоглу се обявиха в защита на икономическите мерки на правителството за излизане от кризата, които тези дни обяви новият министър на финансите и икономиката Берат Албайрак.

Днес в президентския дворец Бештепе в Анкара започва конференция на турските посланици в чужбина под председателството на Ердоган. Руският външен министър Сергей Лавров ще говори пред участниците.