Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

l По-голямата част от бизнеса със свинско месо фалира

l През 2001 г. фермери в Англия се самоубиват, след като шап покосява 10 милиона животни в страната

Избиването на стотици животни заради навлязлата на нашата територия чума предизвика масова истерия сред българите. Хиляди се втурнаха да защитават животновъдите, чиито животни трябваше да минат под ножа, твърдейки, че има и друг начин да се предпазят стадата от разрастващия се вирус. Но такъв няма - оказва се, че в цяла Европа, а и по целия свят епидемии сред животните в стадата избухват редовно, а хиляди биват избивани превантивно, без от това да бъде създавана световна трагедия.

Според законите, приети от Европейския съюз, всяко животно в периметър 3 километра, независимо дали болно или не, трябва да бъде убито, за да се предпазят фермите и хората от по-фатални последици, а именно - неконтролируемо разпространяване на болестта по добитъка, неговото измиране или заразяване на хората с опасни за тях вируси.

Ако тези мерки не бъдат предприети, то на страната, в която е избухнала епидемията, се забранява износът на месо и млечни продукти като цяло, а това представлява проблем за цялата държава, не само за фермата, от която е тръгнала заразата.

Затова при появата на болести при животните хората по света реагират мигновено и никой не разбира за техния проблем.

В началото на 2000 година се появява птичият грип, който мутира в H5N1 и се превръща не само в опасен за пернатите, но и за хората. За да не се стигне до масова пандемия, милиони здрави птици бяха избити. Между 2003 и 2006 година 200 млн. кокошки, патици и гъски бяха евтаназирани в Азия, Африка, Европа и Близкия изток.

През април 2004 г. 19 млн. птици са убити

заради епидемия от птичи грип в Канада. Три години по-късно в Съфолк, Великобритания, 159 хил. пуйки са евтаназирани, а други 160 хил. животни в Германия, също намират смъртта си.

След като пет случая на птици умрели от грипа, са регистрирани в Япония през януари 2011 г., 400 хил. пернати са заклани. През април същата година епидемия избухва в Южна Африка и води до смъртта на поне 10 хил. щрауса с превантивна цел, за да се предотврати нейното разпространяване.

През изминалата 2017 година Филипините за първи път се сблъскват с вируса на птичия грип. Той се появил първо във ферма в Сан Луис, а след това се разпространил в пет други обитания в съседство. Умират близо 37 хил. болни пернати, преди властите да обявят над 1 км карантинна зона, след което избиват и заравят около 200 хил. птици, независимо от техния вид.

Всички тези животни, независимо дали са действително болни, здрави или податливи на заразяване, се смятат от индустрията за рисковани отпадъци, а като такива се счита за необходимо да се убиват и да бъдат изгорени възможно най-скоро.

Поради факта, че епидемията трябва да бъде предотвратена възможно най-бързо, а броят на животните, които трябва да бъдат умъртвени, е значителен, работниците са задължени да използват най-евтиният метод за евтаназия, без да отчитат като фактор страданията, които причиняват на живите организми.

България също премина през сътресението, което донесе птичият грип, но по-тежко се прие от фермерите вестта за разпространението на шап. Това е болест, която плаши абсолютно целия бранш навсякъде по света. Прасета, крави, свине, овце, всички заболяват от нея, а една от

най-големите епидемии

във Великобритания бе именно от шап.

През 2001 г. над 10 милиона животни в Обединеното кралство са убити. 6,2 милиарда паунда загуби струва това на държавата. Пораженията върху фермерите и всички, свързани с тях, са огромни - регистрирани са дори случаи на самоубийства след клането.

Месец по-късно във Франция властите оповестяват намеренията си да убият 30 хил. овце, които може да са били в контакт със заразата тръгнала, от Англия. Впоследствие, бройката нараства до 50 хил.

Няколко години по-рано, през 1997 г., шап плъзва по прасетата в Тайван. По 200 хил. животни се избиват на ден, а в края на разпространението на епидемията

4 млн. трупа

са изгорени

или заровени дълбокото в земята.

Ноември 2010 г. е месецът, в който Южна Корея осъзна, че на нейната територия се разпространява опасният вирус, ала не взема мерки навреме. Няколко месеца по-късно, през 2011 г., 1,4 милиона прасета са изгорени живи. Същата смърт следва и за над 100 хил. крави и кози в азиатската държава и нейната съседка Япония.

Във Великобритания всъщност кризите са много. През 2000 година там започва разпространението и на болестта "луда крава" и 4,4 милиона говеда са избити. А от съвсем скоро Англия се бори и с вируса, който застрашава България откъм Румъния - африканската чума.

Тя заплашва абсолютно цялата индустрия, отглеждаща и разпространяваща свинско месо, от тотално изчезване. 280 случая на заразени прасета са регистрирани в Полша, словашките ловци пък имат разрешение да стрелят на месо, за да не се разпространява заразата. Чумата е стигнала до Молдова и Франция, а сега е на прага на Германия.

Миналата година африканската чума щеше да се разпространи и в Чехия, след като една от пробите се оказа положителна. Ала властите реагираха навреме и обявиха 10-километров карантинен периметър, в който попадна и една ферма с над 5 хил. прасета. Всички те бяха избити.

Две години по-рано, през 2015-а, 22 хил. прасета са заклани в Естония, за да се спре бързото разпространение на заразата.

Цените на месото

се сриват

и повече от една трета от свинефермите фалираха.

По света всяка година биват избивани милиони животни вследствие на един или друг вирус. А това, което заплашва България днес, ако чумата се разпространи сред добитъка, е наистина страшно - води до тотален колапс на бизнеса със свинско месо в страната.