Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Жени по монокини често могат да се видят на бургаския плаж.
Жени по монокини често могат да се видят на бургаския плаж.

В нормативни документи на национално ниво няма забрана за това как да изглежда човек на плажа - с бански или гол

Сголямото застрояване на Черноморието нудитските плажове поизчезнаха, но на отделни места още съществуват, въпреки че не са официално обявени.

В нормативни документи на национално ниво няма забрана за това как да изглежда човек на плажа - с бански или без бански. На места това е решено на общинско ниво - например във Варна бяха премахнати т.нар. евин и адамов плаж от очертанията на централния. В наши дни нудистите ходят на по-закътани места.

Голи тела излагат на слънцето предимно на юг от Бургас, където се намират девствени и труднодостъпни кътчета, за да скрият мъже и жени от моралното порицание на преобладаващата част от българите.

Сред по-известните нудистки плажове е ивицата на къмпинг “Делфин”, който е сред най-старите в България. Той обаче не е обособен специално за голи, но открай време се посещава от млади и стари без предразсъдъци.

Репутацията му на нудистки плаж датира от времето на соца, но в по-ново време закътаният плаж се насели с плажуващи по бански. Преди година на него се разгоря голяма битка между едните и другите, като стопанинът взе страната на облечените. Спорът така и не намери решение и в крайна сметка плажът си остана смесен, но все пак с

разграничителна

зона между

голите и тези

с бански

Сред посещаваните от нудисти плаж е и южният плаж в Слънчев бряг, но инцидентно. Там монокините са често срещано явление особено около баровските заведения. Чисто голи обаче се срещат само около устието на река Хаджийска от другата страна на ивицата на станцията на Министерския съвет и вече не са толкова много както преди.  

В минали години там нудистите в близост до депутатите бяха много и нагъсто, но ги поразчистиха от морализаторски съображения. През последните 2-3 години на широката ивица се събират малки групи голи хора, включително и чужденци.

Преди 10-ина години е имало случаи и народни избраници да прескачат от другата страна на реката без бански, но най-много за час, разказват заклети нудисти.  

Табелите на плажа Делфин разгневиха нудистите миналото лято, които от години се събират там.
Табелите на плажа Делфин разгневиха нудистите миналото лято, които от години се събират там.

Хора без бански има и на края на южния плаж в Несебър, но са единични компании.

Колкото по-дива

и труднодостъпна

е една ивица,

толкова повече

са нудистите

Затова преобладават на юг от Бургас. Пример за това е плажът Липите на юг от Синеморец, който е заобиколен от гора, а в отделни участъци до него се стига само по стръмни скали или откъм морето с лодка.

Там за нудистите е рай, защото ивицата е без стопанин и никой не им налага правила.

Поради същата причина пълнят и пясъка около устието на река Велека, където плажът е труднодостъпен и в слабонаселен район.

Зона за нудисти се е обособила и на царския плаж между къмпинг “Златна рибка” и “Градина” край Созопол, има и на края на ивицата на плажа пред резиденция “Перла” на 3 км северно от Приморско.

Голи мъже и жени често могат да бъдат видени и на т. нар. шофьорски плаж край Алепу, южно от “Дюни”. Ивицата е дълга и широка и има място за всички. За поредно лято той остана без стопанин и нудистите се чувстват там добре, но ходят предимно през юни и септември, избягвайки пиковите юли и август.

Голи мъже и жени могат да се видят и на отделни групи на плажа Корал, но не са масово. Срещат се и на Иракли, който е обявен за природосъобразен туризъм и няма концесионер.

И в Бургас има нудисти, но за да не се набиват на очи, се пекат на слънцето на неохраняемия плаж към солниците в посока Сарафово. Дългата ивица Атанасовска коса е магнит за тях, тъй като се намира в слабонаселен район, през който минава само една велоалея.  

Нудистите са на дискретни места по плажните ивици.
Нудистите са на дискретни места по плажните ивици.

Наскоро се разгоря истинска битка в общинския съвет на Бургас заради предложението на председателя на комисията по туризъм Живко Табаков за обособяването там на нудистки плаж.

Това не се хареса на мнозинството, тъй като водело до

допълнителни

харчове за

поставяне на

огради между

нудисти и хората

с бански

Няма нудисти на къмпингите “Каваци” и “Смокиня”, където голи могат да се видят само на отделни палатки, скрити в дюните.

Два са нудистките плажа край Варна, след като преди години бяха затворени адамовият и евиният плаж.

Предпочитан от натуристи е плажът на спирка “Почивка”. Ивицата е малка и до нея се стига по стръмни стълби, но е любимо място дори за семейства.

Жени по монокини често могат да се видят на бургаския плаж. На малката снимка - табелите на плажа Делфин разгневиха нудистите миналото лято, които от години се събират там.

В северния край на Златни пясъци под бившия къмпинг “Панорама” плажът е изцяло нудистки, като дори има леко отдалечена гейзона. Плажът е охраняем, подходящ е за къмпинг и каравани и има нудистки бар. Извън тези два плажа има отдалечени посещавани места - малките заливчета под Галата, където брегът е скалист и каменист. В усамотението на скалите има групи, които предпочитат да свалят банските си. Същото се отнася и до местността Фичоза.

Северното Черноморие винаги е било любимо на натуристите, въпреки че там няма конкретно обособени нудистки плажове. Без да се смущават от голотата си1 хората се радват на слънцето на скалите край Камен бряг и Тюленово, тъй като там плажна ивица реално няма.

Плажната ивица между Крапец и Дуранкулак е огромна и на различни места,

понякога доста

случайно,

могат да се

видят нудисти

От 20 години между плажовете на курорта Албена и Кранево съществува нудистки плаж. Той не е официален, казват му Батовския плаж.

Шабла няма регламентирани нудистки плажове, но има места, които привличат желаещите да са голи на плажа и в морето. Те са на различни места по брега - около къмпинг “Добруджа”, в Тюленово.