Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

България тръгва на битка с фалшивите новини. Наш професор заедно с екип от Катарския институт по компютърни изследвания и Масачузетския технологичен институт разработват система, която ще идентифицира тролове, медии, които разпространяват фалшиви новини, и ще проверява достоверността на информации. Повече за проекта - на 17-а стр.

България е на дъното на класацията по критичност към фалишивите новини, заемайки 30-о място от 35 държави в Европа. Заедно сме със Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина и Албания. Лавината от фейк нюз никога не е спирала, но очевидно границата бе премината на 23 юли, когато стана ясно, че в борбата с невярната информация ще се включи и ДАНС. Това решение взе Министерският съвет, след като се наложи да оборва слуха, че евтаназията на животни в Странджа заради установената чума всъщност била, за да се обезлюди районът и да се заселят там мигранти. Твърдението дойде от

организаторите

на протеста

на животновъдите миналата седмица, когато няколко пъти те обявиха, че управляващите са поели таен ангажимент да приемат 150 000 мигранти, които щели да бъдат заселени в Странджанско.

Около темата с евтаназията на животни, за която вече две седмица продължава да се говори, се появиха и още няколко лъжи. Една от тях бе, че убиването им ще помогне на Турция да "отхапе" парче от България. Друга пък се разпространи от съмнителния сайт "bulnova5.wordpress.com" и то ден след като стана ясно, че ДАНС ще разследва фалшивата информация. "Баба Дора, чието стадо бе убито, почина", бе гръмкото заглавие, което пусна "bulnova5.wordpress.com".

Писачът на бруталната измислица дори посочи ден и час на погребението на жената, към чиято съдба бяха ангажирани хиляди. Фалшивата новина за смъртта й предизвика стотици коментари в интернет, а някои дори започнаха да се организират на групи, за да пътуват до родното й село Шаркова, където да я изпратят в последния й път. Много по-малко бяха коментарите на хора, които пишат, че са проверили информацията и тя се е оказала невярна.

Всъщност България има

богат опит с

фалшивите новини,

които много бързо се трансформират в скандали. Неотдавна тяхна жертва стана и премиерът Бойко Борисов, за когото в края на юни гръцки сайт писа, че си е купил скъп остров. Той самият призова българските медии да проведат разследване по повод изнесената информация и увери, че ако това се окаже истина, ще подаде оставка.

"Умолявам ви, не ми забърквайте името в подобни неща, аз имам семейство и те гледат", заяви той на едно от заседанията на МС.

Скандалът се разрасна още повече, след като бе свалено и предаването на Милен Цветков, в което по-рано бе анонсирано, че ще се обсъжда именно слухът за купуването на острова. Тогава Борисов бе нападнат и че е наложил

цензура

върху медията,

но той категорично отрече това.

"Нито аз, нито който и да е от екипа ми е оказвал намеса в редакционната политика на Нова тв или която и да е медия - написа той в социалните мрежи. - Медиите имат свободата да пускат каквото преценят. Апелирам да се изясни истината с неизлъченото предаване и да спре да се намесва името ми. Цензурата и автоцензурата са еднакво пагубни за журналистиката. Нищо не се крие от моята дейност." От медията уточниха, че са спрели предаването заради

липса на баланс

в позициите

- липсвала е другата гледна точка.

Премиерът определи като "фалшива новина" и приписваната му афера с манекенката Борислава Йовчева. В социалните мрежи се разпространи видеоклип, публикуван от инициативата "Да спрем разграбването на България", в който името на Бойко Борисов бе забъркано с покупката на луксозен имот в Барселона и афера с красивата Борислава, която е сестра на футболиста Станко Йовчев. Министър-председателят тогава каза, че не познава въпросната Борислава и че няма дете от нея, каквито спекулации се появиха в публичното пространство.

Кой още стана жертва на фалшивите новини, четете в печатното издание на "168 часа".

Четете още:

Баба Дора от Шарково: Никой не е взел втора проба. Как са констатирали, че моите животни имат чума?

Арестуваха жена, протестираща в Малко Шарково срещу евтаназията на животни (Видео)

Борисов: Давам оставка, ако е истина, че имам гръцки остров (Видео)