Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Социалният министър Бисер Петков СНИМКА: Архив
Социалният министър Бисер Петков СНИМКА: Архив

Частните пенсионни фондове, в които задължително се осигуряват всички родени след 1959 година, ще трябва да гарантират на хората, че пенсиите ще бъдат изчислявани на база реално внесените осигуровки. Ако върху тях има доходност, чак тогава ще се смята върху по-голяма сума. Това е предвидено в промени на Кодекса за социално осигуряване, които бяха представени преди малко от социалния министър Бисер Петков, синдикатите и частните пенсионни фондове. 

При пенсионирането си човек ще подписва пенсионен договор с фонда, в който ще се определя начинът на плащане на пенсията и гарантираният минимален размер. Най-масовият вариант се очаква да бъде пожизнена втора пенсия. На нея право ще имат всички, чиято частна пенсия е над 20 процента от минималната пенсия, която плаща държавата. Ако натрупаната партида показва по-малка пенсия, тогава може да се сключи договор за разсрочено плащане за период от 5, 10 или 15 години, обясни министър Петков. При него месечната вноска може да е между 20 и 100 % от размера на минималната пенсия. Хората с изключително малко партиди, чийто общ размер не надхвърля трикратния размер на минималната пенсия, пък ще могат да получават парите си наведнъж. 

Първите хора ще получат частните си пенсии през 2021 година за жените и 2024 година за мъжете. Изчисления показват, че в масовия случай при осигуряване на средни доходи партидите през 2021 година ще са недостатъчни за пожизнена пенсия, но през 2024 година вече ще предоставят по-голяма пенсия от гарантираната, обясни още министърът. 

Очаквайте подробности!