Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Скандалът със строежа на 7-етажната сграда върху Амфитеатъра на Сердика на столичната ул. "Московска" 11 се оказа двоен. Човек от сферата на културата - уважаваната и обичана актриса Анета Сотирова, е едноличен собственик на дружеството "Студио плакат". То притежава имота.

"168 часа" направи опит да се свърже с нея, за да разбере действително ли намеренията на фирмата й са да вдигне висока сграда на мястото на бившата юзина (електроцентрала) на двореца, но тя не отговаряше на мобилния си телефон.

Административният съд отхвърли иска на Столична община да се забрани строителството в историческия парцел. Инвеститорите получават правото да вдигнат 7 етажа откъм ул. "Московска", а откъм "Дондуков", където е по-ниско, те ще бъдат 9.

В сградата в момента се помещава художествена галерия, наречена "Юзина".

"Студио плакат" придобива през 2003 г. сградата, която е паметник на културата и се намира във втора защитена зона на археологическия резерват "Антична Сердика и Средновековен Средец". Отчуждител е областната управа на София-град, което означава, че тя е продала имота на фирмата на актрисата. Сделката е вписана в съда на 9 май 2003 г. Не е ясно за колко пари и как Анета Сотирова е придобила имота, но областен управител по онова време е Росен Владимиров от ДПС.

В имотния регистър е посочено, че атрактивната постройка и дворът са прехвърлени от държавата и общината с констативни актове по документи.

Компанията на актрисата е взела кредит от банка и е ипотекирала имота, за да го изплати, става ясно от справка в регистъра. Сградата е 162 кв. метра, а парцелът - 235 кв. метра.

През следващата 2004 г. при строителството на хотел "Арена ди Сердика" са открити останките от амфитеатъра на древния град. Тогава започват разкопки, като сградата на ул. "Московска" 11 попада в терена на съоръжението.

До момента общината и Министерството на културата са успели да принудят собствениците да проектират строежа така, че да има достъп до руините. Но реално с този втори строеж върху Амфитеатъра няма шанс той да бъде разкрит напълно, както се случва навсякъде по света.

Не е ясно дали юристи на общината и Министерството на културата имат възможност да водят нови дела, за да се спре скандалният строеж, а собствениците да бъдат овъзмездени.