Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Заради климатичните аномалии това лято се увеличава рискът от различни зарази като западнонилска треска и легионерска болест. В морските курорти пък има риск от морбили заради туристи, идващи от съседни страни, в които тази година имаше епидемия от шарката.

В страната ни съществува риск от западнонилска треска заради продължителните дъждове, съобщават здравни специалисти. Огнища на болестта има в съседните страни Гърция, Сърбия и Румъния. Най-тежка е ситуацията в Сърбия, където вече има регистрирани смъртни случаи. В морските курорти пък е много висок рискът от морбили. Специалисти съветват родителите на деца, които са под 13 месеца, да избягват тези дестинации. Причината е, че тогава се поставя първата ваксина и преди това бебето е уязвимо. Лекари се притесняват туристи от Румъния или Украйна да не донесат болестта, тъй като повечето от тях не са ваксинирани. Факт е, че тази пролет в Румъния имаше епидемия от морбили с хиляди заразени и почти 50 смъртни случая, затова специалисти установяват, че е възможно болестта да стигне и до нашата страна. В България ваксината срещу морбили е част от задължителния имунизационен календар. Такава се препоръчва в почти всички страни в ЕС заради високата смъртност на болестта. Най-високо рисковата група са бебетата до година, тъй като първата ваксина против морбили се поставя едва на 13 месеца. Дотогава всички кърмачета са потенциално изложени на риск. Опасност съществува и за децата до 12-годишна възраст, тъй като тогава се прави реимунизация. Едва след нея вече се смята, че организмът има изграден сигурен имунитет. Особено внимателни трябва да са възрастни хора, на които навремето не е правена задължителна имунизация, както и хората с хронични заболявания.

От НЦЗПБ съобщават, че настоящият летен сезон се характеризира с такава комбинация от топли температури и в същото време влажност на въздуха, че се повиша и рискът от Легионерска болест. От НЦЗПБ уточняват: "Данните на Европейската надзорна мрежа за легионерска болест сочат повишен риск от заразата при такава комбинация от метеорологични фактори. През 2018 г. се регистрира и повишаване в броя на докладваните случаи на болестта при български граждани. Въпреки това се отчита продължаващо неглижиране на изследването за тази животозастрашаваща атипична пневмония." Заболяването се причинява от бактерии от род Legionella. Симптомите са висока температура, мускулни болки, треска, кашлица и задух. Рискът се състои в това, че в много случаи се бърка със стандартна пневмония, но не се повлиява от традиционните антибиотици. От НЦЗПБ уточняват, че бактериите, причинители на болестта се разпространяват най-вече в езера, блата, реки, както и дори във водоснабдителната мрежа. Затова от центъра определят няколко рискови групи: хора, участващи в спасителни или отводнителни дейности в райони с наводнения; работещи в среда с генериране на фини водни аерозоли; къмпингуващи около езера или реки.