Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Възможно ли е сероводородът в Черно море да се взриви и да предизвика апокалипсис?

Въпросът изобщо не е за пренебрегване, защото ефектът от подобна експлозия би бил опустошителен не само за региона, а за цялата планета. Евентуална неконтролируема реакция би предизвикала катастрофа с мащабите на сблъсъка с

астероида, унищожил динозаврите

на Земята.

Заплахата очевидно е реална. В потвърждение на този факт наскоро стана известно, че и специалните служби в бившия СССР по времето на Горбачов са били разтревожени от подобен неблагоприятен сценарий. (Подробно за случая четете на стр. 22)

Темата е била обект на изключително внимание от страна на световните медии още в началото на 80-те години на миналия век. Тогава бяха разсекретени някои документи на руския военноморски флот, в които се описват странни природни явления в морето по време на силен трус в края на 20-те години на ХХ век.

Какво се е случило по време на земетресението на 11 септември 1927 г., известно още като Кримското земетресение? Ето какво пише в разсекретените материали на военноморското ведомство на Русия. То било от 8-9 степен по скалата на Рихтер. В 2 ч. и 48 мин. в морето пред Евпатория било забелязано избухване на огън. По-късно, в 3 ч. и 31 мин., пред Севастопол се наблюдавала

огнена стена с височина 500 м

и ширина 1,5 миля. В 3 ч. и 11 мин. от поста Лукул видели аналогично явление.

Първият земен трус бил усетен на 11 септември 1927 г. в 22 ч. и 15 мин. Става дума за събития, отразени обективно от служители на наблюдателните постове.

Очевидците твърдят, че тогава освен огромните пламъци, които изникнали над морето, почувствали и

силен мирис на сероводород

А смесването на сероводорода с въздуха е взривоопасно, като метанът също може да провокира подобно самозапалване. Според свидетелствата по същото време над морето се извила и буря с гръмотевици и затова се предполага, че светкавиците може да са запалили отровния газ във въздуха над водата.

Проблемът е, че заради човешката дейност напоследък сероводородът се доближава до повърхността. През последните 60 години почти 40% от акваторията на Черно море е станала неподходяща за живот. Това е заключението на белгийски учени от университета в Лиеж. Както изчисляват експертите, от 1955 до 2015 г. дълбочината на слоевете, в които прониква кислород е намаляла от 140 на 90 метра. Едновременно с това, учените са открили и проблеми с влошаването на качеството на водата, свързано с голям приток

на фосфорни и

азотни съединения

в морето.

Съдържанието на сероводород (Н2S) в Черно море е една от характеристиките му, същността на която се състои в богатството на водороден сулфид в дълбоки води, което води до липсата на живот в него на дълбочина повече 150-200 м. Така, въпреки че на повърхността му могат да се видят различни видове делфини, риби и други морски обитатели, в по-голямата си част - до 90% морето е необитаемо и само няколко вида бактерии са способни да живеят в такива невъзможни условия.

Според изчисления на учените отровният газ с мирис на развалени яйца в Черно море е общо около 78 млрд. тона. Струпване на сероводород има и на други места в Световния океан, но никъде то не толкова близко до гъстонаселени райони, като тези по черноморското крайбрежие.

Съдържанието на сероводород се увеличава

с дълбочината и на 2000 м достига 9,6 мл на литър.

Освен това изследванията показват и значително количество метан. Все пак трябва да се има предвид, че заради забавения водообмен тези газове рядко излизат на повърхността, но има случаи на отравяния на животни и в по-плитките части.

Но откъде се взел толкова сероводород в Черно море? Според една от версиите отровният газ се образува от гниенето на органични останки на дъното и заради слабата циркулация на водата в затворения басейн се натрупва там в огромни количества.

По оценка на специалистите, органичните вещества, постъпващи от Дунав, Днепър и другите големи реки, които се вливат в морето оказват значително негативно влияние на екологичното състояние на водоема.

Сулфидът в

нашето море

е открит още през 1890 г. от руска океанографска експедиция. Според подробните научни разработки данните за съдържание на сероводород са за над 90% от морската вода. Като в централната част той започва от дълочина 50 метра, а до брега - на 300 метра. През 1990 г. очакваната тенденция към изтъняване на повърхностния слой е била през 2010 г. той да бъде само 15 метра.

Според друга хипотеза сероводорът се отделя от разломи на земната кора на дъното на морето. А трета теория твърди, че виновник за опасната концентрация на отровния газ са анаеробните сулфатредуциращи бактерии, които преобразуват сулфатите от органичните остатъци в моската вода в сероводород.

В наши дни специалистите се притесняват от

зачестяването

на случаите

на излизането на сероводород и метан на повърхността.

През 2017 г. учени от Молдова биха тревога, че новият ВЕЦ на река Днестър, който планира да построи Украйна, може да предизвика огромна експлозия на водороден сулфид, която ще унищожи, целия живот в района на Черно море.

"Проекти, изградени в съветския период, които са предизвикали намаляване на водния поток в Черно море, ще доведат до глобална катастрофа. Всички знаем, че на дъното на Черно море има сероводород. Вероятно сте чували за странните явления, настъпили в Черно море, когато сероводородът се издига до ниво 30-40 метра под повърхността. Така че, учени наскоро предупредиха, че ако течението на реката намалее десетки пъти, ще стане катастрофа Ако газовият слой се издигне нагоре, след това няма да има живот в радиус от 300 км", казва Елена Зубкова пред радио "Спутник Молдова".

Руският океанограф Александър Гродницки също е убеден, че заплахата е реална.

"Черно море е сеизмично активен район, има земетресения, които предизвикват емисии на газови хидрати, компресиран под високо налягане метан и други горими газове."

При неблагоприятен сценарий, според ученият, в атмосферата ще се получат тонове от концентрирана сярна киселина, от което хиляди хора ще умрат от задушаване, милиони ще трябва да бягат далеч от брега, защото

ще се получат киселинни дъждове

Преди няколко години освобождаване на сероводород е регистрирано в курорта Коблево, в района на град Миколаев в Украйна. На брега тогава имало над 100 тона мъртва риба.

Всяка година от реките в морето се изливат хиляди тонове пестициди, тежки метали, фосфор и азот, които водят до бурно размножаване на фитопланктона и водораслите започват да цъфтят. От своя страна това води до измирането на морските обитатели като калмари, миди, раци и риби. По думите на еколозите площта на мъртвата зона понякога превишава 40 000 кв. км.

През октомври миналата година директорът на Морския хидрофизически институт към Руската академия на науките Сергей Коновалов съобщи, че съдържанието на сероводород в дълбините на Черно море е нараснало.

"В дълбочинните водни слоеве (над 1000 м) съдържанието на сероводород през последните 10-15 години се е увеличило 1,5 пъти", казва той на конференция в Сочи, посветена на проблемите на черноморската акватория. - "В същото време

съдържанието на кислород намалява

с бързи темпове, което е предизвикано и от повишаването на температурите, което води до намаляване на разтворимостта на кислорода."

На дъното на Черно море се наблюдават и многобройни извори от метанов газ. Те мигрират по разломи от земните недра. Естествено е при земетресения да се отделят големи количества природен газ, тъй като разломите, по които той изтича, се "разтварят" и поради свръхналягането, значително превишаващо хидростатичното, той излита над морската повърхност във вид на "газов гейзер". Когато съдържанието му във въздуха достигне 3,5-7% при запалване той експлодира, а в редица случаи при по-високи концентрации се самозапалва. Не се изключва и възможността

за изригване на метанов газ

вследствие разрушаване на газохидратни залежи. Но и в двата случая става дума за горене на метанов газ, който съдържа и серни съединения, на които се дължи специфичната миризма.

Черно море представлява естествена природна лаборатория, която крие огромни запаси от енергийни ресурси. Не бива обаче да се игнорира фактът, че сероводородът и другите газове се намират в разсеяно състояние. Съдържанието на сероводорода варира от 1,9 до 12 мл на един литър морска вода на дълбочини от 300 до 2000 м.

Идеята за използването на сероводорода като енергиен ресурс не е била чужда на българските изследователи. Тя е привлекателна преди всичко от екологична гледна точка, тъй като е свързана с безотпадна технология. Повечето решения обаче се основават на представата, че сероводородът е

във вид на

разтворени газове

Трябва да се знае, че само 10-20 % от общото му количество е свободно, а останалата част са съединения, които са разтворени в морската вода и не горят.