Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Социалният министър Бисер Петков представи промените заедно с представителите на пенсионните фондове Анастас Петров и Даниела Петкова (вляво на снимката) и на синдикатите Ася Гонева (вдясно).
Социалният министър Бисер Петков представи промените заедно с представителите на пенсионните фондове Анастас Петров и Даниела Петкова (вляво на снимката) и на синдикатите Ася Гонева (вдясно).

Втората пенсия ще расте само ако са правени големи вноски

За най-бедните няма да е пожизнена

Изчисляват я върху всички осигуровки и връщат таксите

Имат право на 10% от приходите на фонда за изплащане

Частните универсални пенсионни фондове, в които задължително се осигуряват всички родени след 1 януари 1960 г., ще трябва

да гарантират

минимална

пенсия, която

да е равна

поне на 20% от

минималната

пенсия за стаж и възраст на държавния Национален осигурителен институт.

Това предвиждат промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), договорени между социалното министерство, синдикатите и частните фондове. Вчера министър Бисер Петков представи промените, които трябва да регламентират изплащането на вторите пенсии от 2021 г.

Гарантираната минимална пенсия ще важи за хората, които имат достатъчно големи партиди, за да вземат пожизнена пенсия, предвиждат промените. Точният ѝ размер ще се определя според това каква е била минималната пенсия в държавата в годината на пенсиониране. Така за 2021 г., когато в пенсия излизат жените, родени през 1960 г. и ще бъдат платени първите пенсии от частните фондове, гарантираният минимален размер ще е 47, 52 лв. на месец.

През 2024 г., когато излизат в пенсия и първите мъже с вноски в универсални фондове, гарантираната минимална пенсия трябва да е 52,68 лв.

Изчисленията са правени при нормално нарастване на минималната пенсия с ръста на останалите, но, както видяхме миналата година, е възможно тя да се увеличава и по политически причини с много повече, уточни Бисер Петков.

Втората задължителна пенсия ще се добавя към първата от НОИ, която пък ще бъде намалявана с 20%, колкото е делът на осигуровките в частните фондове.

В КСО

остава

възможността

за прехвърляне

на партиди от

частни фондове

към НОИ

до 5 г. преди датата на пенсиониране, ако човек прецени, че така ще получава повече пари.

Гарантираната минимална пенсия или по-голяма частните фондове ще изплащат само на хора, които са внасяли достатъчно осигуровки в тях, за да имат право на пожизнена пенсия. Тези, които имат по-малко натрупани пари по партидите си, ще сключват пенсионни договори за разсрочено изплащане. Те могат да са за 5, 10 или 15 г., като в договора се вписва размерът на пенсията. Ако пенсионерът почине, преди да бъде изпълнен договорът, парите ще бъдат получени от наследниците му. Ако преживее срока на втората пенсия обаче, остава без този доход и ще получава само тази от НОИ.

При разсроченото плащане пенсията не може да е по-малка от 20% от минималната държавна пенсия и по-голяма от пълния ѝ размер.

Третият вариант е натрупаната партида да бъде платена наведнъж при пенсионирането. Той ще е възможен само за хора, чиято обща натрупана сума е по-малка от трикратния размер на държавната минимална пенсия, което за тази година означава под 600 лв.

Повечето случаи на разсрочено плащане и недостатъчни партиди ще са преди 2042 г., когато ще се пенсионират първите, които са правили вноски в частните фондове за пълните си 40 г. стаж, стана ясно от изявленията на министъра и управителката на фонд “Доверие” Даниела Петкова. Според Бисер Петков все пак след 2024 г. все повече хора със средни доходи ще имат право на пожизнена пенсия.

Жена, която ще се пенсионира през 2021 г. и се е осигурявала винаги на средни доходи, ще има в партидата си 6632 лв. от осигуровки, които с доходността стават 7874 лв. Това обаче прави пенсия от 43,75 лв., което е под задължителните 47,52 лв. При договор за разсрочено плащане за 10 г. обаче месечната пенсия става 76,93 лв. и това ще е вариантът в този случай.

През 2024 г. човек със средни осигуровки ще има обща партида от 10 810 лв., които му дават право на 60,06 лв. месечно до края на живота при гарантирана минимална пенсия в този момент от 52,68 лв. Тези примери бяха представени от социалния министър.

Изчисляването на пенсиите ще става на базата на всички внесени през НАП в частните фондове осигуровки, предвижда друга от промените в КСО. Това означава, че реално фондовете ще включват в партидите и удържаните от тях такси за обслужване, които са в размер до 4% от всяка вноска.

При започване на плащането на пенсия партидите ще отиват в отделен фонд, където също ще се инвестират от универсалните фондове. Доходността ще носи увеличение само за хора, чиито партиди са били по-големи от нужната за плащане на гарантираната минимална пенсия.

В замяна на връщането на таксите върху вноските частните фондове ще имат право на такса върху доходността от парите за изплащане на пенсиите. Размерът ѝ ще е до 10% от доходността.

При пожизнените

пенсии няма да

има

наследяване,

а остатъкът от парите на починалите пенсионери ще служи за плащане на пенсиите на тези, които са преживели повече от актюерските разчети. Ще бъдат създадени и резервни фондове, които да гарантират пълното изплащане на вторите пенсии.

И при втората пенсия ще е разрешено ранно пенсиониране до 1 г. преди навършване на възрастта, ако е натрупан нужният осигурителен стаж от 40 г., предвиждат още промените. И синдикатите и фондовете са доволни от тези промени, стана ясно от изказванията на Ася Гонева от КНСБ и Даниела Петкова от “Доверие”.

Още полезни четива и консулти в новия брой на най-добрия пенсионерски вестник “Клуб 100”