Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бенчо Бенчев СНИМКА: Елена Фотева/Архив
Бенчо Бенчев СНИМКА: Елена Фотева/Архив

На 13 август районната прокуратура в Бургас ще привлече като обвиняем зам.председателя на Общинския съвет в града Бенчо Бенчев, арестуван заедно с Митьо Очите в Истанбул.

Той вече е по-добре, у дома си е при семейството, каза близък приятел на бизнесмена. Преди няколко дни здравословното състояние на 65-годишния общинар се влоши  и роднини потърсили лекарска помощ, но така и не се разбра официално в коя болница е бил лекуван зърненият бос. Все още той не отговаря на мобилните си телефони.

На 8-ми Бенчев бе редовно призован от Следствието и лично получил призовка. В тридневен срок Бенчев трябваше да организира защитата си, за да се яви в понеделник за предявяване на обвинението.

Бизнесменът-общинар се разследва за укривателство на несебърския бос Димитър Желязков, който бе задържан в хотел "Рамада" в Истанбул на 4 август. Укриването, според прокуратурата, е станало в периода от 2 до 5 август, като Желязков бил отседнал в стая на името на Бенчев.

По данни от обвинението общинарят е спомогнал на лице, извършило престъпление, да бъде осуетено спрямо него наказателно преследване, без да е имало споразумение с това лице преди да е извършило самото престъпление.

Срещу Бенчев е повдигнато обвинение по чл.294 ал.т от НК, за което законът предвижда до 5 г. затвор.

"Разследванате по случая се води с бързи темпове от екип следователи и прокурори. Разпитани са множество свидетели, включително и пред съдия, изготвени са международни следствени поръчки, с които са изискани официални документи от Турция и Гърция, справки от ГКПП", коментира зам.апелативният прокурор на Бургас Йовита Григорова.