Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Участниците в извънредното заседание на БСП-Бургас
Участниците в извънредното заседание на БСП-Бургас

Червените зоват бизнесмена сам да се оттегли, но не очакват да го направи

БСП в Бургас изключи от редиците си в местния парламент бизнесмена Бенчо Бенчев. Така червените съветници останаха 4-ма и партията за първи път остана без група. Съгласно правилника на общинския съвет за група са нужни 5-има.

Решението за изключване на Бенчев бе взето на извънредно заседание на партията във формат 4-мата общински съветници, председателят на партията Живко Господинов и заместникът му.

Скандалът между Бенчев и БСП стана заради ареста в истанбулския хотел “Рамада” на бизнесмена, бившия депутат от ДПС Несрин Узун, Димитър Желязков - Митьо Очите и още 4-ма българи.

“Оценяваме

положително

досегашната

работа на Бенчев

в общинския съвет и като член в постоянните комисии като част от БСП. С оглед създалата се ситуация около него ви уведомяваме, че той не представлява политиката и интересите на БСП в органите на местно самоуправление”, се казва в уведомителното писмо на червените до шефа на общинския съвет в Бургас Константин Луков.

“Това решение е призив сам да се оттегли, но тъй като е безпартиен, той едва ли ще се съобрази с решението на БСП да напусне общинския съвет. Така оставаме 4-ма и де факто без група”, коментира пред “24 часа” Господинов.

Червените взели решението без възражения. То е в изпълнение на позиция от 5 август на местното Изпълнително бюро и на Изпълнителното бюро към НС на партията, когато лидерката Корнелия Нинова призова зърнения бос да напусне групата. Появиха се противоречиви информации спонсорирал ли е той БСП по време на предизборни кампании. Чуха се суми от 50 000 лв. до 70 лв.

По повод твърденията на бизнесмена за спонсорство Господинов потвърди пред “24 часа”, че не е заварил документи и пари за дарения от Бенчев с изключение на 10% от заплатата. Господинов бе избран за местен лидер през май 2017 г.

По някое време вчера в Бургас плъзна мълва, че Бенчо Бенчев е получил инсулт. Негови близки потвърдиха пред “24 часа”, че наистина е зле и трудно говори, но защото се е влошило неврологичното му заболяване. От години той

страдал от

паркинсон

и се лекувал с модерни медикаменти в Турция.

“За съжаление през последните 5-6 г. пътуваме до Истанбул заради болестта на Бенчо, а за мое огромно съжаление и заради здравословен проблем на съпругата му”, каза бившият депутат от ДПС Несрин Узун. (Виж карето долу.)

Според близки на Бенчев той рухнал след скандала във вторник дали е спонсорирал е кампанията на президента Румен Радев ( виж отговора на президента - на 4-а стр.) и дали на гости в имението му в Бургас са отсядали Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Скандалът тръгна от пост във фейсбук на бившия червен депутат Георги Кадиев. В него той написа, че Бенчев му бил казал, че Борисов го посетил в дома му, когато бил главен секретар на МВР, придружен от Цветанов.

Бенчев отрече да е посрещал тези гости, но изрази учудване от твърденията на БСП, че не бил спонсорирал партията. (Виж блица вдясно.)

Самият Бенчев продължава да твърди, че е давал пари за БСП, и допусна, че може да има черна каса, щом сега никой не можел да каже къде колко пари са взети.

Междувременно от ГЕРБ поискаха прокуратурата да разследва има ли черна каса в БСП.

След скандала с ролс-ройса на бизнесмена през септември м. г., когато Корнелия Нинова скочи срещу Бенчев, че не е морално да кара такава скъпа кола, той заяви, че е дал за партията повече от 200 000 евро, колкото струвал автомобилът.

“Решението в

такива случаи

е веднага гонене,

махане и готово. Местните организации винаги могат да направят някоя беля”, каза вчера премиерът Бойко Борисов, помолен за коментар.

Срещу 66-годишния предприемач все още няма повдигнато обвинение. Според говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова районната прокуратура в Бургас анализира фактите и доказателствата по случая, за да прецени ще бъде ли обвинен Бенчев в укривателство.

Бенчо Бенчев: Нито Бойко Борисов, нито Румен Радев са ми гостували - само Желю Желев

ДИМЧО РАЙКОВ

“24 часа” потърси по телефона Бенчо Бенчев за коментар на разразилия се скандал, че висши политици, включително премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев, са му гостували, преди да бъде арестуван в Турция.

Бизнесменът отговори на няколко въпроса, но звучеше твърде изтощен и отпаднал.

- Г-н Бенчев, след ареста ви тръгнаха слухове, че премиерът Бойко Борисов ви е гостувал някога в къщата?

- Пълни спекулации, няма такова нещо. Никога не е идвал.  

- И като главен секретар на МВР ли не е идвал?

- Никога. Кой ги пуска тези слухове?

- А президентът Румен Радев бил ли ви е на гости?

- Не. Само Желю Желев ми е бил на гости. Бяхме приятели с него.

- От БСП твърдят, че не сте ги спонсорирали с крупни суми, а едва ли не само със 70-те лв. като 10% от заплатата ви като общински съветник?

- Учудвам се. Спонсорирал съм ги, разбира се. Да си проверят счетоводството.

- След случилото се през последните дни лидери на социалистическата партия призоваха да напуснете заеманата длъжност в общинския съвет в Бургас?

- Какво да напускам? Аз не съм влизал в партията. (Бенчев не е член на БСП, в общинския съвет влезе от гражданската квота на червените . б.а.).

- Как се чувствате? Говори се, че пред дома ви има линейка?

- Не мога да говоря повече.

Несрин Узун: Не знам да сме съседи с Димитър Желязков, познавам го бегло

ТОНИ ЩИЛИЯНОВА

“Не знам Димитър Желязков дали има апартамент в сградата, в която аз имам. В нея съм един от инвеститорите и запазих апартамент за семейството си. Дали Желязков е купил апартамент там, не знам. Не живея в тази сграда, отдал съм имота си под наем и рядко ходя там, защото живея в София.”

Това каза бившият депутат от ДПС Несрин Узун по повод тиражирана информация, че той, Бенчев и Митьо Очите са съседи в една от най-луксозните жилищни сгради до Морската градина в Бургас.

“Станахме жертва на изключителната доброта, която носи у себе си моят много добър приятел Бенчо Бенчев. Така попаднахме на място, в което бе задържан български гражданин, издирван с червена бюлетина на Интерпол (Димитър Желязков - б.а.)”, каза бившият депутат в Бургас. Той допълни, че е бил помолен от Бенчев да запази 3 стаи в хотел в Истанбул на негово име.  

“Турските власти ни помолиха да отидем в полицейското управление за изясняване на обстоятелствата, не сме били задържани”, твърди Узун. Заповед за арест за 24 часа била издадена от българските власти, след като Бенчев, Узун и останалите били предадени на ГКПП Капитан Андреево.

Калоян Колев от бандата на Очите запалил заведението, в което простреляха боса

42-годишният Калоян Колев от бандата на Димитър Желязков - Митьо Очите остава за постоянно в ареста, реши във вторник специализираният наказателен съд.

Колев е един от 9-имата, които са обвинени за рекет, палежи, изнудване, побои. На 2 август, когато се проведе специализираната акция в Слънчев бряг, Колев не е открит. Оказва се, че още на 29 юли той е заминал със самолет за Испания. Върнал се на 5 август и се предал.

Калоян Колев е от Ямбол. Той е един от най-приближените на Митьо Очите. Познават се от 20 г. За него има данни, че е участвал в палежа на ресторант 4 you в Слънчев бряг през април 2017 г. Година по-рано там избухна престрелка между групите на Митьо Очите и Божо Кравата.  

Димитър Желязков по време на едно от делата срещу него
Димитър Желязков по време на едно от делата срещу него

Тогава Желязков беше тежко ранен, а гардът му Сашо Японеца - убит. Калоян Колев е един от хората около Желязков при нахлуването във 4 you. След като босът е ранен, Калоян Колев го хваща и се опитва да го изведе навън. По-късно той даде и показания пред съда по делото и подробно разказа за случката.

Калоян Колев е до Очите и през 2001 г., когато бомба под джипа на несебърския бос уби съпругата му и брат й.

След прибирането на Калоян Колев в ареста продължава да се издирва общинският съветник от Несебър Пейко Янков, който е обвинен като дясна ръка на Митьо Очите в престъпната група.

“Няма теч на информация при акцията”, каза във вторник вътрешният министър Валентин Радев.

Главният секретар на МВР Младен Маринов посочи, че Митьо Очите е задържан в Турция за срок до 30 дни, а след това ще има дело за екстрадицията му, каквато е процедурата за обявените за издирване с червена бюлетина в Интерпол.  (24 часа)