Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пожарът взе живота на над 60 души. СНИМКИ: РОЙТЕРС
Пожарът взе живота на над 60 души. СНИМКИ: РОЙТЕРС

l Пострадалата българка е без опасност за живота

l Над 74 души са загинали, а 187 са пострадали

Бушуващата огнена стихия от понеделник в Атина взе живота на над 74 души и рани повече от 187, сред които и българска гражданка. Тя е с изгаряния, но е без опасност за живота.

Повечето от жертвите са попаднали в огнен обръч

в туристическото градче Мати, на 40 км северозападно от Атина. Свидетели на трагедията твърдят, че има хора, изгорели хора в колите и в къщите си. Овъглени са цели семейства. Майки, прегърнали децата си, са на пепел.

Интересното е, че все още няма ясна картина за причините, довели до пожара. Огнената стихия е унищожила над 500 къщи и 200 автомобила.

Говорителят на правителството Дзанакопулос направи изявления

със съмнение за умишлени палежи

"Екипи на пожарната са фиксирали 15 огнища, които избухват едновременно при скорост на вятъра 100 км/ч. Обстановката остава усложнена и днес със силен вятър и температури около 40 градуса."

Атина поиска европейска помощ по суша и въздух. Два фронта горяха едновременно при силен и променлив вятър. Пожарът първоначално обхвана борова гора до село Кинета, премина в туристическото село Мати, което се намира на 55 км западно от Атина. Огънят достигна до магистралата Атина - Коринт.

В мащабната акция по гасенето на огнената стихия участваха 600 пожарникари, самолети и хеликоптери.

Помощ оказаха много местни, както и българи. Сънародниците ни са се

събрали на пристанището,

където са били обградени от огнени пламъци. По тази причина посолството ни в Атина е организирало кризисен щаб.

"Вчера към 5 часа следобед усетихме, че във въздуха има дим - разказва българката Ина Лозанова. - Отначало не се виждаше да има пламъци, защото

самият пожар беше по-далече от нас,

в планината. Не се знае от какво точно е възникнал, вероятно може да е от топлото време, имаше горещ вятър от Африка. И понеже има много иглолистни дървета, огънят се разпространяваше много бързо."

По тази причина властите приканваха хората да се изтеглят от горящите райони към брега на морето. По този начин много от тях се спасиха. За съжаление

една майка с деца се удави

През нощта фрегати помагаха на хора да достигнат суша. В операцията по евакуацията по море се включиха военни кораби, катери на бреговата охрана и много частни лодки. Жителите на засегнатата територия бяха настанени в хотели и военни поделения.

"Всички се чудиха как да избягат и какво да направят - споделя Лозанова. - Пръскаха къщите с маркучи и пожарогасители. Качихме се на колите си и отидохме към водата и през нощта бяхме на плажа. Организацията е на ниво. Има непрекъснато 24-часово дежурство в болниците, където се предоставя безплатна помощ на хората, независимо дали са гърци или чужденци.

Раздава се безплатно храна и вода."

Още във вторник по-голямата част от огнищата на пламъците бяха овладени. На място остават екипи на пожарната служба, които продължават да работят за справяне с последствията и локализиране на вторичните огнища. На места обаче техниката не помогна и някои села се превърнаха в пепел.

Четете още:

Оцелял край Атина: Огънят погълна къщата ми за 5 мин., асфалтът гореше, не се дишаше

Българи имат проблеми с придвижването в Гърция, броят на жертвите продължава да расте (Всичко по темата)

Хората станаха на пепел в колите си.
Хората станаха на пепел в колите си.