Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Младши служителката в администрацията на президента Надя Илиева
Младши служителката в администрацията на президента Надя Илиева

Служителката в президентството пише до “168 часа”, че не е парадирала със служебното си положение, а постът й е бил манипулиран

Дискусия за торта от 450 лв. взриви фейсбук групата "Майките на София" през миналата седмица.

Всичко започна от пост на пиарката Албена Ивайлова, която разкри, че важните теми на майките в София са тортите, а не сериозните проблеми в обществото ни. Тя се възмути, че младите жени не се вълнуват от съдбата на децата с увреждания например. Ивайлова заяви, че й е срамно и тъжно, че държавната служителка в президентството Надя Илиева поръчва за торта за 450 лв., а майка й, известен офталмолог, получава пенсия от 300 лв.

"От два дни постингът за майките на деца с увреждания стои със скромните 20 коментара на загрижени жени, докато постинг за променен дизайн на торта от 250 лева продължава да събира стотици коментари, от които разбираш, че тая работа с тортите е ядрената физика на майките в София - казва пиарката. - То са детайли, научно обследване, експертиза, сравнения, подробно изучаване на сладкарници и сладкари, високи изисквания, тропане с краче, настояване за права на потребителя.

Не, това не са торти - това е веруюто на средната софийска майка, нейната настолна книга, нейната добавена стойност в живота, истинският принос за бъдещето на нейното дете - тортата!

Ако някога ме е хващало страх за държавата и бъдещето, то не е било в драматичните обрати на нашия политически бекграунд, а през тези два дни при прочитането на 172-рия коментар за торти, на 258-ия коментар за торти, на 454-тия коментар, при 155-ата снимка на торта. Коментар номер 500 не искам да го чета, щото ще се гръмна."

По повод поста на Албена Ивайлова Надя Илиева изпрати собствената си гледна точка в имейл специално до "168 часа" със заглавие "Молба за предоставяне на право на отговор". Публикуваме и нейната версия, след като пуснахме коментара на Ивайлова на сайта на вестника.

Във връзка с материал на госпожа Албена Ивайлова, породен от неин пост, публикуван в личния й фейсбук профил, касаещ образа на софийската майка, бих искала да ви представя и своята гледна точка. Във въпросната статия е намесено името ми и са направени неверни, манипулативни внушения и явни клевети, уронващи достойнството ми и доброто ми име.

Авторката манипулира факти, създавайки фалшива новина, от която страда името ми. Предварително правя уговорката, че не съм заплашвала никого, не съм обиждала никого и не съм парадирала с нищо от посоченото от госпожата. Също така изрично искам да подчертая, че изразената от мен позиция е лична и не желая по никакъв начин тя да бъде обвързвана с институцията, в която съм заета.

Каква е фактологията? На 31 юли т.г. във фейсбук групата "Майките на София" бе публикувана тема, свързана с това дали и кога имаме право като потребители да заявим претенции към търговци и доставчици на услуги. Конкретно ставаше дума за казуса на една дама, която е поръчала и заплатила торта за празника на своето дете.

Парите й са взети, тортата е доставена, но не изглежда по начина, по който госпожата я е поръчала, и съответно тя изрази недоволството си в групата. Заваляха мнения, че

когато поръчваш торта за 2-3 лв. парчето, нямаш право да имаш претенции

по отношение на доставената стока. За да имаш право на очаквания и претенции, трябвало да си купиш по-скъпа торта, например от 4, 5, 6 лв. парчето.

Коментирах казуса в защита на обратната теза, защото самата аз имам своя горчив опит като клиент. Преди време поръчах по-скъпа торта и въпреки това търговецът ме подведе и достави торта с много по-малко от реално таксуваните и заплатени парчета. Установих разликата по-късно при нарязването, тъй като липсата беше почти двойна.

Публикувах коментар с цел да покажа, че дори когато даваш повече пари, пак не можеш да бъдеш сигурен какво ще получиш и пак може да бъдеш подведен. Може би тук е мястото да спомена, че въпросната торта дори не е торта за рожден ден, каквато спекулация се прави, а е торта за събитие от много по-голям мащаб.

Не че това е кой знае колко важно в случая, но все пак представям факти. Нямам и дъщеря, както на места се твърди, но това е друг въпрос.

Акцентът по никакъв начин не бе поставен върху цената на тортата,

а касаеше некоректните търговци и стремежа им към максимална печалба дори с риск клиентът да бъде излъган, ощетен, да остане недоволен, а дори и загубен като такъв.

Този мой коментар стана причината за "дискусия" между мен и госпожа Албена Ивайлова, в хода на която срещу мен бяха отправени множество нападки, определения, квалификации, епитети, обиди, клевети и други от нейна страна. След като се надигна вълна от негодувание срещу изказа на госпожата, тя изтри своите коментари. По-късно беше премахната и от групата.

Скрийншотовете, които ще предоставя на вниманието на читателя, са направени от възмутена от поведението на Ивайлова дама, която е станала свидетел на "разговора" и е

забелязала, че тя трие коментарите си Снимала е и се свърза с мен, любезно предоставяйки ми скрийншотовете.

Изключително благодарна съм на тази дама, защото, ако не беше нейната проницателност какво ще последва, сега нямаше да имам нищо, с което да подплатя думите си и положението щеше да е дума срещу дума. Самата аз не съм заснела нищо, защото не можех и все още не мога да си представя как разговор за потребителски права във форум за майки може да прерасне в историята, описана в статията.

По-късно вечерта на 31 юли установих, че госпожа Ивайлова е написала и публикувала статия за образа на софийската майка, посочвайки откъде е почерпила информация и кого визира. Споменаваше името ми, местоработата ми и заеманата длъжност. Но тъй като си беше изтрила коментарите, тя не е оставила на читателя правото да свери версията й.

Няма да коментирам

обидите, които

нямам заснети,

защото не харесвам голословието. Подробно ще обърна внимание обаче на тези от тях, които мога да докажа. В статията на госпожа Ивайлова се твърди, че съм парадирала не само с финансово положение, но и със служебно такова, а също и с визия и прочее.

Не просто оспорвам, а категорично отричам всяка дума и всяко твърдение на госпожата и за щастие имам с какво да онагледя тезата си, респективно да опровергая нейната.

Категорично не съм парадирала с работното си място и със служебното си положение. В личния ми фейсбук профил има информация за местоработата ми.

Госпожа Ивайлова сама е потърсила. След това ме уведоми, че вече знае къде работя и като бивш журналист за нея ще бъде много лесно да потърси в интернет пространството публичната ми декларация по чл. 12, т. 1 от Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, за да разбере точно каква позиция заемам в администрацията.

Категорично

не съм парадирала

с финансови възможности Коментарите за цени бяха само в контекста на лошите търговски практики. Г-жа Ивайлова насочи разговора в посока как и защо служител като мен може да си позволява скъпи торти и т. н.

Категорично не съм парадирала със семейно положение. Госпожа Ивайлова реши да подхвърля внушения, че

съпругът ми или други мъже ми плащат тортите

и че ме издържат поради "младостта и хубостта ми" (които впрочем самата тя е преценила, че притежавам или не, и които намеси в разговора).

Категорично не съм парадирала с майчинството си. Споменах го, за да се защитя от нападките на г-жа Ивайлова, че прекарвам часове в интернет от работното си място по работно време. Опровергах я, заявявайки й, че ползвам отпуск по майчинство. Въпреки това тя включи в статията си и това манипулативно твърдение. Категорично не разбирам засягането на темата с положението, в което се намират майките на деца с увреждания. Впрочем положение, към което като майка няма как да не съм съпричастна.

Но темата нямаше нищо общо с разговора ни за правата на потребителите.

Манипулацията, че съм човек и майка, която не е способна да изпитва емпатия към други майки само защото съм говорила за някаква си торта, е напълно неразбираема за мен. Госпожа Ивайлова не ме познава и няма как да знае нито какви чувства изпитвам към хора, изпаднали в трудна ситуация, нито с какви каузи съм се ангажирала.

Категорична съм, че написаното в статията е манипулация, нямаща нищо общо с истината. Не разбирам мотивите на госпожа Ивайлова да изопачи един разговор по този начин. Сигурна съм, че няма с какво да онагледи образа, който ми създаде и срещу който се надигна вълна от негодувание.

Аз не виня хората, които роптаят срещу този образ, защото самата аз бих негодувала срещу него и самата аз не го харесвам, но това не е моят образ. Това е образ, който авторката на статията сама е създала. Това е измислица, която авторката ми приписа.

Сигурна съм, че г-жа Ивайлова не може да докаже думите си и да защити изградения образ. Аз обаче мога да опровергая всяка дума, написана от нея. И няма да е само нейната дума срещу моята, а любезно ще предоставя на читателя скрийншотове на разговора ни.

Доказване на лъжите, написани

в статията, и защита

на репутацията

и доброто си име ще търся по всички регламентирани пътища. Сигнализирала съм и Комисията по етика към Българското дружество за връзки с обществеността.

Надявам се, че вече ще стане ясно истината на чия страна е. Надявам се, че вече ще стане ясно колко е лесно публично да омаскариш човек Надявам се, че читателите на статията на г-жа Ивайлова, ще отделят от времето си да прочетат и моята гледна точка и че ще прегледат и снимките, с които затвърждавам думите си.

Благодаря на медията, че ми предостави правото на отговор. Благодаря на всеки, който ще отдели време да прочете това. Благодаря и на дамата, която любезно ми предостави скрийншотовете. Благодаря й сърдечно, защото тя е моята надежда, че трезвомислещите, критичномислещите, коректните и отзивчивите хора не са рядкост и са готови да застанат до човек, попаднал под ударите на непредизвикана онлайн агресия от непозната жена.

Четете още:

Ето я Надя от президентството, поръчала торта за 450 лв.

Тортите - ядрената физика на майките в София

Надя от президентството си скри профила във фейсбук след скандален пост с торта за 450 лв.

Това е оригиналната снимка на тортата за 250 лв., от която тръгва цялата дискусия и в която Надя Илиева споменава за своя опит с лакомство за 450 лв.
Това е оригиналната снимка на тортата за 250 лв., от която тръгва цялата дискусия и в която Надя Илиева споменава за своя опит с лакомство за 450 лв.
Постът, който предизвика целия скандал.
Постът, който предизвика целия скандал.
Албена Ивайлова, която поде дискусията за това, че държавни служители от президентството купуват торти за 450 лв.
Албена Ивайлова, която поде дискусията за това, че държавни служители от президентството купуват торти за 450 лв.
Част от дискусията
Част от дискусията