Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Телефоните в кметството звънят до прегряване, общински служители летят по коридорите и крещят заповеди на по-нисшестоящите. Обедните почивки са забранени, дори и чистачките са строени да помагат за посрещането на височайшия гост. Той да вземе да се обади в последния момент, че ще долети с частен самолет да гледа мач.

Унгарският премиер Виктор Орбан, от когото треперят Макрон, Меркел и въобще елитът на обединена Европа, наистина съвсем изненадващо решава да посети Разград. Там на градския стадион неговият любим тим "МОЛ Види" игра първия си мач от квалификациите за Шампионската лига с българския шампион "Лудогорец". Дербито завършва със скучното 0:0, но развоят на футболната среща остава на заден план.

Почти през целия мач

всички на

стадиона не откъсват очи

от легендарния унгарски политик, за когото се говорят какви ли не неща през последните години. Той е седнал в близост до боса на "орлите" Кирил Домусчиев и рядко показва някаква емоция. Любимците му не успяват да отправят нито един опасен удар към вратата на българския тим. За сметка на това Орбан докарва опасни за здравето емоции на общински и областни шефове във Варна, където каца самолетът му. Кметът Иван Портних и областният управител Стоян Пасев все пак успяват да го посрещнат както подобава.

В Разград хората на Кирил Домусчиев също са се постарали да излъскат до блясък ВИП ложата, където ще се настани важният гост. След мача той дори остава да разгледа "Лудогорец Арена" и да размени някоя приказка с братя Домусчиеви. Домакините са се справили със задачата да осигурят едно приятно българско прекарване на един от най-опаките политици не само в Европа, но и в целия свят. Ако нещо не му беше харесало на Виктор Орбан, той щеше да си го каже. Не е от хората, които тактично премълчават, ако нещо ги ядосва.

Мрази да говори

със заобикалки

Та нали затова толкова го мразят опитните акули в Европейския съюз, които имат навика да замаскират проблемите зад сложни и твърде дълги изречения.

В интерес на истината страстта на Орбан към футбола предизвиква най-малък интерес у сънародниците му, които обсъждат доста по-атрактивни моменти от житието и битието му. Самият той казва, че къщата му е в непосредствена близост до стадиона на "МОЛ Види" и

обстоятелствата

са го задължили

да бъде фен точно на този отбор. За да бъде затворена футболната тема, е редно да се спомене, че любимият клуб на премиера Орбан миналата година спечели убедително местното първенство. А дали това е случайно и се дължи само на качествата на играчите в отбора?

Този въпрос и отговорът му имат пряка връзка с личността и управлението на Виктор Орбан. Защото любимите му роднини, приятели или хобита се радват на завиден просперитет от години насам. В Унгария има много успели и богати хора, но най-заможните и щастливи почти винаги по някакъв начин са свързани с премиера на страната. Местните медии рядко пишат по тези въпроси, тъй като самият Орбан, въпреки бурните протести, прокара изключително рестриктивен медиен закон.

За сметка на това германските медии често посвещават по няколко страници на човека, който винаги е на нож с канцлера Меркел и който прогнозира скорошен апокалипсис на Европейския съюз. Напоследък Орбан е още по-враждебно настроен към лидерите на Германия и Франция, които са свикнали да дават тон на европейската политика. Повод за скандалите е миграционната политика на ЕС.

Орбан не желае бежанци на своя територия

и даде луди пари, за да опаше с ограда страната си. Колкото и да го убеждаваха, че стената от метал и бодлива тел няма нищо общо с европейските ценности, той не отстъпи и на йота от първоначалната си позиция.

Това му отношение към напиращите от Африка мъже, жени и деца помпа рейтинга му от 2015 г. насам, когато бяха опънати първите метри ограда на границата със Сърбия, и осигурява на партията му "Фидес" лесни победи на парламентарни и местни избори. Сделката се оказа добра, нищо че западните му колеги продължават

да го хулят,

че е популист

"Да, популист съм. Такъв, който разбира какво движи хората напред и ги насърчава да се развиват", отвръща унгарският мин.-председател. В родината му не се вълнуват чак толкова, че е популист. Хората го одумват заради щедрите държавни поръчки, с които облагодетелства приятелския си кръг. По-крайните го обвиняват, че през последните години се е обградил с предани олигарси, които с парите и връзките си го

бетонират

на царското кресло

Особено атрактивен пример в това отношение е предприемачът Лоринц Месарош. Допреди 10-15 години той се изявява като монтажист на газови инсталации и трудно свързва двата края. След като Орбан идва на власт през 2008 г., животът на бедния бачкатор рязко се променя. Десетилетие по-късно той е нареден в топ 20 на най-богатите хора в Унгария, а през 2016 г. си купи местен телевизионен канал за 40 млн. евро.

"Стигнах толкова далеч благодарение на Господ, на късмета и на Виктор Орбан", признава си самият Месарош, чиято строителна компания е спечелила държавни поръчки за десетки милиони евро.

Само че бившият специалист по газовите инсталации и до днес не е забравил

коя ръка го

гали и го храни

Нищо чудно че неговата медийна групировка разказва на своите зрители, слушатели и читатели само хубави неща за премиера. Същото правят и медиите на другите олигарси, които се облагодетелстват от държавни поръчки.

А непослушните са вкарани в строя от медийния закон, за който вече стана дума.

Партията на Орбан прокара и спорни промени в конституцията, с които бяха тотално подчинени всички институции. В момента няма кой да се опълчи на големия началник и той ще управлява дотогава, докато му се занимава с политика и печелене на пари.

Пенсионирането

изглежда далеч,

но унгарският премиер вече е подготвил хора, които да го заместят.

Роднините му са се настанали на важни постове в държавната йерархия. Тези от родата, които не са в политиката, се издигат като мощни бизнесмени.

Такъв е случаят със зет му Ищван Тиборч. Младият мъж е завършил право, но животът му се променя на 180 градуса, след като се жени за дъщерята на премиера - Рахел.

Виктор Орбан в компанията на любимия си зет, който спечели милиони от държавни поръчки.
Виктор Орбан в компанията на любимия си зет, който спечели милиони от държавни поръчки.

Фирма на зетя печели договори за производство на улични лампи за градове и села на обща стойност 65 млн. евро.

Дори широкоскроените унгарци реагират остро, когато се разбира за солидните поръчки и Тиборч е принуден да прехвърли доходоносния бизнес на трети лица, а самият той уж се захваща със земеделие.

И така до 2016-а, когато са публикувани снимки от среща на зетя заедно с дъщерята на Орбан от посещението им в Бахрейн. Там двамата обсъждали с енергийния министър някакви проекти, за които така и не става ясно какви са точно и кой е дал разрешение на младата двойка да представлява унгарската държава при подобни преговори.

Скандалните примери с роднинските назначения са още много, но всичко е точно.

Местните избиратели продължават да гласуват за партия "Фидес", може би и защото не виждат по-добра алтернатива.

Западни анализатори твърдят, че не всичко около унгарския премиер е толкова скандално. В началото на управлението си той

намали

държавния дълг

и се погрижи за средностатистическия унгарец, намалявайки данъците. Инвестира огромни средства и в образованието, повтаряйки, че единственият ресурс на Унгария е интелигентността на нейната младеж. Но изглежда че най-много дивиденти печели именно покрай битката си с бедните, мръсните и изтощените хора, които плуват с продънени лодки към европейския бряг в търсенето на по-добро бъдеще. Те нямат никакъв шанс да припарят на унгарска територия и оттам да атакуват Австрия и по-добрата част от Стария континент.

И никакви заплахи не са способни да направят Орбан малко по-сговорчив.

Войната му с Меркел и останалите по-хуманно настроени европейски лидери тези дни още повече се ожесточи. От своята камбанария,

обградена с

бодлива тел,

Виктор Орбан предрече скорошен апокалипсис за Европейската комисия и идването на нейно място на политици, които ще направят всичко възможно да се справят по категоричен начин с бежанския поток.

Колегите му от ЕС опитаха да го убедят, че в толкова сложна международна ситуация подобни крайни изказвания вредят на общата европейска политика. Той изслуша съветите и отвърна: "Европейската комисия е враг на свободата!". Толкова по въпроса за опитите да бъде укротен унгарският премиер. Но пък личният му рейтинг в Унгария отново тръгна към върха!

Четете още:

Звезда на "Лудогорец" преби холандски дядо по български тертип

Как Каранга загуби всичко за 24 часа