Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

За да бъде завзета цялата сграда, завеждат незаконно иск със стара дата в съда в Никопол. Магистрати в столицата гледат делото въпреки установената фалшификация.

Ще бъде ли построена нова 16-етажна сграда в тоталния център на София, на 50 метра от президентството и върху градинка, под която се намира градската резиденция на Константин Велики в рамките на антична Сердика?

Зад проекта стои варненският бизнесмен Янко Иванов, същият, който неотдавна попадна във вихъра на скандала с Царските конюшни в София.

След като се разбра, че ги е придобил на скандално ниска цена и с намерение да ги застрои с жилищни блокове, въпреки статута им на паметници на културата. В интервю за "168 часа" (прочети коментара му на 4-та и 5-а стр.) самият той не отрича за архитектурния план за новата сграда на пресечката на улиците "Съборна" и "Леге", но твърди, че идеята е замразена заради съдебен спор между други собственици в сградата и външна фирма с претенции върху партерния етаж.

Проектът, с който в. "168 часа" разполага (виж скиците вдясно), обаче предвижда нещо повече от замяната с нова на сега съществуващата сграда, в която в момента се намира Окръжната прокуратура. Според архитектурния план идеята е да се застрои и градинката отпред, под която между другото се намира градската резиденция на Константин Велики.

Същият, който обичал да казва "Сердика е моят Рим", докато обикалял т. нар. "Константинов квартал" между днешните улици "Позитано", "Калоян" и "Леге". Това обаче се случвало малко след 324-та година.

Цели 18 века по-късно Константин Велики не е така актуален както Янко Иванов, античните руини са под земята, а върху парцела на някогашната римска резиденцията на регулационната карта на съвременна София има червен надпис - "За обществено строителство".

Какъв обаче е проблемът да стартира амбициозният архитектурен проект зад президентството?

Проблемът е, че през 2005 г. Янко Иванов придобива сградата на "Булгарплодекспорт", но не и на магазините на партера. За тях започва една тиха съдебна битка, в която ние изобщо не твърдим, че варненският бизнесмен е замесен пряко или косвено.

Но видно от десетки документи по случая, с които "168 часа" разполага, става въпрос за една война с всички средства, в която се оказват скандално замесени много магистрати и един цял съд в провинцията, който действа в случая като частен.

която илюстрира разпада на съдебната система и как правото в България е различно за всеки.

Но как започва цялата история, като изключим частта с римския император Константин Флавий? През 1999 г. Христо Киров и съпругата му арх. Теодора Джерманова-Кирова сключват договор със Столична голяма община за

замяна на 6 апартамента в София плюс парична вноска срещу въпросния магазин на ул. "Съборна" номер 7. Той е с площ от 240 квадратни метра на партера и 50 квадратни метра в сутерена.

Останалата част от сградата е собственост на "Булгарплодекспорт". Магазинът долу обаче още след построяването й през 1963 година е предаден от държавата за стопанисване на общината, което е видно от документ, с който Кирови разполагат. Това става и причина техният договор за покупка през 1999 г. да бъде именно с общината.

След като се сдобиват с имота, семейство Кирови правят там ремонт, оформят търговски комплекс и започват да го отдават под наем. Точно имотът става повод 6 години по-късно те да се запознят лично с митичния варненски бизнесмен Янко Иванов.

През лятото на 2005 г. на едно от последните заседания на правителството на Симеон Сакскобургготски се възлага на Министерството на икономиката да подготви продажбата на сграда на "Булгарплодекспорт", построена през 1963 година на ул. "Съборна" номер 7 в София.

Сделката е уредена буквално за дни и така на 11 юли 2005 г. Алипи Алипиев с фирма "Алинекс" ЕООД става собственик на 6-етажната постройка (с изключение на магазините на партера). Сделката е за 1,1 милиона лева, при положение че данъчната оценка на сградата дори и в самия нотариален акт за продажбата е 1,8 милиона лева.

Дребна подробност на фона на последващите действия на щастливия собственик. Какви са те, четете в хартиеното издание на "168 часа".

Идеята за строежа на новата сграда беше наша обща с Кирови, но тя пропадна, когато се оказа, че те не са собственици на партера, обяснява финансистът.

-Г-н Иванов, вярно ли е, че вие стоите зад атака и съдебно дело срещу собствениците на партерен имот на ул. "Съборна" 7 в София - семейство Кирови, с което целите да придобиете цялата сграда и да построите много високо здание на същото място?

- Истински шокиран съм от това, което казвате. Първо, държа да уточня, че идеята да се строи нова сграда на ул. "Съборна" 7 е наше общо намерение със семейство Кирови.

След като придобих останалата част от сградата, се запознах с тях, имахме различни срещи и проектът за тази нова сграда бе една от идеите, които обсъждахме многократно.

- Те ми донесоха копие от архитектурния проект...

- Да. Тогава ние подадохме документи в район "Оборище", проучвахме законовите възможности за този строеж, но всичко приключи в момента, в който се оказа, че те не са действителни собственици на магазина на партера. Мисля, че още през 2006 г. се оказа, че те са го придобили незаконно от Столична община и аз нямаше как да си партнирам с тях в този проект, който логично беше замразен.

- А вярно ли е, че вие стоите зад кампания срещу тях, при която дори е заведено по незаконен начин дело в районния съд в Никопол?

- Ако те са ви казали, че съм ги рекетирал и притискал, аз моментално ще заведа дело срещу тях.

- Не, не са казали подобно нещо, но смятат, че вие стоите индиректно зад съдебното дело срещу тях.

- Това абсолютно не отговаря на истината. Аз дори не съм страна по това дело. Дори не съм ги виждал от много отдавна. Преди известно време г-н Киров потърси среща с мен, но аз бях в болница със здравословни проблеми и нямаше как да му обърна внимание.

Неотдавна пък имахме проблем, защото от фасадата на нашата сграда бяха паднали плочки върху тротоара, не знам дали сте я виждали, но тя не е в особено добро състояние.

Тогава аз изпратих хора, които да ремонтират проблема и да отстранят щетите. Наложи се дори да се ползват алпинисти, доколкото помня. След ремонта пратих долу хора при Киров, за да си плати той неговата част, тъй като фасадата по закон е обща собственост.

- Какво се случи тогава?

- Ами Киров отказа да плати каквито и да е било пари. Тогава аз прецених, че това са дребнави хора, които дори не се грижат за собствеността си, и реших оттукнататък въобще да не ги търся.

- А водите ли наистина война срещу тях?

- Не водя война срещу никого. И мога да ви кажа категорично, че никога не съм имал намерение да купувам магазина им на "Съборна".

Пак ви казвам, аз дори не съм страна по съдебното дело, което се води срещу тях. Нямам нищо общо.

Ако видите как те са се сдобили с този имот, ще ви станат ясни много неща. Имахме общи проекти, но те отпаднаха. Дори този материал, който подготвяте в момента, ми изглежда като поръчка срещу мен.

- Само така ви изглежда. Както и в скандала с Царските конюшни, в който бяхте замесен, и тази идея да разрушите сграда в центъра на София и да построите небостъргач на нейно място е тема със силен обществен интерес. И на такива случаи трябва да се дава гласност. Вие също имате възможност да коментирате.

- Вижте, аз скоро ще навърша 55 години и ви гарантирам, че никога през живота си не съм направил нищо незаконно. Дори и да имам идея да строя нещо, то ще се случи след съответните разрешения на отговорните институции. Нищо не съм правил и няма да направя извън закона.

- И с придобиването на Царските конюшни на толкова ниска цена ли е така?

- И в придобиването на Царските конюшни няма абсолютно нищо незаконно. Може и на някого цената да изглежда ниска, но тя е абсолютно законна.

И нека не забравяме, че с този имот аз като предприемач поемам голям риск, тъй като там има много сгради с различен статут и собственост, които не са мои. И накрая може да се окаже, че аз не мога да строя нищо там и ще загубя много пари. Но това си е абсолютно мой проблем.

- Но скандалът е голям, защото тези сгради са паметници на културата, а вие искате да строите там жилища.

- Смятам, че срещу мен винаги се прилага двоен скандарт. Винаги, когато се случи нещо с моя инвестиция, аз съм поставян в центъра на скандала, но никой никога не казва какво нарушение на закона съм направил. А аз не съм нарушил нито едно правило или закон.

Много хора построиха какво ли не в Борисовата градина, но нито журналисти, нито прокуратура, нито община се занимават с тях. В Борисовата градина не остана дърво.

Построиха американското посолство, но никой нищо не казва. Направиха английското посолство и затвориха ул. "Московска" с огромни бариери. Там сега никой не може да премине, но всички мълчат. Никой нищо не им казва.

- Но във вашия проект за строеж на ул. "Съборна" е предвидено да се застрои на 100 процента и градинката отпред...

- Значи когато аз някъде смятам да застроя градинка, винаги става много страшно, а когато други хора го правят - не. Пак ви казвам - не остана дърво в Борисовата градина, но никой не реагира, а когато Янко Иванов смята да строи в тази градинка, която между другото е 200 квадрата и принадлежи към имота ми, става невероятен проблем.

Видяхте какво се случи и с бившето кино "Сердика", което е в същия район като Царските конюшни. Събориха го и там се строи огромен хотел, но това не се коментира от никого.

Пак ви казвам, спрямо мен се прилага двоен стандарт, което е несправедливо.

Четете още:

Пожар в София – горяха "Царските конюшни" (Видео)

Обезопасяват „Царските конюшни”, няма пострадали при пожара