Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тя осъзнава, че няма нито да се омъжи, нито да има деца

НАСА подготвя 17-годишно момиче да стане първият човек на Марс. За да изпълни това обаче, Алиса Карсън трябва да мине сложен курс на обучение и да направи жертви с личния си живот, като тази никога да не се омъжва и да има деца.

Алиса Карсън е момиче чудо.

Тя е най-младият приет в космическата академия

PoSSUM и я завършва с отличие. Освен това учи четири езика - английски, френски, испански и китайски. Стриктна е, изпълнителна и посветена на мисията за изследване на Космоса. Тя е и първият човек, който посещава всички 14 центъра на НАСА и завършва всички тренировъчни лагери за младежи. Затова и получава право да бъде подготвяна за полет до Марс. Това ще се случи обаче едва през 2033 г. Дотогава Алиса има да покрива още много изпити и тестове. За момента тя има нужното здраве, психическа стабилност, интелект и смелост, но има още много да учи и да усвоява, за да може да поеме отговорността да е първият човек на Марс.

17-годишното момиче от Батън Руж в Луизиана признава, че

от съвсем малка мечтае да стане астронавт

и винаги се е възхищавала на жените, избрали тази професия. Тя участва в множество публични изяви и лекции, за да насърчава много деца да тръгнат по нейния път и да се насочат към сектор, който ще бъде много важен в бъдеще – а именно космическите изследвания. Карсън подчертава, че всеки трябва да се бори за мечтите си.

В интервю за UPROXX Алиса споделя, че за първи път е обзета от идеята да отиде на Марс още когато е едва на три години. Баща й Бърт Карсън си спомня: “Още съвсем малка тя дойде и ме попита дали хората са били на Марс. Обясних й, че сме били на Луната, но не и на Марс. Но също така и че нейното поколение е това, което ще трябва да го постигне. Днес е странно, като си помисля, че отглеждам дете, което някой ден

трябва да насърча да напусне планетата ни

Като баща това означава, че е възможно да имам момичето си до мен за още петнайсетина-двайсет години и след това може би няма да я видя никога повече. Много е тежко, но един баща трябва да подкрепя детето си в неговите мечти. Особено когато те са толкова големи. Те са по-големи от мен, по-големи дори от нея.”

“Ще бъде незабравимо преживяване

Да отидеш и да кацнеш на друга планета. Дори и вариантът да е да стигна до Марс и никога да не се върна, пак ще участвам в мисията. Колкото и да е голям рискът, си струва. Да отидем до Марс, е само началото. То ще ни даде възможност някой ден да напуснем тази планета, ако се налага”, категорично е 17-годишното момиче.

То разкрива, че се чувства съвсем обикновена тийнейджърка и че прави всичко, което и връстниците й. Разликата е в това, че всеки ден тренира, за да стане астронавт. Но Алиса не го възприема като нещо необичайно, а просто като

една мечта, която

се бори да сбъдне

Карсън сама се определя като много съсредоточена върху целите си и вярва, че това е най-важното за постигането на каквото и да е – да си готов да се трудиш всеки един ден.

“Космосът е много опасно място и наистина ще ми се наложи да жертвам много заради тази своя мечта – разкрива Алиса, - но тя е важна не просто за мен, а и за толкова много хора. Голямата цел на мисията до Марс ще е планетата да може да бъде видоизменена така, че да е възможно да се превърна във втора Земя, в наш нов дом, а това е много по-важно от мен самата.”

Нейната най-добра приятелка Камил Тревър разкрива, че Алиса често казва, че осъзнава, че

няма да може

да се омъжи, нито

да има деца

“Това ме натъжава. Заради самата нея, но и заради самата мен, защото осъзнавам, че тя някой ден ще ме напусне, че ще трябва да се разделим.”

Близките на Алиса са категорични, че тя винаги е искала да лети в Космоса и самата възможност това да стане реалност я прави толкова щастлива, че те не биха се осмелили да й откраднат това щастие заради собствените си страхове.

Самата Алиса настоява: “Не можеш да си позволиш някой да ти отнеме мечтите. Колкото и странни, невъзможни или налудничави да са те. Те са твои и е твое задължение да се бориш за тях всеки ден.”

Четете още:

НАСА: На Марс има органични молекули, това може да е знак за живот (Видео)

Какво още ще пада от небето? Дори Международната космическа станция може да се стовари на Земята като “Тиенгун-1”