Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ген. Димитров в директорския кабинет в София
Ген. Димитров в директорския кабинет в София

Генерал Драгомир Димитров вече се готви за консулската дейност в Мюнхен, 49-годишният Атанас Атанасов пое

В понеделник вечер се събраха всички шефове на спецслужби и ключови оперативни работници, за да изпратят директора на Държавна агенция “Разузнаване” (ДАР) Драгомир Димитров и да посрещнат наследника му - Атанас Атанасов.

Логично от тази дискретна сбирка не излезе информация. Разбра се само, че президентът Румен Радев е подписал двата указа - за освобождаване и назначаване, с което е дал зелена светлина за смяната на караула в българското разузнаване. Преди часове в държавната агенция е получен вторият указ, с който Атанасов вече официално е разузнавач №1 в България.

Вероятно някъде в архивите на спецслужбите датата 23 юли 2018 г. ще остане като последния работен ден в разузнаването на генерал Драгомир Димитров. Един фен на всичко немско - от желязната дисциплина до студената бира, ще бъде наследен от един впечатляващ експерт за Балканите.

Смяната става тихо и безпроблемно -

и двамата са

продукти на

българското

разузнаване с

високо качество

И двамата - Драгомир Димитров и Атанас Атанасов, са известни сред колегите си, че мълчанието си навън, извън агенцията, компенсират с качествена информация в помощ на държавата.

Разузнавателните информации по линия на външното разузнаване и икономическата сигурност се изпращат на 57 адреса в България - президент, премиер, вицепрезидент, министри, главен прокурор, ДАНС, НСО, ръководители в отбраната, МВР...

Изборът на Атанас Атанасов, за когото се знае много малко, е бил направен лично от министър-председателя. Почти година Бойко Борисов търси в агенцията за разузнаване достоен заместник на Драгомир Димитров.

Какво е общото между генерала и наследника му?

Разузнавачи от кариерата с 10-годишна разлика във възрастта. Димитров е 59-годишен, а Атанасов е на 49.

Родени са извън столицата - бившият вече разузнавач №1 е от Павликенския край, а настоящият директор на Държавна агенция “Разузнаване” е роден в Асеновград. И двамата имат по две деца.

Велико Търново е

точката, в която

са получили

своето висше

образование

Първият започва да учи българска филология във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”, но се дипломира като немски филолог.

Вторият е офицер от Висшето военно училище “Васил Левски”, специалност “Радиоразузнаване”.

Атанас Атанасов освен че е съименник на контраразузнавача Атанас Атанасов, преминал да играе в отбора на политиците, работи в разузнаването от 1995 г. и е ръководил един от оперативните отдели в разузнаването - Балканите.

В професионалната му биография се споменават владеенето на гръцки език и използването на сърбохърватски и руски.

Преди около 100 дни той бе издигнат до заместник на генерал Димитров, което даде знак, че изкачва сигурно стъпалата към първия пост в държавната агенция.

За първи път на върха ѝ един след друг застават двама професионалисти, които

съумяват да

стоят

на здравословно

разстояние от

всички политици

След 10 ноември СДС изстреля юриста Димо Гяуров, после БСП заложи на Бриго Аспарухов, който сега е един от факторите в столетницата. Георги Първанов избра Кирчо Киров, който се задържа най-дълго в службата, но и предизвика най-сериозния трус за доверието в нея.  

Главната квартира на българското външно разузнаване, която се намира на ул. “Хайдушка поляна” в София
Главната квартира на българското външно разузнаване, която се намира на ул. “Хайдушка поляна” в София

Всъщност генерал Киров също като Атанас Атанасов бе експерт на тема Балкани и най-вече за Албания и Сърбия.

През януари 2018 г. Киров получи 15 години затвор по две накателни дела за присвоени милиони от разузнаването.

Наследникът му генерал Драгомир Димитров нито веднъж не си позволи публично да говори за този скандал, който дискредитира спецслужбите.

Експерти по сигурността, които следят процесите в Държавна агенция “Разузнаване”, признават и оценяват усилията на Димитров да възстанови разклатения авторитет на службата и

да върне тихо

разузнаването

на полето на

професионализма

Той често може да бъде видян, но не разпознат на срещи в различни посолства. Например дипломатите от Арабския свят са едни от хората, които често са говорели с генерала за опасностите на днешния свят.

Димитров не е просто първият директор на ДАР, назначен с указ на президента Росен Плевнелиев, но и един от идеолозите на закона за агенцията, който е приет в парламента през октомри 2015 г.

Тогава разузнаването премина от подчинение на държавния глава към министър-председателя. Новият закон за ДАР задължи агенцията да предоставя еднаква по обем и съдържание информация на трима души в държавата - президент, председател на парламента и премиер.

При един от словесните дуели в парламента между депутата от ДСБ Атанас Атанасов и Бойко Борисов премиерът лаконично, но категорично дава да се разбере, че се “доверява на Драго Димитров” за професионалните му решения. С това споменаване на името в пленарна зала се изчерпва обичайната политическа подозрителност по адрес на спецслужбите.

Никой обаче не може да спре политическата глупост като тази на Таско Ерменков от БСП, който дари разузнавач №1 през 2017 г. с втори братовчед - премиер.

Тогава пред “24 часа” развеселен Димитров напомни, че той е роден в Павликенско, а Борисов на 240 километра от това място - в Банкя.

Колеги на генерала, чиято кариера започва във Велико Търново, обещаха да изпратят на Ерменков родословното дърво на Димитров, за да покажат, че службите събират достоверна информация за разлика от парламента.

Изстрелването на

Димитров сред

големите в

спецслужбите

стартира в

последния

работен ден

на 2001 г.

- 31 декември. Тогава главният секретар на МВР Бойко Борисов пристига във Велико Търново и на неформален брифинг изхвърля шестима началници на регионалната полицейска дирекция.

Местните журналисти си спомнят как Борисов посочва изненадващо Димитров, който по това време е служител на Националната разузнавателна служба в регионалното бюро в града.

За малко повече от две години, в които управлява търновската дирекция, налага нов стил.

В старата столица още се помнят удари срещу автомафията, когато бивш началник на търновския КАТ бе уличен в регистрация на крадени в чужбина и обявени за издирване от Интерпол луксозни автомобили. Конфискувани бяха десетина лимузини с пренабити номера. Бе разкрита афера за стотици хиляди долари с памук от държавния резерв. Под ръководството на Димитров бе разбита и схема за изнудване на турски търговец със складове в старата столица. Едно от първите внушителни източвания на ДДС бе спряно от търновската полиция по онова време.

Димитров за първи път направи албум на основните фигури в местната престъпност и опасните бандити и освети лицата им пред медиите.

Следват още стъпала до най-високото в разузнаването.

Мълчаливият

генерал

всъщност

направи

най-много за

публичния образ

на агенция

“Разузнаване”

В сайта, който през 2016 г. е направен по подобие на големите световни разузнавания, и днес може да бъде открита една необичайно емоционална за спецслужбите обява с изисквания за бъдещи разузнавачи:

“Разузнаването не е обикновена професия, а значима кауза, на която посвещаваш живота си. Нашата работа не се изчерпва с понятието “работен ден”...Нашата професия изисква комплекс от задълбочени знания, високи професионални и лични качества, идеализъм и патриотизъм. В тази отговорна и вълнуваща работа успяват най-добрите. Ако вярвате, че сте един от тях - вижте как можете да станете част от екипа на ДАР.”

Когато близки приятели описват Драго Димитров, посочват умението му

тихо, без да

вдига шум около

себе си, да прави

забележителни

неща

Затова и новината, че шефът на Държавна агенция “Разузнаване” се готви за генерален консул в Мюнхен, се приема като следваща стъпка към осъществяване на едно желание на генерала - да се върне в дипломацията.

Преди повече от 10 години той вече бе в екипа на посланик Меглена Плугчиева в Берлин. Преди седмица на закрито заседание правителството одобри новото назначение и така Драго Димитров слага точка на една повече от успешна кариера в спецслужбите. Както обикновено мълчи за тази смяна на професиите.

Цветан Цветанов, председател на вътрешната комисия в парламента: Две професионални назначения без политически сделки

Изборът на генерал Драгомир Димитров през 2012 г. за началник на разузнавателната служба и новият избор на наследника му Атанас Атанасов като директор на Държавната агенция “Разузнаване”, са две професионални назначения, които бяха направени без политически сделки.  

И това е истинско държавническо поведение! На министър-председателя, който търси и посочи професионалист, а президентът одобри избора, без да се правят консултации и сделки.

Генерал Димитров познавам от 2001 година, когато Бойко Борисов бе главен секретар на МВР, а аз работех в неговия екип. По онова време той беше служител в българското разузнаване. Борисов комплектуваше регионалните дирекции на вътрешните работи и предложи Драгомир Димитров за Велико Търново, където той е учил и работил. Опитът му точно в разузнавателни операции, в работата в екип, помогна много да осъществи съвместни успешни операции с полицейските служби в Габрово, Плевен, Русе.

Генерал Димитров е известен с мълчанието си и ограничените публични изяви. В същото време обаче той работи много ефективно с евро-атлантическите партньори и трети страни.

По време на консултативните съвети по национална сигурност генерал Димитров представяше много задълбочени анализи и информации за критични ситуации в света, с които помогна за вземането на важни и правилни управленски решения в България.

Сестрата Ваня Антонова, председател на общинския съвет в Павликени:

Драгомир е много толерантен и търпелив, не е нервен, агресивен. Много е отговорен и старателен. Такъв беше още като ученик и като студент. Това се пренася в професията.

Имахме щастливо детство при нашите баби. Родителите ни са живи и той идва да ги вижда при всяка възможност. От дете искаше да е полицай и разузнавач, преследваше мечтата си и я постигнал до върха в спецслужбите.  

Сега е време да се отдаде на други неща и знам, че ще се справи. Това е нещо осъзнато, може би е естествено да направи друга крачка в живота си, Всъщност дипломатическата кариера е нещо много по-различно - пътуваш, общуваш с много хора, помагаш им, просто леко се измества центърът. Надявам се напрежението на новата длъжност да е по-малко. Работата му е доста напрегната особено за човек, който я върши отговорно. Това напрежение не го промени като човек, но се отразява на здравословното му състояние.

Ректорът на Великотърновския университет проф. Христо Бонджолов:

С Драгомир заедно започнахме да учим българска филология във Великотърновския университет. След това той се прехвърли немска филология. Имали сме много хубави моменти заедно - бяхме млади, бохеми, правехме и много глупости.. Тогава приятелствата се изграждаха по този начин - много дълго време прекарвахме заедно и това ни накара с годините да запазим близки отношения.  

Пътищата ни се разделиха, но генералът никога не е късал връзката с университета. Скоро участва в кампаниите за набиране на средства за строежа на университетския храм.

Мисля, че назначението му е добър финал на добра кариера и началото на нещо ново - дипломацията. Все пак той е специалист с немски език. Работил е в Германия, добре е подготвен.