Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дъждовното време невинаги е лошо. За страната ни има няколко ползи от влажното лято до този момент.

Първо, доведе до много чист въздух, защото въздушните потоци се сменят бързо, пада много дъжд, духа ветрец, коментира проф. Георги Рачев от Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той посочи като сравнение Атина, в която цяла седмица температурите тръгваха от 20° сутрин и стигаха до 35°на обяд, без въздухът да помръдне.

Цялото замърсяване от бензиновите изпарения

и фините прахови частици пада като похлупак в града. По думите на климатолога се е развил т.нар. лосанджелиски тип смог. Той не се вижда като зимния лондонски смог, но е 5 пъти по-опасен от него.

А в София и другите градове в България в момента заради постоянните валежи въздухът е изчистен.

Втората полза от постоянните дъждове е, че страната ни е добила 1,5 милиарда киловатчаса енергия от водноелектрически централи повече от миналата година. Този ток не струва нищо, защото централата си стои на мястото, работи, ако има вода.

Това рефлектира в увеличен износ на ток, който спрямо същия период на м.г. е с 30% повече. Така влизат допълнителни приходи в бюджета.

Третият плюс от влажното лято е невероятно топлата морска вода. През последните 10-15 г. не е имало толкова дълго температури над 25 градуса.

"Когато бях студент, като ходех на море и сварвах 25 градуса, беше фантазия. Сега още в края на май стигнахме тази морска температура", добави проф. Рачев. Той припомни 2010 г., когато на 13 август във Варненския залив беше измерена най-високата температура, отчитана някога по българското крайбрежие. Тогава тя беше 31,5 градуса.

Обикновено всяко лято се радваме 20-30 дни на морска вода като чай с температура по 26-27 градуса. А тази ще е по-дълго.

Само два периода имаше досега с по-ниски градуси - до 23. През останалото време в целия 10-15-метров слой до брега температурата е над 25 градуса.

Дъждовете ще доведат и до друг ефект.

Ще се радваме

на прекрасна слънчогледова реколта,

царевицата също се развива много добре. В поликултурно стопанство, където лавандулата е до царевицата, гроздето, трайните насаждения и пшеницата, не може да има време, което да е добре за всички тях.

Когато има повече влага, е лошо за лозята, коментира проф. Рачев. Те искат много слънце. Сега обаче ще се радваме на хубава царевица и слънчоглед за сметка на малко по-некачествено вино от тази реколта. "Надявам се сухият август да повиши захарността на гроздето, което е най-важното", завърши климатологът.