Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Д-р Ирена Иванова работи в столичната Александровска болница СНИМКА: Фейсбук профилът на Ирена Иванова
Д-р Ирена Иванова работи в столичната Александровска болница СНИМКА: Фейсбук профилът на Ирена Иванова

Десетки се отзоваха, но трябва още кръв от рядката група нула отрицателна

Близките на д-р Ирена Иванова, която полетя от 7-ия етаж на блок 302 в столичния кв. “Люлин 3” на 20 юли, продължават да търсят с призиви в социалните мрежи дарители за рядката кръвна група 0 отрицателна.

Майката на 35-годишната жена - Павлина Петрова, известна фризьорка от Враца, отправи молбата и още в събота вечерта се отзоваха десетки дарители. Семейството им благодари.

От петък лекарите в “Пирогов” се борят за живота на своята колежка. (Виж интервюто с д-р Габровски долу.) Състоянието ѝ остава критично.

Предстоят още 3 животоспасяващи операции.

Отхвърлени са версvиите за убийство или самоубийство, казаха запознати с разследването. Ирена била в дома на приятеля си и пили алкохол, после се скарали. Тя излязла на балкона, но се подхлъзнала, разказал пред криминалистите мъжът.

Всеки, който има възможност да дари кръв от рядката група, може да го направи в спешното отделение на Александровска болница или в централната реанимация на “Пирогов”, като посочи, че кръвта е за д-р Ирена Евгениева Иванова.

Тя работи от 10 г. в спешното отделение на Александровска болница в София. Още в събота персоналът на болницата е започнал да дарява кръв за нея.

Ирена Иванова е завършила медицина през 1992 г. в Плевен, а от 1993 до 2009 г. е работила във видинската болница. Има признати специалности по вътрешни болести и кардиология, като е работила главно със спешни пациенти.

Проф. Николай Габровски: Травмата при такова падане е като от удар в стена със 100 км/ч

Проф. Николай Габровски
Проф. Николай Габровски

- Проф. Габровски, как е пациентката ви, паднала от 7-ия етаж?

- Засегнати са различна степен почти всички кости на опорно-двигателния апарат. В такива случаи се налага да се реагира със сложна интердисциплинарна дейност. За момента тя е довела до стабилизиране, макар и в тежко състояние, след 8-часовата операция и неотлъчна интензивна грижа. Отделно над 40 души е трябвало да дарят кръв за компенсиране на кръвозагубата.

- Може ли да се направи прогноза?

- Много рано е да се ангажираме с оптимизъм, но са направени всички усилия да се даде шанс на живота. Лекари от 14 специалности са били ангажирани за овладяване на критичното състояние. Без тази комплексна намеса и изпитана във времето организация на неотложните дейности е можело нещата да се развият много лошо. Само най-големите университетски структури могат да поддържат на разположение специалисти от толкова много области на медицината и да се приложи този единствено възможен за оцеляването на тежките пациенти интердисциплинарен подход.

- С какво може да се сравни като травма падане от 7-ия етаж?

- При всеки случай обстоятелствата са различни, но най-общо прилича на удар в стена със скорост около 100 км в час. Зависи дали ударът е директен, или нещо го е омекотило – дървета, жици, сателитни чинии.

- Единични ли са толкова тежки случаи?

- За съжаление, не. Подобни травми са високоенергийни, случват се не само при падане, но и при пътно-транспортни произшествия.

- Преди 2 г. лекувахте гимнастичката, паднала от 6-ия етаж, за която вашият екип направи чудо. Как е сега?

- Имахме повод да се видим наскоро. Бих описал състоянието ѝ като повече от задоволително, което е огромен успех за “Пирогов” и неговия травма център. Макар и много тежки, високонергийните травми не са непременно край на живота. Но само мощни университетски болници имат възможност за задължителните при такива случаи интердисциплинарни екипи и съвременна апаратура.