Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Басейнът на хотел “Берлин”, в който 13-годишната Сара бе засмукана.
Басейнът на хотел “Берлин”, в който 13-годишната Сара бе засмукана.

- 13-годишното момиче от Германия се удави в съоръжението

на хотел “Берлин”, което било пуснато незаконно

- Четирима застанаха пред Темида, но съдът върна делото

Седем години след трагичния инцидент, при който 13-годишната Сара Ернст се удави в басейна на хотел “Берлин” на Златни пясъци, все още няма виновен. Варненската окръжна прокуратура обвини четирима мъже, но преди броени дни съдът не даде ход на делото и го върна на държавното обвинение за допълнително разследване и отстраняване на процесуални нарушения.

Трагедията се разигра на 11 юли 2011 г. Родителите на Сара били разведени и тя дошла на почивка в България с баща си Гюнтер Ернст. Двамата отседнали в хотел “Берлин”. Във фаталния ден около 11,30 ч охранителят на хотела забелязал руска туристка, която се опитвала да привлече вниманието на спасителя и на други туристи да окажат помощ на дете, което

лежало

безпомощно на

дъното на

басейна

Спасителят скочил във водата и направил опит да извади момиченцето. Той не успял, тъй като тялото било засмукано от подовия сифон на дъното на басейна.

Едва след като помпите били изключени, момичето било отделено от сифона. На мястото пристигнал екип на Бърза помощ. При инцидента имало много къпещи се деца, затова Сара не е била забелязана навреме. Когато била извадена, вече е била в кома. Веднага е откарана от реанимационен екип на болница “Еврохоспитал” в кв. “Виница”, но въпреки усилията на лекарите, починала.

Като причина за фаталния изход съдебномедицинската експертиза сочи “удавяне от вдишване на течност, потискане на жизненоважни центрове в мозъка и спиране на сърдечната дейност”.

Случаят бе поет от Варненската окръжна прокуратура. След дълго разследване бяха повдигнати

обвинения срещу

четирима

мъже за това, че са причинили смъртта на 13-годишното момиче поради “незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност”.

За инцидента пред Темида ще отговарят Кирил Ябаджиев, ръководител на отдел на упълномощен представител на дружеството - изпълнител на комплексното строителство в частта “Басейни” на хотела, Пламен Кипов, представител на строителния надзор, Александър Григоров - проектантът в част “Технологична”, за когото производството ще се гледа задочно, тъй като издирването му до момента е неуспешно, и спасителят на басейна, Мирослав Костов. По данни на съда майката на Григоров обяснила, че той живее в Канада.

Буквално ден след инцидента специалистът по водно спасяване към БЧК - Варна, Лаврентий Силов обясни, че

помпата за

пречистване на

вода в басейна

на хотела изобщо

не е трябвало

да работи

Той допълни, че пускането на такива помпи, докато има хора в басейните, е напълно недопустимо. Детето е било засмукано от тръбата, която изтегля водата през филтъра за пречистване. Отворът е бил без предпазна решетка, недостатъчно широк и така се е образувало голямо налягане, което детето не е могло да преодолее.

Същия ден от общинската администрация обясниха, че хотелският басейн работел незаконно, съоръжението е вътрешно, не било проверено и би трябвало да бъде празно. От община Варна обясниха след инцидента, че от хотела са подали молба за откриване на съоръжението на 24 юни. Крайният срок за посещение от междуведомствената комисия е 14 юли, т.е. в момента на инцидента те не са имали разрешение за работа, въпреки че са осигурили всичко необходимо, включително и воден спасител.

Басейнът на хотел “Берлин Голдън бийч” е един, но от три независими части. Обектът е завършен през 2001 г., а поддръжката му е била грижа на хотела.

Разследването продължи цели 7 г. преди Варненската окръжна прокуратура да внесе 10-те тома с материали в съда и да бъде насрочена дата за гледането му по същество. Процесът обаче така и не стартира. Съдът прецени, че

прокуратурата

е допуснала

съществени

нарушения

на процесуалните правила в досъдебното производство, довели до ограничаване на правата на наследниците на починалото момиче и на подсъдимия Александър Григоров.

Според съдебния състав държавното обвинение не е представило никакви доказателства за наследници на Сара Ернст, което нарушава тяхното право да правят искания, възражения и всякакви други действия. Второто съществено нарушение е, че не са правени опити да бъде открит и уведомен подсъдимият Григоров, че срещу него се води разследване. Проектантът е привлечен задочно в качеството на обвиняем.

Адвокатът на строителния надзорник Кипов пък възрази, че клиентът му не е имал възможност да се запознае с всички документи по време на досъдебното производство и това е нарушило правата му.

“Всичките десет тома по делото са предоставени още в началото и самият Китиков е заявил, че се е запознал с тях. Що се отнася до близките на Сара - бащата на момичето е уведомен и от служителите на вътрешното ни министерство, и от съда, че делото навлиза в съдебна фаза. В телефонни разговори той отказа да присъства при внасянето на обвинението и в съдебно заседание.

Няма да търсим

близките на

момичето,

а ще изпратим европейска заповед за разследване в Германия с молба да получим документация, от която да е видно кои са наследниците на момичето освен бащата. Вероятно е да бъде поискан разпит на бащата, за да бъде още веднъж процесуално закрепено становището му дали желае да присъства на следствените действия в България. На този етап не са предявени и граждански искове. Това беше допреди дни. След като делото бе върнато, не се знае дали родителят няма да иска да участва в процеса като частен обвинител”, обясни за “24 часа” наблюдаващият прокурор Радослав Лазаров.

“Извадили са момичето едва когато са спрели помпите. След това спасителят е провел реанимационни мероприятия до идването на медицинския екип. Затова и обвинението му е по леката алинея. След деянието е направил всичко зависещо от него, за да предотврати настъпилите последици” , каза Лазаров.

Представителят на строителния надзор Пламен Кипов обяви лаконично, че не той, а фирмата по надзора и нейните управители трябва да бъдат призовани пред съда. “Това, което зависи от мен и е от моите правомощия, съм го изпълнил. Имало е нарушения, които обаче не са моя отговорност. Има правила в строителството, които са нарушени, и въпреки това басейнът е пуснат в експлоатация.

Моята съвест

е чиста”

Друг от обвиняемите - Кирил Ябаджиев, категорично отказа да бъде сниман и се скри от камерите, но заяви: “Считам, че моите права са нарушени в досъдебното производство. Напълно съм уверен в чистата си съвест. Тук не са всички обвиняеми, които трябва да бъдат”. Единствено спасителят отказа всякакви коментари, въпреки че неговото обвинение е най-леко.

След като делото бе върнато обратно на прокуратурата, не е ясно кога ще бъде внесено отново в съда.

Определението може да бъде обжалвано и протестирано пред апелативния съд във Варна, но засега страните нямат такова намерение. Защитниците на обвиняемите са доволни от връщането на делото, а прокуратурата смята да изпълни всички препоръки на съда, за да може процесът да стартира без процесуални пречки.

Двама от обвиняемите - спасителят Мирослав Костов (вляво) и Пламен Кипов, представител на строителния надзор, в съдебната зала
Двама от обвиняемите - спасителят Мирослав Костов (вляво) и Пламен Кипов, представител на строителния надзор, в съдебната зала