Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ева успяла да върне профила си, без да плаща.
Ева успяла да върне профила си, без да плаща.

Измамили ги с огледални страници, уж социалната мрежа искала да потвърди профилите им

Смилиха се над певицата Ева, защото е "добро момиче"

Няколко родни звезди се простиха с профилите си в инстаграм и сега турски тийнейджъри ги изнудват за 200 евро, за да им ги върнат. Измамата станала, след като знаменитостите се поблазнили от фалшив мейл, уж от социалната мрежа, с предложение да направи профилите им автентични - със знак, че действително това са те. (Как се получава той - виж в карето.)

Сред набелязаните от турците са тийнсензацията Ева, фитнес моделът Биляна Йотовска, актьорът Юлиан Вергов и други. Как измамниците са се сдобили с мейлите им, не е ясно. Според източници на “24 часа” в МВР най-вероятно имат вътрешен човек в България, който им ги е дал.

Всички те получили мейл със следния текст на английски:

“Здравей, скъпи

инстаграм

потребител!

Профилът ти в инстаграм бе прегледан от нашия екип и решихме, че отговаряш на условията за получаване на знак за автентичен профил. Трябва да кандидатстваш през нашата форма отдолу. Натисни знака “Потвърди акаунта ми”, за да получиш знака”. Към мейла е прикрепено и логото на инстаграм, за да изглежда автентично.

Уловката е в натискането на “Потвърди акаунта ми”. Когато човек цъкне там, ще му се отвори прозорец на страница, изглеждаща досущ като инстаграм. За да “получат” знака, от известните се иска да въведат потребителското си име и парола. Всъщност обаче те са попаднали не на истинския инстаграм, а на огледална страница, а попълнят ли данните, ще ги изпратят на измамниците. Схемата е известна като фишинг и е една от най-старите интернет измами.

“При измамата с мен се оказа, че сайтът, към който ме пренасочиха, не е instagram.com, a insttagram.com”, разказа за “24 часа” певицата Ева, позната и като Бети от онлайн сериала #Кифла. Тя обаче не забелязала това и попълнила данните. Така изгоряла не с един, а с два профила.

“Грешката ми

беше, че

използвах една

и съща парола

за тях”,

разказа изпълнителката на “И ме няма”. Тя се простила с акаунт със 70 хил. последователи и друг с 10 000, който създала преди 6 месеца, за да промотира турнето си.

“Веднага си създадох нов профил и получих лично съобщение от турчин, че той ме е хакнал. Попитах го защо го е направил и той обясни, че иска пари. Аз обаче реших, че няма да платя, защото не съм вложила нито стотинка в профилите си, а съм ги развила с времето”, обясни младата певица.

Тя писала на младежа да ѝ върне профилите. “Последователите ми почнаха да се махат,

звъняха на баща

ми, питаха

какво се случва

и хакерите ми върнаха единия профил. Аз им благодарих, но казах, че все пак си искам и големия - със 70-те хиляди последователи. Момчето, което го управляваше, ми върна съобщение, че съм добро момиче, не иска да разваля отношенията България - Турция, и след като му пратих клип от мое участие в Турция днес по обяд (вчера - б. а.), ми изпрати и паролата за него”, обясни певицата. Тя веднага пусна стори, в което благодари на последователите си, които също писали на хакерите да ѝ върнат профила. 

Юлиан Вергов е сред жертвите на турците.
Юлиан Вергов е сред жертвите на турците.

С профила си обаче се простил актьорът Юлиан Вергов. “Супер мегасвинщина. Някакъв малоумен турски “хакер”- жесток идиот, заличи профила на Юлиан тук, в инстаграм. След преговори, откупки и куп простотии турчинът не успя да му го възстанови. Проблемите в XXI век са странни, но си остават проблеми. Важното е, че сме живи и здрави. Може да го последвате в новия му профил @julianvergovofficial”, написа в социалната мрежа неговият колега Владимир Карамазов. Потърсен от “24 часа”, Вергов отказа коментар с мотива, че се води разследване. 

Тази снимка е качил в инстаграм профила си един от турците, изнудвали Ева, за да върнат профила  в социалната мрежа.
Тази снимка е качил в инстаграм профила си един от турците, изнудвали Ева, за да върнат профила в социалната мрежа.

Подобна случка имала и манекенката Александра Богданска. Нейният профил изчезнал преди около 3 седмици. “Според мен не ставаше въпрос за хакери. Най-вероятно някой е докладвал, че е крала снимки, и затова е бил заличен. След като се свърза с инстаграм и доказа, че е тя, акаунтът бе възстановен”, каза за “24 часа” съпругът ѝ Даниел Петканов. Той обясни, че с Александра получавали много фишинг мейли, но не са се хващали.

Сами искаме знак, чака се с месеци

За да се получи знакът, който удостоверява даден профил като официален, човек сам се свързва с фейсбук и инстаграм. Чака се с месеци и се изискват редица удостоверения, за да се получи такъв знак, обясни за “24 часа” експертът по онлайн маркетинг Жюстин Томс. 

Така изглежда официалният профил на мегазвездата на световния футбол Кристиано Роналдо.
Така изглежда официалният профил на мегазвездата на световния футбол Кристиано Роналдо.

Тя посочи, че има и изисквания, на които човек трябва да отговаря, за да се сдобие със специфичния знак. В тях влизат популярността в съответната социална мрежа, професията на човека, който кандидатства, и др. “Процесът е дълъг и отнема между месец и няколко месеца според популярността на човека”, каза Томс.

Официален профил у нас например има премиерът Бойко Борисов. Членове на кабинета му обаче ползват социалните мрежи, без да имат знака.