Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Васил Петков, заснет през 2015 г. на церемония на "24 часа".
Васил Петков, заснет през 2015 г. на церемония на "24 часа".

Върховните съдии Валя Рушанова, Николай Дърмонски и Румен Петров връщат делото срещу Васил Петков за ново разглеждане на апелативния съд във Велико Търново заради куп пороци по фактите

След като две инстанции осъдиха водолаза Васил Петков за смърт по непредпазливост на пешеходец, Върховният касационен съд (ВКС) не се съгласи и върна делото на поправителен заради куп пороци при изясняването на фактите.

Петков, който е ръководител на спасителни отряди при бедствия, аварии и катастрофи, получи тригодишна условна присъда, тъй като според окръжния съд в Ловеч и апелативния във Велико Търново на 19 декември 2014 г. по пътя Велико Търново-София край угърчинското село Сопот блъснал и убил с фиата си 80-годишния пенсионер Петър Колев. Тогава възрастният мъж пресичал шосето с вързоп дърва и метална брадва. Преди сблъсъка Петков навлязъл в насрещното, видял и пешеходеца, но не успял да спре, приемат съдилищата. На водолаза е наложена и забрана 3 г. да шофира.

Обяснението на Петков е, че пенсионерът е блъснат от друга кола, когато пресичал с дървата. А след удара те излетели и се разпилели, при което част от тях се забили в колата му.

Пред "24 часа" той разказа, че бил единственият шофьор, който спрял, като направил обратен завой, за да види какво става.

Според основна, допълнителна и комплексна медико-автотехническата експертиза Колев паднал върху капака и предното стъкло на фиата на Петков, след като вече бил блъснат от него. Пенсионерът издъхнал на пътя след черепно-мозъчна травма, счупване на бедрена кост и гръдна травма. През тялото му минал и друг по-голям автомобил от този на Петков, посочват експертите.

Така изглеждала колата на Васил Петков след пътния инцидент на 19 декември 2014 г.
Така изглеждала колата на Васил Петков след пътния инцидент на 19 декември 2014 г.
Както окръжният, така и апелативният съд казват, че пораженията по бронята, фара, мигача и предното стъкло на фиата на Петков са от контакт с тялото на пешеходеца.

Върховните съдии Валя Рушанова, Николай Дърмонски и Румен Петров споделят друго. Те са на мнение, че апелативният съд е трябвало да назначи повторна комплексна повторна медико-автотехническа и физическа експертиза, която еднозначно да изясни механизмът на инцидента от 19 декември 2014 г.

Магистратите отбелязват, че преки очевидци на катастрофата, при която загива Колев, няма. И недоумяват защо вещите лица, изготвили досега експертизите по делото, са изключили в анализа си обясненията на подсъдимия. Петков отрича да е напускал лентата си за движение и да е минавал в насрещното, където го обвиняват, че е блъснал Колев.

"Не са изследвани въобще и други варианти за движение на пострадалия, включително този, при който той да е стоял неподвижно на разделителната линия между платната за движение или пък вариант да се е намирал в платното за движение на подсъдимия, но тялото му да е в позиция, обуславяща отхвърлянето му при удара в насрещното платно", пише в решението си ВКС за експертизите по делото.

Съдиите коментират, че усложнение по фактите има и от това, че експертите приемат, че Колев бил блъснат и от друга неизвестна кола.

"Не е отчетено обаче нито от експертите, нито от решаващите съдебни инстанции, че на местопроизшествието е намерена метална брадва и не е изследвана възможността тя да има отношение към процеса по причиняване деформациите по автомобила", казват върховните съдии.

И заключват, че винаги съдът е длъжен да вземе всички възможни мерки за разкриване на обективната истина. Това обаче не било сторено от апелативните съдии във Велико Търново Йорданка Неделчева, Корнелия Колева и Красен Георгиев. Делото ще се решава наново от друг състав на апелативния съд в старата столица.

През 2015 г. “24 часа” удостои Петков с приз “Достоен българин”. На 19 юни 2014 г. той спаси 3-ма възрастни и дете, бедстващи 3 ч и половина във водите на придошлата р. Белица край Дебелец. Името му е познато и от участието му в риалити предаването по Би Ти Ви “Сървайвър: Камбоджа”.